Szanowni forumowicze,
Jak pewnie większość z was, od lat borykam się z problemem dużej ilości elementów elektronicznych, mechanicznych oraz innych drobnych "przydasiów", często w pojedynczych sztukach wymieszanych gdzieś pod etykietą INNE. Posiadane przeze mnie organizery szufladkowe nie do końca się sprawdzają, głównie ze względu na zbyt duży rozmiar pojedynczej szufladki. W tej chwili przykładowo rezystory mogłem rozdzielić na jedynie 8 grup, co jest wartością stanowczo zbyt małą aby możliwe było szybkie wyszukanie właściwej wartości. Wpadłem wtedy na pomysł wykorzystania segregatora na dokumenty, do którego wpięte byłyby odpowiednie tacki z kilkunastoma/kilkudziesięcioma zamykanymi przegródkami. Zacząłem przeszukiwać sklepy i niestety nie znalazłem nic co nawet częściowo spełniałoby te założenia. Pomysł zarzuciłem do czasu gdy stałem się właścicielem pierwszej drukarki 3d. Tamten projekt zakończył się całkowitą porażką. Jednak po kilku latach, gdy moje doświadczenie z drukiem 3d oraz projektowaniem nieco wzrosło, postanowiłem spróbować ponownie.
Założenia projektu:
- pojemniki rozmiaru A4 wpinane do typowego segregatora o wysokości około 80mm
- 3 warstwy\tacki po około 24-25mm
- wykonanie w technologii druku 3d, przy rozsądnym czasie druku
- różne konfiguracje rozmiarów przegródek
- każda przegródka zamykana osobnym wieczkiem
Projekt powstawał w aplikacji Fusion360. Każda z tacek składa się z 3 modułów, każdy moduł ma układ 3 kolumn, każda kolumna z kolei może składać się z 2, 3 lub 4 przegródek. Moduły łączone są na zaczepy, które, zależnie od jakości wydruku, umożliwiają rozłączenie wydruku lub łączą się raz na zawsze. Po złączeniu trzech modułów należy z 1 strony doczepić uchwyt do segregatora a z drugiej dodatkowy element stabilizująco łączący (choć nie jest on niezbędny). Wieczka przegródek pochylone są w taki sposób aby umożliwić wysunięcie pojedynczego wieczka. Generuje to niestety konieczność drukowania prowadnic pod pewnym kątem, co z kolei zmniejsza płynność przesuwu wieczka przy przesuwaniu. Ostatecznie nie okazało się to jednak dużym problemem. Dodatkowo każde wieczko ma sprężyste zapadki, które blokują je w pozycji maksymalnie otwarte/maksymalnie zamknięte. Wieczka zaprojektowane są także w 2 wersjach. Początkowo zakładałem, że wieczka będą opisywane bezpośrednio na nich. Później jednak stworzyłem także wersję, która umożliwia wsunięcie karteczki i przezroczystej folii.
Wydruk pojedynczego modułu (1/3 tacki) trwa u mnie około 5 godzin. Ścianki mają 0,8mm, a wiec przy standardowej dyszy 0,4 są to 2 obrysy. Jest to wartość optymalna dla uzyskania właściwej sztywności. Czas wydruku zestawu do 1 segregatora to nawet 50 lub więcej godzin. Osobiście na jednej drukarce drukowałem tacki a na drugiej wieczka. To drugie wymagało dodatkowych nakładów czasu na dokładne dopasowanie rozmiaru. Wymagało to niestety wielu testów i korekt wymiarów w granicach +-1%.
Podsumowanie:
Niestety nie miałem jeszcze możliwości sprawdzić jak system sprawuje się w praktyce. Po wydrukowaniu 2 warstw zacząłem dostrzegać pewne problemy, które wcześniej nie wydawały mi się istotne. W dalszym ciągu pomysł uważam za dobry, jednak tego rodzaju organizer może nie być aż tak uniwersalny jak pierwotnie myślałem. Jednym z problemów jest niezbyt konfigurowalny układ przegródek. Ostatecznie powstały 3 rodzaje modułów (6, 9 i 12) i jest to nieco za mało. Ideałem byłaby możliwość dowolnej konfiguracji rozmiarów w każdej kolumnie. Problemem może być także podział na 3 kolumny, który jednak wymuszony jest przez konstrukcję wieczek. Przykładowo podział na 2 kolumny mógłby wymusić konieczność zmiany konta pod jakim wieczka zostały ustawione. Kolejnym problemem jest sposób łączenia modułów. Zależnie od kalibracji drukarki, mogą one być trudno demontowalne lub połączone praktycznie na stałe. Docelowo należałoby umożliwić odłączenie pojedynczego modułu i zmianę na inny. Wymaga to przeprojektowania zaczepów łączących moduły.
Z czego jestem zadowolony:
- założenia zostały w dużej części spełnione
- można w tym przechowywać wiele niezbyt ciężkich elementów
- pojemniki są stosunkowo lekkie a jednocześnie nie wyglądają bardzo delikatnie
- wieczka trzymają dosyć mocno i raczej nie otworzą się bez powodu
- obwoluta segregatora powinna uchronić zawartość przed lekkimi urazami
- jest to jakaś podstawa do projektowania kolejnej wersji
- projekt powstał w praktyce a nie na papierze
Z czego nie jestem zadowolony:
- słaba konfigurowalność rozmiarów przegródek potęgowana przez trudne/niemożliwe zdemontowanie modułów i praktyczny brak możliwości podmiany rozmiaru
- najmniejsze przegródki są jeszcze sporo za duże (u mnie wiele drobnych rzeczy nie przykrywa nawet dna)
- cięższe elementy powodują hałas przy manipulowaniu tackami, dodatkowo jest oczywiście pewne ryzyko rozsypania zawartości ponieważ często tacki odwraca się górą do dołu
- mimo wszystko długi czas druku
- brak wglądu do środka ze względu na nieprzeźroczyste wieczko
- trzeba się przyzwyczaić do sposobu otwierania i zamykania, czasami wieczko potrafi się wysunąć z prowadnicy podczas mało delikatnego zamykania
- rozmiar tacki mógłby być nieco mniejszy bo czasami lekko wystaje poza ochronną obwolutę
- projekt pod Fusion360 bardzo trudno się modyfikuje
Co chciałbym zmienić w kolejnej wersji:
- umożliwić bardziej rozbudowane konfigurowanie układu, być może wykorzystując openscad lub openjscad
- inny system łączenia modułów
- możliwość wygenerowania dodatkowych przegród wewnątrz danej szufladki
Kilka renderów i zdjęć:
Cool! Ranking DIY