Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szukam wsadu do TV Telefunken D32H470R4

mxtestview 15 Jan 2021 13:56 414 8
  • #1
    mxtestview
    Level 11  
    Zasilacz Vestel 17IPS62. Płyta główna Vestel 17MB140. Matryca VES315WNDB .
  • #3
    mxtestview
    Level 11  
    Nie ma naklejki. Jest tylko kod QR , po odczytaniu telefonem 278572810611.
    Na dole na białym pasku długi numer : 10111810-23436600-23423864-27857281.
  • #5
    mxtestview
    Level 11  
    No ale ja wgrywałem programatorem różne wsady od podobnych modeli z płytą 17MB40 . To chyba zadziała tylko jako update gdy uszkodzony wsad dalej jest oryginalny.
  • #7
    mxtestview
    Level 11  
    Current situation:
    - TV is not powering up , only RED stanby diode is constantly on
    - if pressing ok on remote and switch on TV set is not reading recovery firmware from USB.
    According to service manual :
    "C. STAYİNG İN STAND-BY MODE
    Problem: Staying in stand-by mode, no other operation.
    This problem indicates a short on Vcc voltages. Protect pin should be logic high while normal operation. When
    there is a short circuit protect pin will be logic low. If you detect logic low on protect pin, unplug the TV set
    and control voltage points with a multimeter to find the shorted voltage to ground."

    Which one is protection pin on this mainboard?
  • #8
    bubu1769
    Level 42  
    Na tej płycie głównej nie ma chyba typowego układu zabezpieczającego tak jak na przykład w 17MB82S.
    Ten fragment wygląda jak kopiuj-wklej z instrukcji w/w płyty tylko że tam jest od razu pokazany schemat układu.
    Sądzę z musisz posprawdzać po kolei wszystkie napięcia począwszy od 12V_STBY.
  • #9
    mxtestview
    Level 11  
    Problem udało się częściowo rozwiązać przy użyciu mikroskopu . Przesunął się rezystor w okolicach SPI podczas wymiany wsadu ,idealnie równolegle do pozostałych i łączył tylko jeden pin. Po korekcie tv uruchomił się ale nie działa podświetlenie .Błyska tylko na sekundę. Sprawdziłem wszystkie diody LED i są sprawne.Teraz podejrzenia padają na układ MP3394.