Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Immergas Victrix Tera 24 Plus - kocioł gazowy nie osiąga zadanej temperatury

M_A_K_A_O 18 Jan 2021 20:10 6951 4
    M_A_K_A_O
    Level 7  
    Witam

Posiadam od niedawna kocioł gazowy Immergas Victrix Tera 24 Plus. Sterownik pokojowy Salus. Kocioł obecnie ma zastosowanie tylko do centralnego ogrzewania. Dom o powierzchni 130m.k, ocieplony, kaloryfery żeliwne z pokrętłami starego typu ( bez regulacji od 1 do 5 ). Serwisant ustawił mi temperaturę na kotle 55 stopni. Teraz przechodzę do pytań i moich "problemów" - jeśli ktoś byłby tak miły i zechciał mi pomóc.

1. Podczas niższej temperatury na polu np. - 5, -10 stopni kocioł nie może dojść do temperatury zadanej na sterowniku w pokoju np. ustawione 20 stopni. Na piecu temperatura jest cały czas te 55 stopni, ale nie może osiągnąć w mieszkaniu tych 20 stopni. Czy należy zwiększyć temperaturę na kotle? np dać 65 stopni? piec tak jakby cały czas chodził ( zapalona kontrolka palnika na wyswietlaczu).

2. Czy normalną rzeczą jest to, że co jakiś czas niektóre kaloryfery np. na parterze robią się chłodne, przy czym na piętrze są gorące, a po jakimś czasie na odwrót? czy nie powinny być wszystkie kaloryfery ciepłe ( gorące ) w jednakowym stopniu cały czas gdy piec chodzi i dąży do osiągnięcia zadanej temperatury na sterowniku pokojowym.?

3. Czy można przełączyć przy kotle sposób grzania z auto na manual tak żeby cały czas kocioł chodził na funkcji manual i nie łączył sie ze sterownikiem pokojowym? i wówczas np ustawić temperaturę np. 50 stopni na kotle? czy wówczas wszystkie kaloryfery bedą grzały równomiernie cały czas?

4. Jak ustawić temperaturę na kotle, aby została osiągnięta zadana temp na sterowniku pokojowym?

Dziękuje za góry za odp. Pozdrawiam
    M_A_K_A_O
    Level 7  
    78db78 wrote:
    Jak na piecu cały czas 55C to dlaczego grzejniki sie robią zimne odkręć na max.

Cały czas są odkręcone na max - odpowietrzone również. Na kotle cały czas 55 stopni, ale co jakiś czas np. co pół godziny niektóre kaloryfery robią się chłodniejsze ( nie całkiem zimne) tak jak pisałem np na parterze, a na górze w tym samym czasie są gorące, a później na odwrót kilka grzejników gorących, a np 2, 3 letnie. Właśnie nie wiem dlaczego tak sie dzieje ...?

Wszystkie są odkręcone na maxa i odpowietrzone - wszystkie są gorące, tylko nie w jednym czasie.
    78db78
    Level 42  
    Nie ma po drodze jakiegoś rozdzielacza ? 1 pompa obiegowa? Gdzie jest pokojowy sterownik powinien być w najchłodniejszym pomieszczeniu.
    M_A_K_A_O
    Level 7  
    78db78 wrote:
    Nie ma po drodze jakiegoś rozdzielacza ? 1 pompa obiegowa? Gdzie jest pokojowy sterownik powinien być w najchłodniejszym pomieszczeniu.

Nie wiem czy nie ma jakiegoś rozdzielcza, jak to sprawdzić? pompa tez nie wiem czy jedna. Pokojowy sterownik jest w przedpokoju na parterze, ale dawałem tez wczesniej do innego pokoju i taka sama sytuacja, np w obecnej chwili na parterze na 5 grzejników - cztery gorące, jeden chłodny, na piętrze na 5 grzejników taka sama sytuacja - 1 chłodny , reszta gorąca. - za jakiś czas - pół godzinki grzejniki tak jakby sie zamieniły - ten co był chłodniejszy będzie gorący, a którys co był gorący bedzie chłodny.

Ale jak dałem na jakiś czas z auto na manual - to temperatura na kotle trzymała 55 stopni i nie zauważyłem zeby któryś z grzejników robił się chłodny, cały czas grzały jednakowo gorąco.