Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] - Problem ze światłami tylnymi peugeot partner 1.9d, zwarcie w instalacji

rafal123232 16 Jan 2021 06:48 771 17
    rafal123232
    Level 9  
    Witam. W peugeot partner 1.9d robi się choinka z tylnych świateł, po włączeniu biegu wstecznego zapalają sie kierunki, przy zapalonych postojówkach włączam wsteczny zapalają się kontrolki na tablicy , słychac też kliknięcie automatu świec żarowych mimo wyłączonej stacyjki.
    Bsi wymienione, masy posprawdzane.
    Moje pytanie,
    1. Czy bsm moze robić takie problemy ?
    2 Czy uszkodzona stacyjka może być powodem takich atrakcji?
    pepe150
    Level 36  
    Rok auta! Bo elektryka się zmieniała.
    rafal123232
    Level 9  
    Pojazd z 2000 roku

Dodano po 55 [sekundy]:

1997

Dodano po 54 [sekundy]:

1997

Dodano po 1 [minuty]:

1997

Dodano po 2 [minuty]:

- Problem ze światłami tylnymi peugeot partner 1.9d, zwarcie w instalacji - Problem ze światłami tylnymi peugeot partner 1.9d, zwarcie w instalacji - Problem ze światłami tylnymi peugeot partner 1.9d, zwarcie w instalacji

Dodano po 22 [minuty]:

Było też immo ale ktoś odłączył, samochód mam od 3tygodni.
  • Helpful post
    pepe150
    Level 36  
    Tam nie ma BSI. Tylko skrzynka bezpieczników.
    BSM też nie istnieje w tym aucie.
    Najprostsza elektryka - szukać w lampach - prawdopodobnie słaba masa!
    rafal123232
    Level 9  
    Pod skrzynką bezpieczników są dwie płytki to co to jest?

Dodano po 14 [minuty]:

- Problem ze światłami tylnymi peugeot partner 1.9d, zwarcie w instalacji - Problem ze światłami tylnymi peugeot partner 1.9d, zwarcie w instalacji - Problem ze światłami tylnymi peugeot partner 1.9d, zwarcie w instalacji

Dodam też że jak wyłączę kluczyk nie mam światła w kabinie, radio nie działa.

Dodano po 2 [minuty]:

Dodam też że jak wyłączę kluczyk nie mam światła w kabinie, radio nie działa.
    rafal123232
    Level 9  
    Jeszcze temat wstecznego
    Stacyjka wyłączona zapalone postojówki po włączeniu wstecznego oprócz swiecących kontrolek na tablicy słychać kliknięcie automatu świec żarowych.
    Czy to też może być przez złą mase na lampach?
    pepe150
    Level 36  
    Jeżeli zasilanie wstecznych lamp jest powiązane (mają wspólne zasilanie) z automatem świec żarowych to jak najbardziej.
    rafal123232
    Level 9  
    Jeszcze temat wstecznego
    Stacyjka wyłączona zapalone postojówki po włączeniu wstecznego oprócz swiecących kontrolek na tablicy słychać kliknięcie automatu świec żarowych.
    Czy to też może być przez złą mase na lampach?
    rafal123232
    Level 9  
    Sunrise 84 masz rację, już jestem umówiony z elektrykiem, ale popytać na forum nie zawadzi , między innymi dowiedziałem się że u mnie nie ma bsi więc elektrikos nie naciągnie mnie na wymianę bsi :-)
  • Helpful post
    michal_rybka
    Level 34  
    jak zegarek i wszystko gaśnie po wyłączeniu stacyjki to w skrzynce bezpiecznikowej masz taki jeden bezpiecznik który pasuje normalnie jak inne ale pod nim jest możliwość wsadzenia go jedną nogą w szparkę niżej, to tam właśnie powinna być zwora a nie bezpiecznik

w polu 8 - ma być tak jak na zdjęciu - taka zwora HS pomiędzy rzędami, pewnie jej nie masz, więc rozkrój plastik bezpiecznika 30A i go wsadź tak jak tutaj:
    - Problem ze światłami tylnymi peugeot partner 1.9d, zwarcie w instalacji

co do dziwnych głupot - w komorze silnika masz takie okrągłe złącze lub 2 złącza (już nie pamiętam) po prawej stronie przy podłużnicy - tam zawsze gniją styki i się dzieją najdziwniejsze rzeczy - sprawdzić, wyczyścić lub polutować na krótko wypalone/zgnite styki
    rafal123232
    Level 9  
    Michal_rybka dzięki bardzo, jutro posprawdzam .

Dodano po 3 [godziny] 51 [minuty]:

Masz może opis bezpieczników?
    - Problem ze światłami tylnymi peugeot partner 1.9d, zwarcie w instalacji
    rafal123232
    Level 9  
    Jednak wizyta u elektryka, nic nie znalazłem, dziękuję za pomoc. Zamykam temat.
    lechm56
    Moderator
    Odblokowano na wniosek autora tematu.
    rafal123232
    Level 9  
    Odblokowałem temat żeby podzielić się z wami rozwiązaniem problemu świateł i zwarcia w peugeot partner 1.9d.
    Otóż wizyta u elektryków nic nie pomogła, myślę że wynika to z tego że komputer nie pokaże gdzie jest problem, ale to moje zdanie.
    Problem i związane z nim atrakcje był na złączeniu wiązki za przednim siedzeniem pasażera, jest za nim schowek którędy przebiega wiązka a w nim znajduje się kostka, woda dostająca się z dziurawego przewodu tylnych spryskiwaczy spowodowała zwarcie i zgrzanie kabli, po osuszeniu problem znikł lecz czeka mnie jeszcze wymiana i zabezpieczenie przewodów.

Dołączam zdjęcia. - Problem ze światłami tylnymi peugeot partner 1.9d, zwarcie w instalacji - Problem ze światłami tylnymi peugeot partner 1.9d, zwarcie w instalacji
    rafal123232
    Level 9  
    Odblokowałem temat żeby podzielić się z wami rozwiązaniem problemu świateł i zwarcia w peugeot partner 1.9d.
    Otóż wizyta u elektryków nic nie pomogła, myślę że wynika to z tego że komputer nie pokaże gdzie jest problem, ale to moje zdanie.
    Problem i związane z nim atrakcje był na złączeniu wiązki za przednim siedzeniem pasażera, jest za nim schowek którędy przebiega wiązka a w nim znajduje się kostka, woda dostająca się z dziurawego przewodu tylnych spryskiwaczy spowodowała zwarcie i zgrzanie kabli, po osuszeniu problem znikł lecz czeka mnie jeszcze wymiana i zabezpieczenie przewodów.

Dołączam zdjęcia. - Problem ze światłami tylnymi peugeot partner 1.9d, zwarcie w instalacji - Problem ze światłami tylnymi peugeot partner 1.9d, zwarcie w instalacji

Dodano po 5 [godziny] 29 [minuty]:

Rozwiązano