Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Hotpoint Ariston HIO 3T223 WGF - miga on/off oraz 3 na wyświetlaczu LCD

KrzyśWu 15 Jan 2021 00:03 534 3
  • #1
    KrzyśWu
    Level 2  
    Dobry wieczór.

    Opis problemu:
    Wczoraj po zakończonym zmywaniu postanowiłem przeczyścić filtry w ww. zmywarce. Podczas wyjmowania filtra zauważyłem, że pod nim też znajdują się małej wielkości ciała obce (pestki cytryny, małe cząstki skorupki jajka) więc to co mogłem wyciągnąłem rękoma. Mało tego było. Bardzo małe drobiny, których nie udało mi się wyciągnąć zostały podczas próby wyciągania wepchnięte do kanałów obecnych w odpływie. Zazwyczaj po takim zabiegu uruchamiam program do samooczyszczenia zmywarki i zostawiam w środku detergent służący pielęgnacji zmywarki. Od razu kiedy uruchomiłem program usłyszałem dziwny dźwięk, którego wydawało mi się, że wcześniej nie było (piszczenie, buczenie?), co jakiś czas dźwięk się pojawiał i znikał, tak jakby odbywały się cykle zmywania. Program samooczyszczenia się zakończył. Zmywarka wyglądała na czystą, uszczelka przytrzymująca płyn w pojemniku się roztopiła (co wskazywało na obecność ciepłej wody?). Nic nie wskazywało na to, że coś jest nie tak. Nie znałem tego dźwięku, tłumaczyłem to tym, że za rzadko używam samooczyszczenia i nie pamiętam tego po prostu.

    Przyszedłem do domu po pracy i akurat chodziła zmywarka już na normalnym programie (zawsze używamy programu 1), ale nadal co chwilę wydawała ten sam dziwny dźwięk. Otworzyłem ją tylko i zobaczyłem, że zamiast programu 1 ustawiony jest program 3. Pomyślałem sobie, że dziewczyna źle kliknęła i tym samym wytłumaczyłem sobie pojawianie się dziwnego dźwięku. Postanowiłem, że dam jej skończyć, a następnego dnia sprawdzę co może być nie tak. O godzinie 12 w nocy nie wytrzymałem i postanowiłem wyłączyć zmywarkę. Otworzyłem drzwiczki, okazało się, że naczynia są nadal brudne, a tabletka myjąca została zaledwie zawilgocona i w całości nadal tkwi w pojemniku.



    Nie znam się na sprzęcie AGD, nie jestem elektrykiem ani hydraulikiem, ale potrafię korzystać z Internetu. Lubię wyzwania i lubię radzić sobie sam, więc postanowiłem poczytać o podobnych problemach, a posiłkując się odpowiedziami w podobnych tematach zaradzić na to co się dzieje. Przewróciłem zmywarkę, zobaczyłem tam elementy, których nie znam, porozkręcałem je i poczyściłem. Rozbroiłem pompę myjącą oraz element z nią połączony (zawór trójdrożny), a także silnik przełączający ten zawór. W pompie myjącej było trochę syfu więc wyczyściłem pięknie, sprawdziłem stan tulei i skręciłem wszystko tak jak było wcześniej. Włączyłem zmywarkę bez brudnych garów podłączając tylko wszystkie węże i nadal słyszałem ten sam dźwięk.

    Postanowiłem powtórzyć czynności, ale tym razem na sucho sprawdzić co w tej zmywarce tak buczy. Powtórnie położyłem zmywarkę i wsadziłem głowę do środka ;-) Jeżeli mnie słuch nie myli to dźwięk wydaje silnik/urządzenie podłączony do elementów, których rozkręcić nie mogę ponieważ wymagają końcówek śrubokrętów lub kluczy torx. Nie mam takich, zamówiłem, czekam na przesyłkę. Jest to kompleks elementów, których wyciągnięcie jest możliwe po odkręceniu śrub znajdujących się wewnątrz strefy roboczej zmywarki pod filtrem ze stali nierdzewnej. Rurka przez którą odpływa woda ze zmywarki jest do tych elementów podłączona.

    Do momentu otrzymania śrubokrętów nic dalej nie mogę zrobić. Przed chwilą dowiedziałem się również, że po zdjęciu ściany bocznej również mam pełno elementów, mechanizmów, urządzeń, na które można rzucić okiem, ale czy warto się aż tak fatygować? Może ktoś ze specjalistów tutaj na podstawie tego opisu już mógłby zdiagnozować co jest nie tak i udzielić jakiejś podpowiedzi/porady? Być może jest to coś banalnego? Postanowiłem, że zanim przyznam się do porażki i wezwę specjalistę, zapytam tutaj. Wiele podobnych tematów zostało z powodzeniem rozwiązanych. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

    Pozdrawiam
    Krzysztof
  • #2
    akajarz
    Level 23  
    Z opisu wynika, że zmywarka nie pobiera wody. Kiedyś miałem podobny problem z pralką. Eektrozawór buczał a woda nie leciała. Przyczyną było zapchane sitko na wlocie wody, było ono dostępne po odkręceniu węża z wodą. Była chwilowa przerwa w dostawie wody i jak ją znowu puścili to na sitku było wszystko to co zostało wypłukane z rur. Oczyszczenie sitka pomogło.
    U ciebie przyczyna może być inna ale sprawdź najpierw j.w.

    Pobierz tutaj instrukcję i przeczytaj na str. 7 czy wszystko dobrze zrobiłeś. Na tej stronie jest też uwaga dotycząca zanieczyszczeń w wężu doprowadzającym wodę co może potwierdzać moją teorię.
  • #3
    KrzyśWu
    Level 2  
    Dzięki. Sprawdzę to i dam znać czy pomogło.
  • #4
    KrzyśWu
    Level 2  
    Rozkręciłem wszystkie elementy zmywarki, które można znaleźć otwierając ją od dołu. Znalazłem kawałek szkła w wirniku blisko odpływu. Skręciłem wszystko, podłączyłem zmywarkę i załączyłem. Dźwięk znikł, ale pojawił się kolejny problem. Dioda on/off mruga oraz na wyświetlaczu mruga cyferka 3. Woda stoi. Przy włączonym zasilaniu cały czas również słychać ciche pykanie. Zakładam, że to z tego silniczka odpowiadającego za otwieranie/zamykanie zaworu trójdzielnego. Nawet wtedy kiedy zmywarka jest wyłączona. Wiecie może co popsułem w trakcie czyszczenia elementów? Będę wdzięczny za porady. Zakładam, że coś mogłem źle złożyć i nie działa tak jak powinno, albo coś mogłem uszkodzić.