Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
TestoTesto
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Problem z włączeniem komputera

20 Jan 2021 10:10 363 24
  • Level 3  
    Witam dzisiaj podłączyłem nowy zasilacz delta 350 Watt do płyty głównej i pojawił się problem wiatrak od CPU i GPU włącza się dosłownie na ułamek sekundy i po chwili staje
    (LED na płycie głównej święci cały czas jak i myszka i klawiatura)
    Płyta główna M5A78L-M LX (AM3+)
    Procesor fx 6100
    GPU HD 5770
    RAM DDR3 4GB 1333MHZ
    Jak ktoś by pomógł bym był wdzięczny
  • TestoTesto
  • Level 1  
  • TestoTesto
  • Level 3  
    Nie mam niestety chwilo żadnego innego pod ręką
  • Level 41  
    Co się stało ze starym zasilaczem? Wymontuj ten zasilacz i sprawdź "na sucho", zmierz napiecia jeżeli posiadasz miernik.
  • Level 3  
    Poprzedni zasilacz upadł z 2 metrów, nie mam niestety miernika

    Dodano po 3 [minuty]:

    W sumie zapomniałem dodać że PC próbuje włączyć bez obudowy przez śrubokręt, a dysk w komputerze pochodzi z laptopa

    Dodano po 2 [minuty]:

    *dysk nie został wyczyszczony po wymianie
  • Level 1  
  • Conditionally unlocked
    SpecODKomputerow wrote:
    Sprawdź kondensatory na płycie czy nie są napuchnięte


    Jak 25 lat mam do czynienia z komputerami to napuchnięte jak to mówisz kondensatory będą sprawiać raczej niestabilny system lub BSOD windowsa.
    Do uruchomienia zestawu powinno dojść.

    Lecz pierw dowiedzmy się dlaczego poprzedni zasilacz spadł z wysokości okolic szafy w pokoju.
    Bo miejsce zasilacza jest w obudowie komputera a nie na szafie.

    Taka moja teoria w tym całym bełkocie o 2 metrach.
  • Level 3  
    Sam zasilacz upadł, kondensatory są w dobrym stanie na płycie jak i w zasilaczu
  • Level 3  
    Zasilacz został zapakowany do kartonu i włożony na szafę po padnięciu poprzedniego GPU, jednak podczas sprzątania, gdy odsuwałem szafę zasilacz spadł, i więcej się nie uruchomił
  • Conditionally unlocked
    Ciekawe rzeczy się tutaj dzieją GPU "padło" teraz zasilacz też "padł".
    Jest tutaj pewna niespójność w twojej historyjce napisanej pod moje spostrzeżenia.
    Jaka była konfiguracja przed padnięciem poprzedniego GPU i zapakowaniu do kartonu zasilacza.

    Jak napiszesz nam całą prawdę o historii tego komputera to może uda się nam gdzieś w tym wszystkim znaleść ziarenko prawdy i poskładać tą całą bajkę w jedną całość.
  • Level 3  
    Wcześniej PC działało w konfiguracji
    GPU- RX 470
    PSU Cooler master RS 430 PCAP
    FX 6100
    8GB RAM (drugą kość odsprzedałem znajomemu, dlatego na płycie są 4GB)
    Jednak kupiłem wtedy tego Radeona w wersji mining używanego i nie wiedziałem nic o jego przeszłości, a karta padła po 5 miesiącach wtedy rozebrałem PC i chciałem go od sprzedać na części jednak i przesiąść się na podctawkę AM4, jednak nic poza dyskiem i jedną kością się nie sprzedało (a zasilacz uszkodziłem ja) więc stwierdziłem że go złoże jeszcze raz, by mieć możliwość pograć lub sprzedać za jakiś czas, ale dzisiaj się okazało że coś jest nie tak
    Stąd zakup tego zasilacza, a GPU kupiłem w cexie za kupon więc miałem jak za darmo, by mieć możliwość sprawdzić czy wszystko działa

    Dodano po 2 [minuty]:

    I potem kupić coś mocniejszego do tego zestawu

    Dodano po 20 [minuty]:

    Przy okazji właśnie wziąłem swój śrubokręt, w którym zapala się lampka gdy wykrywa prąd i po sprawdzałem zasilanie kable do zasilania CPU i Całej płyty jak i dysków i wyszło na to że przesyłają prąd
  • Conditionally unlocked
    Ayato_Re wrote:
    Przy okazji właśnie wziąłem swój śrubokręt, w którym zapala się lampka gdy wykrywa prąd


    Jeżeli próbnik napięcia zwany potocznie "fazówką" pokazuje ci 230V na podzespołach to jest tam ciekawie u Ciebie.
    Posiadasz miernik uniwersalny? Taki za 20zł z OBI/Castorama?
    Ayato_Re wrote:
    i wyszło na to że przesyłają prąd

    Cokolwiek to znaczy.
  • Level 3  
    Nie, ale jeśli będzie trzeba to mogę zakupić na szybko

    Dodano po 2 [minuty]:

    I Tak patrzyłem to fazuwką

    Dodano po 43 [minuty]:

    Problem z włączeniem komputera
    Zauważyłem ciekawą rzecz w wtyczce 24 pin brakuje jednego kabla, nie znam się na tym ale czy to może być możliwym problemem zasilacza?
  • Helpful post
    Conditionally unlocked
    Problem z włączeniem komputera

    Przeprowadź diagnostykę tej wtyczki 24pin ATX zgodnie z tym zdjęciem/rysunkiem i napisz nam jakiego pinu tam nie ma.

    Dodano po 2 [minuty]:

    SpecODKomputerow wrote:
    Jak nie ma pinu to jest problem z PSU.


    I znów Cię musze zapytać jaki problem z PSU ?
    Bo kolejny raz piszesz głupoty i nic nie wnoszące posty.

    Może naprowadzisz kolegę na to co jest nie tak z tą wtyczką 24pin?
  • Level 3  
    Nie ma pinu na -5V
  • Level 3  
    Reszta wygląda na to że jest ok, a po miernik jeszcze dzisiaj najprawdopodobniej pojadę
  • Helpful post
    Conditionally unlocked
    Ayato_Re wrote:
    Nie ma pinu na -5V


    Zadałem Ci pytanie co dalej z tym że nie ma pinu a zarazem napięcia -5V na podawanego na płytę?

    Dodano po 4 [minuty]:

    Problem z włączeniem komputera

    Mając ten schemat plus tą tabelkę:

    Problem z włączeniem komputera

    Przeprowadzisz pomiar napięć na wtyczce ATX 24pin.

    Na odpiętym zasilaczu z płyty głównej.

    Ale najpierw musisz zlokalizować gdzie się podział biały kabel z napięciem -5V

    Moderated By dt1:

    Powodzenia z szukaniem. Być może będzie trzeba wrócić do około 2002 roku, żeby go znaleźć.

  • Helpful post
    Moderator of Computers service
    Nigdzie się nie podział. Producent tego kabla po prostu nie podłączył, jak w większości zasilaczy wyprodukowanych przez ostatnie około 10 lat. Od prawie 20 lat ten pin jest niepotrzebny (używany był dla magistrali ISA).

    ATX12V 1.2

    A relatively minor revision from January 2002. The only significant change was that the −5 V rail was no longer required (it became optional). This voltage was required by the ISA bus, which is no longer present on almost all modern computers.
  • Level 3  
    Nie wiem niestety o co chodzi (nie rozumiem pytania), przepraszam ale nie jestem bardzo w tym obeznany
    Przeszukałem też trochę internet i znalazłem że może to być wina spięcia.
  • Level 3  
    Dziękuję wszystkim za pomoc zasilacz jest padnięty albo coś gdyż pod innym zasilaczem działa w 100%