Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakiego producenta invertera wybrać?

seba_x 20 Jan 2021 15:36 702 19
    seba_x
    Level 31  
    Witam

Planuję budowę instalacji 49kW, o ile panele mam już wstępnie wybrane to z falownikiem mam kłopot tzn. nie wiem którzy producenci są godni zaufania a których omijać z daleka.
    Dostałem kilka ofert od firm montujących PV, każdy chwali swój towar.
    Możecie coś doradzić ?
    kosmos99
    Level 38  
    Przy tej mocy to raczej więcej niż jeden będzie?
    Fronius cieszy się dobrymi opiniami
    seba_x
    Level 31  
    Tak, mają być dwie sztuki inverterów. Myślałem o SMA i Fronius ale jakoś instalatorzy marudzą bo gwarancja bo cena ... Najwięcej mam ofert na GoodWe, Sofar, Solaredge czy to dobre firmy ?
    kosmos99
    Level 38  
    Solaredge pracuje tylko z optymalizatorami, jeśli masz układ na południe bez zacienień to niepotrzebny wydatek.
    jaskiniowiex
    Level 18  
    Solar edge zakładają bo mają długą gwarancję . Długa gwarancja spokój dla firmy na długie lata. I to chyba jedyna zaleta. Ja ci radzę kup coś takiego, poprostu taki inwerter do którego menu będziesz miał dostęp z laptopa albo bezpośrednio z przycisków na inwerterze. Np : mój wujek ma Huawei 10 kW i ten łączy się przez ich serwer. Nie tak dawno wyskoczył mu błąd plus był problem z ich serwerem i przez dwa dni nie dało się tego skasować. A widzisz co się dzieje na świecie.
    Cytro12
    Level 26  
    Growatt jeszcze robi duże farmy, duża wydajność, możliwość zdalnego zarządzania i monitoringu, serwis w kraju.
    marcinbbb
    Level 26  
    GoodWe mam od 6 lat po 6 latach się popsuł. Było pytanie co z gwarancją ale okazało się że serwis jest w Kaliszu wymiana na nowy (i nowszy model) wraz z przesyłkami trwała 5 dni. Serwis zamawia za Ciebie kuriera i przesyła tylko list przewozowy. Dodatkowo w nowym inwerterze przekopiowali nr. seryjny aby statystyki na www się zgadzały i aby wszystko wyglądało jakbym nadal miał stary inwerter.
    kosmos99
    Level 38  
    marcinbbb wrote:
    Dodatkowo w nowym inwerterze przekopiowali nr. seryjny aby statystyki na www się zgadzały i aby wszystko wyglądało jakbym nadal miał stary inwerter.

Za termin początku gwarancji jest teraz brana data zakupu starego czy otrzymania nowego?
    fazik
    Level 17  
    Growatt też wymienia falowniki w razie uszkodzenie, np płyty głównej. Wiem, bo miałem sytuację podbramkową po nieudanym programowaniu i z serwisantantem już ustalałem jak przekazać inwerter. Na szczęście udało się zaprogramować po wielu nieudanych próbach.
    marcinbbb
    Level 26  
    Gwarancja na inwerter to 10 lat nowy inwerter ma stary nr. seryjny i jest traktowany jako "tamtem" więc na nowy inwerter mam jeszcze 4 lata gwarancji
    Cytro12
    Level 26  
    Chyba wszyscy więksi tak robią, Fronius też, wiadomo jednorazówki a naprawa nieopłacalna bo trzeba wykfalifikowanych ludzi, schematy, miejsce i sprzęt. Łatwiej i taniej wymienić niż naprawiać.
    marcinbbb
    Level 26  
    Mi proponowali naprawę jednak to był maj... a wiecie jakie w tamtym czasie było "sranie" na koronkę i sam serwis nie potrafił określić kiedy przyjdą części zamienne. Wspominali coś o 1,5 miesiąca ale to był w tamtym czasie jak wróżenie z fusów. Mój pewnie naprawią i oddadzą komuś komu uszkodził się taki sam.
    Pascalt
    Level 22  
    Froniusy praktycznie się nie psują. Jeszcze nie słyszałem, żeby komuś Fronius uszkodził się z innego powodu, niż mechanicznie... W przeciwieństwie do chińczyków, Fronius ma naprawdę ogarnięty serwis i dostępne moduły zamienne. Ja ze swojej strony mogę polecić :-)
    hostii
    Level 25  
    Poczytaj o inwerterach DELTA, zajmują się tym od dawien dawna. Osobiście montowałem ich sprzęt ( co prawda w telekomunikacji ) już 17 lat temu. Sam mam inwerter jednofazowy transformator 5 kW ( Delta Solivia 5.0).
    marcinbbb
    Level 26  
    Fronius też dość mocno hałasuje wiatrakami a ich gwarancja pozostawia wiele do życzenia bo nie jest na 10 lat.
    kosmos99
    Level 38  
    Gwarancja jest na 10lat.
    A skoro moc 49kW, to raczej w domu jednorodzinnym falowniki montowane nie będą, więc ewentualny hałas nie będzie miał znaczenia.
    marcinbbb
    Level 26  
    Zaorany 1 obrazkiem:
    Jakiego producenta invertera wybrać?

W przypadku 7 lat Fronek zapewnia części bo są tanie a robocizna droga i musisz płacić.
    edziu
    Level 29  
    Godny uwagi jest Growatt max 50KTL 6 MPPT oraz ochrona przepięciowa DC i AC Klasy II.

Napisz jakie panele będą i w jakiej ilości? Jedna połać dachu ?
    seba_x
    Level 31  
    kosmos99 wrote:
    Solaredge pracuje tylko z optymalizatorami, jeśli masz układ na południe bez zacienień to niepotrzebny wydatek.

Tak też myślę, ale mam wiele ofert na SolarEdge + optymalizatory, oferenci twierdzą że np. podczas pożaru jak się rozłączy kable to nie będzie wysokiego napięcia na dachu i strażaków prąd nie pozabija.

Inverter będzie pracował w hali gdzie panuje zapylenie i wilgotność, wszelkie chłodzone wiatrakami odpadają.
    kosmos99
    Level 38  
    seba_x wrote:
    mam wiele ofert na SolarEdge + optymalizatory, oferenci twierdzą że np. podczas pożaru jak się rozłączy kable to nie będzie wysokiego napięcia na dachu i strażaków prąd nie pozabija.

Tylko, że złączek jest 3 razy więcej, więc szansa awarii trzykrotnie wzrasta. Jeśli nie ma zacienienia to optymalizatory są niepotrzbnym kosztem i to znacznym, no chyba, że chcesz mieć monitoring każdego panela to wtedy tak.
    Jeśli chodzi o względy pożarowe to przy tej mocy i tak musisz mieć projekt i uzgodnienia pożarowe, więc w nim ta ochrona będzie uwzględniona.
    Swoją drogą to słaba reklama powiedzieć inwestorowi, że moją instalację to łatwiej będzie ugasić ;-)

seba_x wrote:
    Inverter będzie pracował w hali gdzie panuje zapylenie i wilgotność, wszelkie chłodzone wiatrakami odpadają.

To Fronius odpada.