Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Głośniki komputerowe - Połączenie do TV i Komputera

NeeqRR 17 Jan 2021 13:01 378 9
    NeeqRR
    Level 17  
    Witajcie,
    posiadam głośniki komputerowe TRUST GXT 38 2.1, komputer z Układem audio Realtek ALC 1220, oraz budżetowy telewizor Xiaomi Mi LED TV 4S 55". Teraz myślę nad tym, aby podłączyć te głośniki do telewizora. Głośniki posiadają pilota do sterowania głośnością. Z niego wychodzi kabel jack do połączenia z komputerem. I myślę aby ten główny kabel od pilota podłączyć do TV, a do pilota (od przodu ma wejście do podłączenia zewnętrznego dodatkowego źródła muzyki) ewentualnie w razie potrzeby podłączać komputer.
    Lecz na początku pierwsze pytanie, czy jest sens podłączać te głośniki do TV ? Czy to może dać jakiegoś boosta do komfortu z oglądania ? Kiedyś pewnie zakupię jakiś Sounbar ale to w przyszłości.
    Drugie czy takie połączenie ma jakikolwiek sens ? Czy TV po podłączeniu przez wyjście słuchawkowe będzie dobrze współpracował z tymi głośnikami ?
    Dzięki z góry za pomoc ! :D
    sunrise84
    Level 42  
    NeeqRR wrote:
    Czy TV po podłączeniu przez wyjście słuchawkowe będzie dobrze współpracował z tymi głośnikami

Tak będzię.
    Lepszym rozwiązaniem jest podpięcie komputera do TV i wyjściem optycznym podanie sygnału audio na głośniki komputerowe.
    Ale wiąże się to z wydatkiem ok 60zł.

A bez wydatków jest tak :
    Komputer -> kabel HDMI -> TV -> wyjście słuchawkowe -> głośniki komputerowe .

Wtedy sterujesz sobie głośnością z pilota TV .
    Miałem tak i całkiem dobrze to gra(jak na TRUST GXT 38 ), przynajmniej lepiej niż na wbudowanych w TV.

Pozdrawiam.

Dodano po 2 [minuty]:

Tylko nie rób żadnych "basstest-ów" na tych głośnikach.
    Był już tutaj temat spalonego/uszkodzonego głośnika niskotonowego w tym zestawie.

Ustaw sobie głośność na pilocie TRUST w okolice 80-90% maksymalnego dźwięku.
    W Windowsie też 90% na wyjściu HDMI.
    Resztą sterujesz z poziomu pilota TV.

O ile karta graficzna posiada HDMI, bo na ten temat nic nie wiemy...
    NeeqRR
    Level 17  
    czekaj bo głośniki nie mają wejścia optycznego więc jak to zrobić ?
    Nwm czy dobrze to powiedziałem, ale telewizor nie służy do przesyłania obrazu z kompa, wygląda to tak że jakby mam komputer + 2 monitory, a obok jakieś 2 metry dalej będzie stał telewizor. I oba urządzenia (komputer + TV) nie mają ze sobą nic wspólnego. Chciałem tylko wykorzystać głośniki zarówno do TV jak i do Kompa.
  • Helpful post
    sunrise84
    Level 42  
    NeeqRR wrote:
    wykorzystać głośniki zarówno do TV jak i do Kompa.

Więc zrób tak jak sam o tym myślałeś :

NeeqRR wrote:
    I myślę aby ten główny kabel od pilota podłączyć do TV, a do pilota (od przodu ma wejście do podłączenia zewnętrznego dodatkowego źródła muzyki) ewentualnie w razie potrzeby podłączać komputer.

Będzie ok.

Tematu z konwerterem optycznym na sygnał analogowy zapomnij.
    NeeqRR
    Level 17  
    Czyli żadnej innej lepszej opcji się nie wymyśli tak ?
    Jedynie TV do głośników, a Kompa do pilota podłączać gdy potrzebny i rozłączać gdy ma TV działać ?
    NeeqRR
    Level 17  
    hmm ale jak testuje to i podłączam np. Telefon do tego gniazda na pilocie od głośników, a kompa mam stale podłączonego do tego głównego jacka wychodzącego z pilocika, to nawet jak wyciszę dźwięc na tel, to dźwięku z kompa nie ma, więc pozostaje tylko odłączać, ale tak jak mówisz pewnie za długo tak to nie pociągnie jo:?
    NeeqRR
    Level 17  
    no pewnie, ale no pozostaje mi tylko albo modlić się aby nie rozleciał się aż uzbieram na soundbar ! Dzięki za rady, tak myślałem że z tego co mam więcej nic nie da się wykombinować. Pozdrawiam !
    NeeqRR
    Level 17  
    no pewnie, ale no pozostaje mi tylko albo modlić się aby nie rozleciał się aż uzbieram na soundbar ! Dzięki za rady, tak myślałem że z tego co mam więcej nic nie da się wykombinować. Pozdrawiam !

Dodano po 1 [minuty]:

Nie da się zrobić inaczej niż napisałem w opisie problemu na początku. Przyspieszam zbiórkę na soundbar.