Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Iveco Daily 65C18 - Podłączenie dodatkowego odbiornika elektrycznego

mariuz 18 Jan 2021 12:31 1656 3
    mariuz
    Level 31  
    Witam.

Potrzebuję podłączyć odbiornik 12 V, 10,A zasilany po zapłonie do ww. Iveco. Udało mi się znaleźć rozpiskę bezpieczników, ale nie mogę znaleźć serwisówki.
    Chciałbym podłączyć się pod obwód bezpiecznika F52 tak, żeby to miało ręce i nogi, ale nie wiem, gdzie jest styk wyprowadzający wyjście tego bezpiecznika. Ostatecznie mogę użyć "złodziejki" bezpośrednio z bezpiecznika, ale nie jest to eleganckie rozwiązanie...

Proszę o podpowiedź, gdzie szukać tego sygnału, propozycję z jakiego innego miejsca mogę wziąć zasilanie po zapłonie lub serwisówkę ze schematami i rysunkami.

Iveco Daily 65C18 - Podłączenie dodatkowego odbiornika elektrycznego
    mariuz
    Level 31  
    kradnięcie 10A z obwodu zapalniczki nie jest eleganckim rozwiązaniem. Szczególnie, że na 15A oprócz zapalniczki jest jeszcze nawiew

Dodano po 3 [godziny] 39 [minuty]:

Znalazłem gdzieś w odmętach internetu.

Złącze "R" (numer 3 na rysunku, z tyłu BCM / CPL - spotkałem różne nazewnictwo, chodzi o skrzynkę bezpiecznikową pod głośnikiem), pin 17 łączy się z wyjściem bezpiecznika F52.
    F44 wychodzi na M9.
    F45 i F46 są wbrew opisowi czymś obsadzone i mają na schemacie małe wartości.
    Iveco Daily 65C18 - Podłączenie dodatkowego odbiornika elektrycznego Iveco Daily 65C18 - Podłączenie dodatkowego odbiornika elektrycznego Iveco Daily 65C18 - Podłączenie dodatkowego odbiornika elektrycznego
    mariuz
    Level 31  
    Podłączyłem zgodnie z wyżej opisanymi wskazówkami, działa zgodnie z oczekiwaniami.