Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Fiat Punto 1 - Nie odbija trzpień blokady biegów Bear-lock

Alexthefirst 16 Jan 2021 12:00 1035 9
    Alexthefirst
    Level 6  
    Witajcie,

Mam taki problem, że zablokowałem skrzynie na wstecznym i teraz jak wkładam kluczyk do blokady, to trzepiń nie odskakuje i nie jestem w stanie wrzucić nawet luzu. To się stało natychmiastowo, tzn zablokowałem i sekundę później już nie byłem w stanie odblokować. Jak kręcę kluczykiem, to czuję, jakby to robił w próżni - jakby tam w ogóle nie było żdanego mechanizmu, nie ma żadnego oporu, tyknięcia ani nic. Czy tam mogło mimo wszystko coś przymarznąć? Nawet klamka od pasażera przymarzła i mi odbija drzwi w tym aucie, więc może z tą blokadą jest tak samo, ale nie weim, jak wygląda tam mechanizm i czy to możliwe. Co teraz robić, oprócz czekania na ocieplenie?

to jest mniej więcej taki typ:
    https://tiny.pl/r58gq
    w 25-letnim aucie. W moim wypadku cały ten moduł wystaje z obudowy lewarka, nie jest zamaskowany plastikiem.

Pozdrawiam!
    Olek
    Alexthefirst
    Level 6  
    78db78 wrote:
    Blokowanie 25 letniego samochodu po co?

Teraz to już mniejsza z tym, ważne żeby coś z tym zrobić
    Alexthefirst
    Level 6  
    78db78 wrote:
    Jeśli to zmarzło bierz suszarkę/ opalarkę może pości.

W co tam należy grzać, w zamek kluczyka, czy od wnętrza obudowy lewarka?
    KarizmoGSM

Level 28  
    Mesel, młotek, szlifierka albo zamarzło albo coś się wyrobiło nie ma co miejsca marnować w zasobach.
    Alexthefirst
    Level 6  
    KarizmoGSM wrote:
    Mesel, młotek, szlifierka albo zamarzło albo coś się wyrobiło nie ma co miejsca marnować w zasobach.

Tego się raczej nie da tak łatwo usunąć, w końcu to zabazpieczenie antykradzierzowe. Jak już to laweta i do serwisu raczej, co kosztuje krocie ;(
    Mierzejewski46
    Level 36  
    Nalej do środka wd40. I jak koledzy radzą podgrzej popukaj powciskaj trzpień z zamkiem. Pewnie zasyfiło się brudem. W tych blokadach kluczyk dość luźno się przekręca. Podczas wciskania poruszaj lewarkiem, może blokuje trzpieñ.
    tzok
    Moderator of Cars
    To jest taka blokada z ręcznie wyciąganym trzpieniem? Chwyć trzpień szczypcami, przekręć kluczyk i wyciągniesz. Jak stoisz na swoim terenie, to możesz uruchomić silnik i włączyć ogrzewanie na nogi, po kilku minutach powinno puścić.

Druga sprawa to wciśnij sprzęgło i dociśnij lewarek w kierunku włączonego biegu. Jak bieg jest źle "wbity" to lewarek wywiera nacisk na trzpień blokady i ten nie wyskoczy po zwolnieniu blokady zamka.
    Alexthefirst
    Level 6  
    Już rozwiązane - popsikane WD40 i poruszałem lawarkiem i wtedy trzpień sam odskoczył.