Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak podłączyć głośniki pod wzmacniacz

Super_Mechanik 15 Jan 2021 15:14 654 7
    Super_Mechanik
    Level 6  
    Witam serdecznie,
    Mam pytanie, jak podłączyć głośniki:
    2x altus 110 8 Ohm
    2x głośniki m-audio 8 Ohm (specyfikacja na zdjęciu)
    do wzmacniacza stereo denon pma 1080r, aby nie robić krzywdy wzmacniaczowi ani głośnikom. Zastanawiają mnie sposoby łączenia a+b, które ustawienie będzie najlepsze dla kolumn 8ohm? Wiem, że to wzmacniacz stereo, jednak cały czas traktowałem go jako wzmacniacz na 4 "kolumny"

Jeszcze jedno pytanie dla fachowców z branży audio, jak to jest, że mój wzmacniacz ma 280watt i jest taki duży i ciężki, a kina domowe mają po 800watt i są malutkie, nie znam się na tym dlatego pytam. Co mam rozumieć przez to, że wzmacniacz ma moc 280watt? Moc na kanał, czy moc całkowita? Na dwóch kolumnach altus 110 aż boję się przekręcać potencjometr głośności powyżej 20 na skali do 40, bo już słychać, że może stać się coś niedobrego z kolumnami :D głośniki są oryginalne w moim posiadaniu od nowości, także nic nie zmieniałem w nich :) z góry dziękuję za odpowiedzi, nie chciałbym mieszać, dlatego jeśli czegoś nie opisałem to przepraszam najmocniej :D Jak podłączyć głośniki pod wzmacniacz Jak podłączyć głośniki pod wzmacniacz
  • Helpful post
    sunrise84
    Level 42  
    Super_Mechanik wrote:
    jak to jest,

BO:

Super_Mechanik wrote:
    że mój wzmacniacz ma 280watt i jest taki duży i ciężki,

przeciwko :

Super_Mechanik wrote:
    a kina domowe mają po 800watt i są malutkie

Bo twój wzmacniacz ma porządny transformator i wydajny zasilacz przeciwko tym wynalazkom które mają bełkot marketingowy byle tylko duże liczby przyciągneły klientów.

https://www.hifi-wiki.de/index.php/Denon_PMA-1080_R

Mam nadzieje że rozumiesz niemiecki.

A z rzeczy które cię interesują to Denon ma:

2x105W przy kolumnach 8ohm kiedy obydwa kanały są obciążone tylko.

Czyli jak najbardziej w stereo.

Altus 110 ma 70W mocy muzycznej czyli jest w stanie przyjąć 70W dostarczanej czystej mocy(bez zniekształceń harmonicznych czyli np odkręconego maksymalnie w prawo potencjometru basu i wysokich tonów oraz wciśniętego przełącznika LOUDNESS)

M-audio ma na tabliczce moc do 70W więc powinno ci to grać podobnie.
    Oczywiście gdy uznajesz podstawienie tych M-audio koło Altusów jako poszerzenie sceny.
  • Helpful post
    sylweksylwina
    Moderator of Computers service
    Łączysz jak opisano na tylnym panelu wzmacniacza. Jeden zestaw pod zaciski A drugi zestaw pod zaciski B. Selektorem z przodu ustawiasz A+B lub podobnie będzie opisane.

Twój wzmacniacz ma moc 105W na kanał przy 8Ohm. Jak masz opisane 280W z tyłu to pewnie jest to maksymalny pobór prądu. I tą moc 2x105 prawdopodobnie ma przy wysterowaniu obu kanałów. Przy obciążeniu 4 Ohm, czyli po podłączeniu obu zestawów, oddawana przez wzmacniacz moc może być minimalnie większa, ale ograniczy ją moc zasilacza.
    Wzmacniacz kina domowego jakby wymnożyć moce jednego kanału razy ilość kanałów może by wyszło w niektórych przypadkach 800W, ale takie amplitunery posiadają np. maksymalny pobór 300-400W, oczywiście zależy to od klasy sprzętu. I swoją maksymalną moc mogą oddać przykładowo przy wysterowanym jednym lub dwóch kanałach.
  • Helpful post
    sunrise84
    Level 42  
    A jeżeli chcesz przedłużyć życie kolumnom podłączonym pod tego Denon-a to na przednim panelu ma przycisk SUBSONIC FILTER.

Ten filtr obcina wszystkie niskie częstotliwości poniżej 16Hz aby głośniki basowe nie latały jak "szmaty" przy częstotliwościach które i tak człowiek nie słyszy a dwa bardzo obciążają zawieszenie oraz cewkę głośnika.
  • Helpful post
    sylweksylwina
    Jeżeli słuchamy normalnej muzyki, nie ma konieczności stosowania takiego filtra, lepiej by tor audio był jak najbardziej uproszczony. Przy słuchaniu winyli - owszem zalecane jest by włączyć ten filtr.
    Super_Mechanik
    Level 6  
    Nie spodziewałem się tak szybkiego odzewu. Wielkie dzięki za odpowiedzi! Jeśli mogę skorzystać jeszcze z waszej wiedzy, to jak mógłbym sensownie podłączyć wzmacniacz do nowego tv? Wzmacniacz ma tylko wejścia typu cinch, TV ma tylko optyczne i hdmi. Aktualnie zastosowałem konwenter z optycznego na cinch, ale drażni mnie strasznie ten system, bo strzela w głośnikach podczas przełączania kanałów w TV :( próbowałem konwenter z hdmi na cinch, jednak to się nie sprawdza, bo wznacniacz chyba musiałby wysłać jakiś sygnał do TV, aby wykrył system audio. Szkoda mi wzmacniacza odkładać do szafy, gdzie jego stylistyka bardzo mi odpowiada :) byłem w szoku, kiedy po podłączeniu do nowego tv samsung Q60r wszystko działa jednym pilotem, a mało tego, podczas podnoszenia głośności pilotem potencjometr sam się obraca, byłem w szoku, że kiedyś tak robili sprzęty :o
    sylweksylwina
    Bo to dość dobry wzmacniacz, zmotoryzowane potencjometry w takich sprzętach w latach 90 to była norma.

TV nie ma wyjścia słuchawkowego? Można spróbować innego DAC który strzelać nie będzie.