Cześć wszystkim,
Zakupiłem ostatnio nowy ukraiński akumulator Forse 74ah.
Zgodnie z legendami fabrycznie aku powinien być naładowany w jakichś 80%.
Podłączyłem go pod "prostownik" (popularna ładowareczka impulsowa z Lidla za 50zł) aby przez noc się podładował do pełna.
Używałem poprzednio tej ładowarki na poprzednim aku trupie, którego ładował elegancko i przechodził w tryb podtrzymania.
Gdy podłączyłem aku - wyjściowo miał 12.0v - wydało mi się to podejrzanie mało.
Zostawiłem do ładowania przez noc i po jakichś 12h - będąc pewnym, że jest dawno na podtrzymaniu, ku mojemu zdziwieniu - ładowarka dalej ładowała, a poziom naładowania pokazywał 3 z 4 "kresek" i napięcie bodajże 13,7v.
Ufając tej tandetnej ładowarce zostawiłem aku na prostowniku i wróciłem po następnych 12h.
Aku dalej się ładował (łącznie 24h), a napięcie wykazywało 14,0v.
Odłączyłem go i podpiąłem ponownie aby bez trybu ładowania zmierzył poziom napięcia - i wyniosło 13,3v
Po przejściu ponownie w tryb ładowania - wykazało 2 na 4 słupki i napięcie 13.6v które szybko wskoczyło na 13.7v.
Wybaczcie nie jestem elektrotechniczny..
Ładowarka powinna ładować teoretycznie prądem 5A
Aku nie był ciepły, nic nie bulgotało etc.
Czy zrobiłem mu krzywdę? Co poszło nie tak?
Pozdrawiam.

Zakupiłem ostatnio nowy ukraiński akumulator Forse 74ah.
Zgodnie z legendami fabrycznie aku powinien być naładowany w jakichś 80%.
Podłączyłem go pod "prostownik" (popularna ładowareczka impulsowa z Lidla za 50zł) aby przez noc się podładował do pełna.
Używałem poprzednio tej ładowarki na poprzednim aku trupie, którego ładował elegancko i przechodził w tryb podtrzymania.
Gdy podłączyłem aku - wyjściowo miał 12.0v - wydało mi się to podejrzanie mało.
Zostawiłem do ładowania przez noc i po jakichś 12h - będąc pewnym, że jest dawno na podtrzymaniu, ku mojemu zdziwieniu - ładowarka dalej ładowała, a poziom naładowania pokazywał 3 z 4 "kresek" i napięcie bodajże 13,7v.
Ufając tej tandetnej ładowarce zostawiłem aku na prostowniku i wróciłem po następnych 12h.
Aku dalej się ładował (łącznie 24h), a napięcie wykazywało 14,0v.
Odłączyłem go i podpiąłem ponownie aby bez trybu ładowania zmierzył poziom napięcia - i wyniosło 13,3v
Po przejściu ponownie w tryb ładowania - wykazało 2 na 4 słupki i napięcie 13.6v które szybko wskoczyło na 13.7v.
Wybaczcie nie jestem elektrotechniczny..
Ładowarka powinna ładować teoretycznie prądem 5A
Aku nie był ciepły, nic nie bulgotało etc.
Czy zrobiłem mu krzywdę? Co poszło nie tak?
Pozdrawiam.