Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakiej lutownicy używasz?

TechEkspert 16 Jan 2021 10:57 5598 59
Altium Designer Computer Controls
    milejow
    Level 43  
    A o takim zestawie do lutowania ktoś słyszał?😁 Ojciec opowiadał mi,że tym sprzętem zlepił swôj pierwszy kolorofon.
    Jakiej lutownicy używasz? Jakiej lutownicy używasz?
  • Altium Designer Computer Controls
    żarówka rtęciowa
    Level 37  
    Witam

Od dzieciństwa używam lutownicy transformatorowej polskiej PS "Technika" Łódź 65W z 1982 roku. W 2006 roku zmieniłem grot na stalowy i się od tego czasu nie przepalił. Potem oporowa PJ 25W kupiona w Tczewie, następnie 40W SP "Jedność" Będzin znaleziona na złomowisku. Do najcięższych prac typu wylutowywanie układów scalonych w przewlekanych obudowach, czy lutowanie blachy ocynkowanej lutownice grzałkowe 60-150W polskie.
    tzok
    Moderator of Cars
    Ja zaczynałem transformatorówką 80VA EXTRALUT, mój rekord to wymiana układu w obudowie QFP w jakimś walkmanie Sony... potem miałem kolbę ANTEX TCS ze stabilizacją temperatury (działa do dziś, ale groty są drogie i trudnodostępne), a obecnie używam dwóch stacji T12 - Quicko T12-952 oraz jakiejś no-name z 7-segmentowym wyświetlaczem w plastikowej obudowie. Do tego mam rozlutownicę ZD-915 i stację na gorące powietrze YIHUA 858D.

Transformatorówkę mam do dzisiaj, ale używam jej bardzo rzadko. Nawet kupiłem sobie drugą taką samą, jak się swojego czasu pokazały na Allegro (jakaś krótka, współczesna partia, ale ze starych form, bo wszystkie rysy i defekty obudowy się pokrywały + doszło trochę nowych i zmienione opisy).
    dan53
    Level 11  
    W pracy ersa i-CON 1. Bardzo dobra i wytrzymała: pracuje 8 godzin w każdy dzień roboczy, a grot wymieniam co pół roku. Spoiwo Cynel bezołowiowe.
    W domu KSGER T12 - całkiem niezła.
    Resist_34
    Level 25  
    Także zaczynałem od:
    TechEkspert wrote:
    To była lutownica transformatorowa ZDZ z przełącznikiem mocy 45/75W.

i ją najlepiej wspominam...
    Później kilka innych transformatorówek, gwoździe, jakaś WEP937, z hotem 968A i od jakichś kilku lat (stacjonarnie) QUICK 202D oraz QUICK 861DW a do tego transformatorowa 100W jako awaryjna w terenie (bo w większości przypadków do łączenia przewodów i tak używam złączek, tulejek, termokurczy, itp)
    msgow
    Level 27  
    Lutola 3A , Lutola6A czyli transformatorówka zawsze pod ręką garaż , dom do wszelkich prac terenowych i nie tylko .
    Solomon SL-1 24V 48W, Elwik 60W i na deser gdzieś znaleziona na złomie z obciętym kablem Weller EP15 do mikro prac zasilana z zasilacza laboratoryjnego . Oczywiście Hot air z serii 85X.
    Ale tak jak inni transformatorówka można wszystko kwestia przygotowania sobie grota i umiejętnościami zdobytymi latami praktyki ( kiedyś innych nie było) chyba ,że te duże takie grzałkowe do lutowania blach i rynien .
    Pozdrawiam
  • Altium Designer Computer Controls
    Spanner
    Level 14  
    prosiak_wej wrote:
    Tak sobie myślę o tej KSGER T12... Miałem też w ręku JBC. Wiem, że cenowo to przepaść, jednak nie lutując miliarda płyt dziennie i nie potrzebując JBC - jak uplasować KSGER?

Pod względem trwałości? Ciężko powiedzieć, bo nie lutuję całymi dniami. Nie bez znaczenia jest jednak fakt, że można sobie ustawić czas, po którym grot obniży temperaturę do wartości zawartej w tych ustawieniach. U mnie jest to 250*C. W kolbie jest czujnik przechyłu, po zadziałaniu zwiększa temperaturę do zadanej wartości. Nagrzewa się na tyle szybko że nie obniża to komfortu lutowania, a takie ustawienie na pewno wpływa na trwałość grotu.
    Za tę cenę, to chyba najprostsze wyjście to zakupić i potestować.
    luxior33
    Level 11  
    Transformatorowa Weller expert 8100(?) taka czerwona (na obecną chwilę nie widzę aby ktoś jeszcze używał).
    Stacja w.e.p 937D (~3 letnia) oraz zhaoxin 936D (~7 letnia) oraz jakiś tani hotair od zhaoxin (też 7 letni) i taki przenośny ~2 letni (cały w ręce się mieści). Mam jeszcze zestaw gotowego "70W soldering iron controller" z smdprutser ale nie mogę się zebrać aby uruchomić (brak czasu aby zrobić to porządnie i chęci aby zrobić na skróty).
    TechEkspert
    Editor
    O ile lutownica transformatorowa / "transformatorówka" jest powszechnym określeniem to jak powinno nazywać się te lutownice z grzałką ceramiczną i grotem?

Kolba / lutownica oporowa "oporówka" , lutownica grzałkowa?
    Gdy wchodziły na rynek 24V z osobną obudową na zasilacz/regulację to powszechnym określeniem była "stacja lutownicza".
    katakrowa
    Level 22  
    Najpierw sporo lat ZDZ 75/45. Jak się zepsuła kupiłem kolejno 2 inne nieudane transformatorowe. Do kolby przekonali mnie w pracy / na studiach ( około 2000r ) . Od tego czasu tylko kolba a dopiero od około 6 lat kolba z regulacją temperatury. Transformatorową wyjmuję jedynie do "sporadycznych i szybkich" przypadków jak nie chce mi się czekać aż grot się zagrzeje.
    PFC
    Level 12  
    W pracy używam Metcal MX-5200, hot air Weller WTHA 1, prywatnie Quick 705.
    prosiak_wej
    Level 38  
    katakrowa wrote:
    Transformatorową wyjmuję jedynie do "sporadycznych i szybkich" przypadków jak nie chce mi się czekać aż grot się zagrzeje.

Czas nagrzewania grota w dobrej kolbie to kilka sekund. Szybciej wyjmujesz transformatorówkę z szafki lub szuflady i rozwijasz kabel? :D
    User removed account
    Level 1  
    prosiak_wej
    Level 38  
    rosak wrote:
    Sugerowałbym zmianę "dobrej" na "współczesnej" ;) bo nawet Chińczyk za $10 tak działa.

Weller PU81 z rączką WSP80 wcale taką współczesną lutownicą nie jest (początek produkcji lata 90-te?), a tak działa ;)
    tzok
    Moderator of Cars
    Awyrdonyt wrote:
    Szybko się grzeje i szybko stygnie?

Tak, jest lekki i ma małą pojemność cielną, za to silne sprzężenie termiczne. Stabilność temperaturowa jest w nich osiągana szybkimi zmianami mocy grzałki. Do tego rozgrzewa się sama końcówka grotu, u dołu można go chwycić, nawet w czasie pracy. Oczywiście jest metalowy, więc po dłuższej pracy się rozgrzeje, ale do wymiany wystarczy odczekać kilka-kilkanaście sekund od wyłączenia.
    katakrowa
    Level 22  
    prosiak_wej wrote:
    Czas nagrzewania grota w dobrej kolbie to kilka sekund. Szybciej wyjmujesz transformatorówkę z szafki lub szuflady i rozwijasz kabel?

Może tak. Ja mam jednak "solomona SL-20", który demonem szybkości w tej kwestii nie jest. Do tego kwestia mobilności. Z transformatorówką na szybko w każdym kącie domu można na szybko coć polutować.
    hacker_ice

Level 24  
    Aoyue 2930 jako duże groty, mini groty Weller WMRP własnej konstrukcji. Jakaś chińska rozlutownica ale działa oraz jako hot air Quick TR1300A :) bardzo dobre i tanie gorące powietrze.
    Jacekser
    Level 23  
    ERSA Analog 60 -stacja lutownicza i do szybkich prac ERSA Multitip C25(gotowa do lutowania po ok.20 sekundach!).Stacja i groty wymienne nietanie, ale dość fajna(już druga).Ciekawy system regulacji temperatury-bez czujnika na nieliniowości elementu grzejnego.Realizuje to specjalizowany procesor(padł mi w pierwszej).Multitip to zwykła sieciówka-też już druga Pierwsza wytrzymała 12 lat!.Działa jeszcze jako zapas gdyby padła ta zasadnicza.
    ptero
    Level 22  
    @prosiak_wej
    KSGER (STM32) z wbudowanym zasilaczem, bardzo poręczna, lekka, fajna w obsłudze, groty zarąbiaste :)
    Ale mam porównanie tylko z chińskimi oporowymi "stacjami lutowniczymi", nigdy w ręku nie trzymałem żadnej firmowej...
    Jak dla mnie amatora - lutuję coś raz - dwa razy w tygodniu i to raczej kilka - kilkadziesiąt minut to rewelacja.
    Dodatkowo dorobiłem gniazdo 24V, można ją zasilać z akumulatora 2x12V :)
    kamel2
    Level 20  
    W pracy Pace ST 45 ST 50 Weller WD1 ? Pace wygrywa od ponad 13 lat ją używam
    marek-zarzycki
    Level 27  
    TS100. Jeden z tych produktów w których chińczyki osiągnęły już bardzo dobrą jakość. Szkoda tylko, że nie można jej użyć w terenie z zasilaniem bateryjnym. Nie wiem jak z następcą, czyli TS80
    Olkus
    Level 30  
    Używam na codzień WEP936, mam też czterdziestoletnią lutownicę transformatorową, kolbę oporową i jeszcze taką z drewnianą rączką, też wiekowa.
    User removed account
    Level 1  
    MiroLord
    Level 24  
    Za łebka lutowało czym się dało, nawet kolbą do rynien... potem pierwsza transformatorówka i od razu świat był lepszy. Obecnie transformatorówka LTU-55 leży i kurzy się w szufladzie, sporadycznie Yihua 937D, najczęściej w użyciu ZD-708, tania, lekka i poręczna. Do grubszych rzeczy oporówka Topexa 100w z grotem w kształcie śrubokręta. Do rozlutowywania ZD-8915, bardzo przyjemny sprzęcik.
    monitor
    Level 12  
    W podstawówce Lutola 65W i mam ją do dzisiaj. Potem używałem stacji samoróbki z kolbą SL30 następna była ERSA 80 ale kabel do kolby gruby i sztywny. Teraz używam Quick TS1200 .
    pawelr98
    Level 39  
    pawelr98 wrote:

Poza kupnem nowej grzałki myślę nad kupnem polskiej transformatorówki jako dodatkowej, do mało precyzyjnych prac.

Myślałem i kupiłem.

Jakiej lutownicy używasz?

Miło się tym pracuje jak trzeba polutować kable i spore pola miedziane.
    tadeo78
    Level 2  
    Ostatnio popełniłem kilka zestawów projektu UniSolder5.2 :D
    Jakiej lutownicy używasz?1.jpg Download (96.76 kB) Jakiej lutownicy używasz?2.jpg Download (267.14 kB) Jakiej lutownicy używasz?IMG_202012...225210.jpg Download (1.99 MB)

Do stacji mogę podłączyć wiele kolb (nie jednocześnie, teoretycznie dwie identyczne, gdyż stacja obsługuje różne termopensety - tweezersy ), trzeba pamiętać tylko, by zastosować rezystory terminujące dane narzędzie ale to bajecznie proste.
    Używam jej z kolbami JBC C245, PACE TD100, Weller WSP80 oraz chińskimi klonami Hakko. Komfort używania wielu kolb i grotów w zależności od stopnia skomplikowania danej płytki PCB to coś pięknego :D
    W planach mam jeszcze oprogramowanie rozlutownicy pod kolbę Weller WXDP120 ale mam problem z MPLABX, nie posiadam jeszcze licencji do kompilowania w sposób wskazany przez autora projektu, ale wszystko w swoim czasie :D