Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

LCD Proview 15

HENIEK 1 18 Paź 2005 12:43 1146 6
  • #1 18 Paź 2005 12:43
    HENIEK 1
    Poziom 10  

    Witam!
    Mam taki problem , po włączeniu monitora do sieci zapala się na sekunde dioda zielona po czym przechodzi na pomarańczową.Po włączeniu przyciskiem power na panelu gaśnie na sekunde i znowu się zapala( dodam że w tym czasie zielona dioda się nie zapala poprostu nic nie świeći przez sekunde).Pomierzyłem napięcia . podstawiłem zasilacz i nic .Podejrzewam że jest tu taka przetwornica która daje wysoki napięcie na panel , po włączeniu power żadne napięcie na niej się nie pokazuje i może procesor włącza się w jakiś tryb awaryjny?Pomierzyłem napięcia na niej i niby 12v jest , tranzystory też niby sprawne ( mierzyłem na zwarcie) już sam nie wiem gdzie szukać usterki , może ktoś ma jakiś pomysł?

    0 6
  • #2 19 Paź 2005 13:04
    HENIEK 1
    Poziom 10  

    Już znalazłem usterkę .Po wylutowaniu pamięci monitor ruszył, natomiast uszkodzenie dalej jest bo nie mam wsadu .Może ktoś wie gdzie można go zdobyć PROVIEW 568 LCD 24C16 Z góry dzięki , może ktoś się odezwie:|

    0
  • #3 20 Paź 2005 08:52
    satgal
    Poziom 40  

    Najczęściej w nim uszkadza się inwerter przetwornica do świetlówek wymienić trzeba kondensatory na niej. Ta pamięć 24c16 to tylko daje informację do komputera że monitor jest plug and play i nie ma znaczenia na działanie jego a pamięć do obsługi monitora jest zaszyta w procesorze i z nią nic nie zrobisz. Szukj uszkodzenia w inwerterze.

    0
  • #4 20 Paź 2005 13:12
    HENIEK 1
    Poziom 10  

    ok , dzięki za odpowiedż tak myślałem z tą pamięcią.Tylko dlaczego po ustawieniu jasnośći , geometrii i po wyłączeniu i włączeniu monitora powraca on do swych wcześniejszych ustawień? i w lewym rogu non stop jest napis A2 22 i coś tam jeszcze i nie można tego wyeliminować.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Zapomniałem dodać że jak komputer się wyłączy to monitor dalej świeći z napisem no signal inie chce się wyłączyć.Tak pozatym to wszystko w nim działa i nawet ładnie pracuje

    0
  • #5 20 Paź 2005 14:42
    lisek
    Spec od monitorów

    na mój nos ..to faktycznie masz posadzony kawałek wsadu pamięci
    świadczy o tym ten napis w ..rogu
    potrzeba by było:
    -znależć wsad w necie ....będzie cięzko
    nadzieja to napisz maila do firmy Proview z prosbą o wsad / lub "pogadać do ręki" z serwisantami niech Ci zgrają nowy na dyskietkę przecież mają dostęp do tego rodz. monitorów

    p.s.
    w nich matryca to Toshiba LTM15C448

    0
  • #6 20 Paź 2005 16:16
    Jaro
    Poziom 26  

    Wrzuć zdjęcie kontrolera, może w ten sposób da się Ci pomóc łatwiej. Wiele monitorów sprzedawane jest pod różnymi markami mimo tych samych "flaków"

    0
  • #7 20 Paź 2005 22:07
    HENIEK 1
    Poziom 10  

    Spróbuje zrobić foto tylko nie wiem jak je wysłać na forum, ale pomyślę nad tym.Dziś jeszcze trochę pogrzebałem w pamięci i zapisałem ją samymi jedynkami i po włączeniu to samo napis i nie można wyłączyć.Ale pobawiłem się trochę włączałem( na standby) i wyłączałem i wpisywałem i za którymś razem włączam znowu tester monitorków i patrzę a napisu nie ma.Ustawiłem jasnośći( geometria jest dobra ciągle) i wyłączam tester i odziwo wyłącza się monitor, załączam tester załącza się monitor.Jasności pamięta wszystko ok, i pomyślałem że to koniec i wyłączyłem z sieci.Po paru godzinach włączam i znowu to samo( napis w rogu , nie zapamiętał jasnośći,i problem z wyłączeniem jak komp został wyłączony. I już sam teraz nie wiem , może te ostatnie zdania coś wam podsuneły na myśl?

    0