Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Jaki piec gazowy kupić do mieszkania 34m2 i czy to ogrzewanie będzie opłacalne?

LGrzes 20 Jan 2021 21:34 1101 24
Buderus
    LGrzes
    Level 4  
    Mam mieszkanie - kawalerkę 34 m2. Aktualnie ogrzewanie prądem elektrycznym. Jaki radzicie zakup kotła gazowego? Czy w takim małym metrażu opłaca się może bardziej ogrzewanie na podczerwień? Wysokość pomieszczeń 2.5 m. Kamienica stara, ale ocieplona, dach nowy.
    Przyznam że nie znam się na tym całkowicie. Jakie byłyby koszty takiej instalacji gazowej? Może ktoś doradzi?
  • Buderus
    LGrzes
    Level 4  
    Cała robota zlecona komuś.....
    Oczywiście o dotacji pamiętam :-)
  • Helpful post
    BUCKS
    Level 39  
    kotły gazowe 2-funkcyjne mogą mieć moc minimalną na poziomie 3-3,5kW, czyli tyle ile Ty będziesz potrzebował dla mrozów ponad -20.
    Inaczej mówiąc taktowanie kotła będzie normą.
    Jeśli myślisz o gazówce to na Twoim miejscu dawałbym największe grzejniki jakie wejdą fizycznie wejdą Ci pod okno. Taktowania nie pozbędziesz się ale przynajmniej spokojnie nagrzejesz pokoje w ramach jednego cyklu grzania.
    Przyjmując, że w swoim mieszkaniu potrzebujesz np. 80W/m2 to dla 34m2 daje to zapotrzebowanie 2,7kW ale na mrozy rzędu -20, a średnio w sezonie będziesz potrzebował moc na poziomie 1,2kW.
    Dla Ciebie optymalnie byłoby mieć kocioł gazowy o mocy minimalnej rzędu 1kW ale takowy nie istnieje.
  • Buderus
  • Helpful post
    r103
    Level 34  
    Ja może na temat.
    Kominiarz, projektant i nadzór, kocioł, komin, rurki, grzejniki, robocizna, potem malowanie mieszkania /bo trochę się zdemoluje/ - pewnie w 10 000 złotych się uda zmieścić.

Zupełnie nie-opłacalne gdy już działa ogrzewanie prądem jakoś tam.
    Jak masz parcie na kasę do wydania - to może warto zainwestować w jakieś "inteligentne - dynamiczne" piece akumulacyjne i nocną taryfę - o ile już tego nie masz, ale to też trzeba by zrobić kalkulację / stosunek możliwej oszczędności na prądzie do ceny takiego pieca/...
    LGrzes
    Level 4  
    Po Waszych odpowiedziach wnioskuję więc że najlepsze rozwiązanie to rezygnacja z ogrzewania gazowego. A jakie jest Wasza opinia na temat ogrzewania na podczerwień? Planuje wymienić także istniejące okna na lepsze więc może taki sposób ogrzewania jest korzystniejszy od zwykłego elektrycznego? Czy ktoś w tej kwestii mógłby się wypowiedzieć?
  • Helpful post
    sunrise84
    Level 42  
    LGrzes wrote:
    Po Waszych odpowiedziach wnioskuję więc że najlepsze rozwiązanie to rezygnacja z ogrzewania gazowego.

Bo?

Bzdury kompletne wyżej napisane.

Zaciągnij porady u dobrego instalatora centralnego ogrzewania na gaz.

r103 wrote:
    pewnie w 10 000 złotych się uda zmieścić.

Natomiast tutaj jest prawda.

W podobnym metrażu brat zostawił 13.000zł z czego na 5.000zł dostał zwrot z miasta.

Dodano po 3 [minuty]:

r103 wrote:
    stosunek możliwej oszczędności na prądzie do ceny takiego pieca

I do tego dojdzie cie 24h grzanie wody w bojlerze aby móc sobie chociażby ręce, twarz, ogolić się, umyć.

Pierw należy rozeznać się z czym mamy do czynienia w temacie warunków mieszkaniowych.
    LGrzes wrote:
    Wysokość pomieszczeń 2.5 m. Kamienica stara, ale ocieplona, dach nowy

Na którym piętrze masz to mieszkanie?
    LGrzes
    Level 4  
    Budynek 2 piętrowy- piętro 2. Budynek ocieplony ale wiekowy.
  • Helpful post
    BUCKS
    Level 39  
    sunrise84 wrote:
    I do tego dojdzie cie 24h grzanie wody w bojlerze aby móc sobie chociażby ręce, twarz, ogolić się, umyć.

"Bzdury kompletne wyżej napisane." ;)
    mając taryfę G12 wystarczy grzać w taryfie nocnej i nie ma potrzeby grzać wody w bojlerze przez 24h na powyższe potrzeby.
    W praktyce bojler 80 l starczał do obsłużenia 3 osób z szybkimi prysznicami.
    Chyba, że chcemy robić kąpiele w wannie itp. to trzeba by częściej dogrzewać.

LGrzes wrote:
    Po Waszych odpowiedziach wnioskuję więc że najlepsze rozwiązanie to rezygnacja z ogrzewania gazowego.

trudno wskazać jednego zwycięzcę.
    Z sugerowanym wcześniej ogrzewaniem akumulacyjnym jest inna kwestia, wymaga to instalacji elektrycznej, odpowiedniego przyłącza elektrycznego itp.

Mając rurę gazową to mamy zagwarantowaną moc 24kW i nie wymaga to żadnych dodatkowych modernizacji.
    Tylko jeśli nigdy wcześniej nie było kotła to i tak wymaga to dostosowania przyłączy wodnych i gazowych, więc jest to jakaś demolka w mieszkaniu.
    Inwestycja w kocioł gazowy i grzejniki może być znaczna, choć piece akumulacyjne tanie też nie są. A czytając wątki potrafią się tam grzałki przepalać, więc nie wiadomo co jest lepsze. Choć tutaj nie potrzebne byłyby duże moce, więc też jest inna sytuacja.
    Jednak mając kocioł 2-funkcyjny to mamy załatwione c.o. oraz c.w.u. i sam kocioł ma stosunkowo małe gabaryty. Bojler 80 l to już spory wiszący mebel., poprowadzenie samych rur do c.o. jest już mniej inwazyjne.

Osobiście wolałbym kocioł gazowy, bo z ogrzewaniem elektrycznym w starym budynku, nawet ocieplonym to miałbym obiekcje. Inaczej gdyby to był nowoczesny budynek to wtedy elektryka byłaby dla mnie pewniejsza. Ale każdy przypadek jest indywidualny, ja mam swoje skojarzenia co do starych budynków, więc mam swoją wizję, która może odstaje od Twoich rzeczywistych warunków.
    Musisz sam zdecydować w co wejdziesz i jak długo planujesz tam mieszkać itd.
    sunrise84
    Level 42  
    BUCKS wrote:
    Musisz sam zdecydować w co wejdziesz i jak długo planujesz tam mieszkać itd.

I to jest podstawowe pytanie dla autora tego tematu.

BUCKS wrote:
    Chyba, że chcemy robić kąpiele w wannie itp. to trzeba by częściej dogrzewać.

No właśnie.

I wtedy najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem jest ogrzewanie gazowe piecem dwufunkcyjnym na gaz ziemny.

Kwestia do rozważenia przez autora.
    r103
    Level 34  
    Jakoś tu dosiadającym Pegazy umknęło chyba że autor wątku ma już /MA JUŻ/ ogrzewanie elektryczne, nie narzeka na jego działanie czyli jakoś działa.

Wyłożenie 10 000 złotych na nowe gazowe - nie ma sprawy - kto bogatemu zabroni - ale ekonomicznie nie ma sensu wymieniać coś co działa. Amen.
  • Helpful post
    sunrise84
    Level 42  
    LGrzes wrote:
    Aktualnie ogrzewanie prądem elektrycznym. Jaki radzicie zakup kotła gazowego?

Co można z tego wywnioskować?

LGrzes wrote:
    Czy w takim małym metrażu opłaca się może bardziej ogrzewanie na podczerwień?

Jako dodatkowe ogrzewanie/dogrzewanie miejsc w którym spędzamy nawięcej czasu.

Tak na logikę to biorąc.

Więc albo autorowi pasuje obecne ogrzewanie to nie wiem poco ten temat.
    Lub planuje zmianę wszystkiego na bardziej komfortowe ogrzewanie gazowe.

r103 wrote:
    Wyłożenie 10 000 złotych na nowe gazowe - nie ma sprawy - kto bogatemu zabroni - ale ekonomicznie nie ma sensu wymieniać coś co działa

I tak i nie.

Kwestia jak długo autor ma zamiar mieszkać w tym mieszkanku.
    LGrzes
    Level 4  
    Szanowni Państwo mieszkanie jest ogrzewane elektrycznie. Ten system jest bardzo mało ekonomiczny. Dlatego pytam o możliwość ogrzewania gazowego lub grzejnikami na podczerwień - które ponoć są oszczędniejsze od zwykłego grzania prądem. Mieszkanie jest aktualnie do generalnego remontu więc chciałbym poprawić istotnie jego standard, wygodę i jeśli się uda ograniczyć przyszłe koszt eksploatacji.
    LGrzes
    Level 4  
    Dziękuję za porady. Też właśnie myślałem o gazie tylko mam te wątpliwości które podajecie co do zbyt małego metrażu -34m2 i braku odpowiedniego kotła. Nie ukrywam że bardzo też zachęcają- pewnie sprzedawcy w necie ogrzewanie na podczerwień.
    A czy gdybym zdecydował się na gaz to ma ktoś do polecenia konkretny kocioł? Czytałem różne informacje o kotłach ale są np sprzed 4-6 lat, a podejrzewam że w tej materii też jest postęp.....
  • Helpful post
    sunrise84
    Level 42  
    Nie jestem fachowcem w sprawach sprzedaży ale na 3 mieszkaniach które miałem okazje że tak powiem stawiać od nowa, wszędzie zawitały piece dwufunkcyjne BUDERUS.
    Nie mam do tej pory ani jednego zgłoszenia od ludzi wynajmujących że są z nimi problemy.
    LGrzes
    Level 4  
    No i rozumiem że to musi być kocioł o najmniejszej mocy ..... więc przy wyborze należy brać to pod uwagę czy dana firma dysponuje takimi....
  • Helpful post
    BUCKS
    Level 39  
    r103 wrote:
    Jakoś tu dosiadającym Pegazy umknęło chyba że autor wątku ma już /MA JUŻ/ ogrzewanie elektryczne, nie narzeka na jego działanie czyli jakoś działa.

Podobnie jak sunrise84 uważam, że gdyby autor był zadowolony z elektryki to by nie tworzył tego wątku, więc szuka alternatywy.

LGrzes wrote:
    Nie ukrywam że bardzo też zachęcają- pewnie sprzedawcy w necie ogrzewanie na podczerwień.

podczerwień to ściema, bo z 1kWh pobranej z sieci uzyskasz ok. 1kWh energii cieplnej.
    Można próbować oszukiwać zmysły ale moim zdaniem nie uciekniesz od ogrzewania powietrza, bo to wpływa na odczuwanie komfortu cieplnego.
    Podczerwień widzę jako dodatkowe źródło ciepła, a nie jako główne i jedyne.
    Podczerwień ma to do siebie, że czujesz ciepło jak grzeje, jak wyłączysz to już komfort spada.
    A ceny niektórych grzejników na podczerwień są z kosmosu.

LGrzes wrote:
    Też właśnie myślałem o gazie tylko mam te wątpliwości które podajecie co do zbyt małego metrażu -34m2 i braku odpowiedniego kotła.

z gazem jest tak, że kupując kocioł 2-funkcyjny o mocy minimalnej rzędu 3-3,5kW to niestety nie unikniesz taktowania.
    Załóżmy, że kocioł pracowałby całą godzinę z mocą 3kW to w tym czasie wyprodukuje 3kWh energii. Jeśli Twoje mieszkanie potrzebowałoby stałej mocy 1,2kW to inaczej w ciągu godziny zużyje 1,2kWh energii, a kocioł wyprodukowałby 3kWh, czyli 2,5 więcej.
    Mając 2,5x więcej energii to masz nadmiar energii i przegrzewasz mieszkanie, więc chcąc dopasować temperatury to kocioł będzie musiał grzać ok. 24 minuty w ciągu godziny.
    Takie taktowanie oznacza, że grzejniki raz będą ciepłe, a raz chłodne, od wielkości grzejników zależy do ilu stopni będziesz musiał grzać wodę w kotle by grzejniki dały radę nagrzać mieszkanie do zadanej temperatury.
    Dla mnie im wyższa temperatura to tym gorzej i preferuję niskie temperatury wody kotłowej.
    Z tego powodu ja bym u Ciebie zakładał możliwie największe grzejniki jakie wejdą, oczywiście zachowując proporcję, dzięki temu może się okazać, że wystarczy jak będziesz grzał wodę do np. 45 stopni i będziesz miał ciepło w mieszkaniu. Gdybyś musiał grzać wodę do 60 stopni to w moim odczuciu pogarsza się komfort cieplny oraz dochodzi do obniżenia wilgotności w mieszkaniu, a nie jest zalecane by wilgotność spadała poniżej 40%. Optymalne byłoby ok. 50%. Ale przyjmuje się, że odpowiednia wilgotność mieści się w zakresie ok. 40-60% dla temperatur w okolicy 20-22 stopni.

LGrzes wrote:
    A czy gdybym zdecydował się na gaz to ma ktoś do polecenia konkretny kocioł? Czytałem różne informacje o kotłach ale są np sprzed 4-6 lat, a podejrzewam że w tej materii też jest postęp.....

Moim zdaniem w kotłach nie nastapił jakiś przełom.
    Z racji metrażu powinieneś szukać kotła o najniższej mocy minimalnej, czy na poziomie 3-3,5kW.
    Takie warunki spełnia np. Termet Gold 25kW, Bosch 2300iW C 24.
    Żadnego kotła nie polecam, bo sam póki co mam starego 15 letniego atmosferyka Vaillant, a kocioł kondensacyjny z założenia kupuje się na ok. 10 lat, a jak wytrzyma kilkanaście to będzie to bardzo dobry wynik. Termet to pułap ok. 3500 zł, choć jest nawet Termet Silver 20kW w cenie poniżej 3000zł. W sumie ile osób to tyle zdań, więc nie ma jednego lidera polecanego w ciemno. A o każdym kotle można powiedzieć coś negatywnego.
  • Helpful post
    r103
    Level 34  
    LGrzes wrote:
    Szanowni Państwo mieszkanie jest ogrzewane elektrycznie. Ten system jest bardzo mało ekonomiczny. Dlatego pytam o możliwość ogrzewania gazowego- . Mieszkanie jest aktualnie do generalnego remontu więc chciałbym poprawić istotnie jego standard, wygodę i jeśli się uda ograniczyć przyszłe koszt eksploatacji.

Jeszcze raz powolutku - w swoim biznesplanie uwzględnij koszt założenia ogrzewania gazowego, żeby się nie okazało że też w sumie wliczając to też będzie mało ekonomiczne :D, bo zapewniam że gazu też za darmo nie dostarczają , EOT
    BUCKS
    Level 39  
    @r103 nie ma rozwiązań idealnych. Przy kotle dochodzą koszty przeglądu, ewentualnych napraw, gdzie przy grzejnikach zwykle nie ma co się zepsuć i nie wymaga to kosztownych przeglądów. Nie wiemy jak za rok ceny gazu poszybują w górę, anie też co będzie za kilkanaście lat, czy gaz nie będzie zakazany, bo będzie uważany za trujące paliwo kopalne.
    LGrzes
    Level 4  
    Dzięki Panowie....przynajmniej teraz mam jakąś podstawową wiedzę w tym temacie. Też czytałem że ci którzy sprzedają grzejniki na podczerwień to zachwalają a to wcale nie jest takie tanie ogrzewanie
    LGrzes
    Level 4  
    A jak Panowie uważacie jakie koszty byłyby rocznie korzystania z co i cwu w takim mieszkaniu dla 1 osoby ? Tak orientacyjnie....