Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sprzęt pomiarowy - multimetr true RMS i tester elementów

Royeroscillator 21 Jan 2021 06:17 432 10
Testo
    Royeroscillator
    Level 3  
    Witam,
    Planuję zamówić multimetr true RMS (z w miarę dokładnym pomiarem rezystancji i prądu, zależało mi również na funkcji pomiaru pojemności i częstotliwości oraz opcjonalnie temperatury i do tego tester elementów półprzewodnikowych, wszystko jako nisko budżetówka z wyższej półki. Jakoś że nie stać mnie na ostroskop a testerów umożliwia pomiar indukcyjności nawet, zamierzam zamówić.

https://sklep.avt.pl/miernik-uniwersalny-mt1710-true-rms-proskit.html

https://sklep.avt.pl/tester-tranzystorow-lcr-t3-miernik-tranzystorow-i-rlc-mega-328.html

Pytanie teraz do bardziej zaawansowanych i kompetentnych w temacie: co sądzicie o tym multimetrze i testerze elementów? Warto?
    Do tego jeszcze chcę zamówić zasilacz warsztatowy z płynną regulacją napięcia i ograniczeniem prądowym również regulowanym. Tego mi brakuje właśnie jeśli chodzi o sprzęt.
    Za wszelkie odpowiedzi i opinie dziękuję.
    Pozdrawiam.
  • Testo
    Starterek85
    Level 15  
    Lepiej kupić używany Fluke , np 87 V.
  • Testo
    Royeroscillator
    Level 3  
    Dziękuję za odpowiddz!
    Możesz podać dokładną nazwę tego multimetru? Ile kosztuje używany?
    W multimetrze obowiązkowo musi być przetwornik true RMS, funkcja pomiaru pojemności, częstotliwości, dokładności i precyzji w pomiarach rezystancji (do 20MOhm starczy) - musi mierzyć rezystancję z dużą dokładnością, bardzo małe wartości uśrednione, na przykład 0,11Ohm, 0,22Ohm, 0,47Ohm, 1,87Ohm itp. zależy mi bardzo na dokładności tego pomiaru. Pomiar napięcia do około 600V starczy - zmiennego i stałego i natężenie prądu do 10 – 20A wiadomo, nie wspominam o takich funkcjach jak na przykład pomiar ciągłości obwodu (zakres - "dioda"), bo to oczywiste, ze musi być. Częstotliwość chociaż do 20kHz, pojemności do 10-20mF itp. zależy mi też żeby potrafił mierzyć z wmiare duza dokładnością małe prady, np 250uA, 3mA itp. fajnie też jakby miał opcje "test tranzystorów". Trochę dużo może wymagam, ale ten multimetr mami posłużyć nawet na lata, chociaż i tak teraz zbieramr na multimetr z funkcją oscyloskopu :) niecałe 5,000zl . Ale to wydatek naprawdę na lata. Cena oczywiście dotyczy nowego sprzętu. Ja zamierzam kupić używany - dużo taniej a dobry miernik firmowy nie rozkalibruje się tak szybko..
    A co do tego testera elementów kropka co o tym sądzisz?
    Jarzabek666
    Level 38  
    Przeciesz fluke to co najmniej 2tys.... Więc nie twoj budżet i daj sobie spokuj z używanym bo się możesz przejechać i stracić pieniądze.....
    jarek_lnx
    Level 43  
    Royeroscillator wrote:
    Jakoś że nie stać mnie na ostroskop a testerów umożliwia pomiar indukcyjności nawet, zamierzam zamówić.
    Bez sensu, jeśli zajmujesz się przetwornicami, to najbardziej potrzebnym przyrządem jest oscyloskop, jest tak niezbędny że można zrezygnować z całej reszty i kupic oscyloskop, nie zastąpisz go żadnym multimetrem ani testerem, stary analogowy oscyloskop możesz kupić już za 100-200zł, będzie to sprzęt o paśmie ok 10MHz (pasmo analogowe 10MHz daje czas narastania 35ns) mimo że to dolna półka pozwala zbadać to co się dzieje w 90% przetwornic. Pasmo analogowe to najważniejszy parametr oscyloskopu - tanie cyfrowe zabawki są dalekie od 10MHz poza tym żebyś zobaczył zbocze trwające kilkadziesiąt ns musiały by mieć >200Msps a to już kosztuje. Podstawowa zaleta oscyloskopu cyfrowego to możliwość rejestracji przebiegów jednorazowych, ale nie musisz mieć jej od razu, zazwyczaj przetwornice działają taktowane stałym zegarem.
    Multimetr lepszy czy gorszy nie pozwoli ci zbadać co się dzieje w żadnej przetwornicy. Oczywiście jakiś miernik trzeba mieć, ale wymagania nie są wysokie.
    Royeroscillator wrote:
    W multimetrze obowiązkowo musi być przetwornik true RMS
    A co będziesz nim mierzył? Odkształcone napięcie sieciowe w obwodzie ściemniacza z triakiem? To chyba jedyne praktyczne zastosowanie jakie przychodzi mi do głowy. W przetwornicach/falownikach niewiele zmierzysz bo TRMS w tanim mierniku nie będzie miał aż takiego szerokiego pasma, żeby poprawnie działał z prostokątem na kHz, może jakiś miernik z górnej półki dał by radę, w pozostałych przypadkach trzeba sobie zrobić filtr.

Royeroscillator wrote:
    funkcja pomiaru pojemności,

Pojemność kondensatorów elektrolitycznych i indukcyjność cewek to ci się przyda, ESR kondensatorów był by przydatny, są tez mierniki LC lub RLC, nie koniecznie tester.
    Royeroscillator wrote:
    częstotliwości
    Mój miernik częstotliwości w multimetrze notorycznie oszukuje na przebiegach prostokątnych - pokazuje drugą harmoniczną, dlatego nauczyłem się nie ufać multimetrom w tym względzie, zawsze jest oscyloskop pod ręką :) ktoś ma inne doświadczenie i używa?
    Royeroscillator wrote:
    dokładności i precyzji w pomiarach rezystancji (do 20MOhm starczy) - musi mierzyć rezystancję z dużą dokładnością, bardzo małe wartości uśrednione, na przykład 0,11Ohm, 0,22Ohm, 0,47Ohm, 1,87Ohm itp. zależy mi bardzo na dokładności tego pomiaru.

Tanie mierniki mają dwa przewody i błędy na poziomie ułamków oma, multimetr z pomiarem czterozaciskowym który da radę, to nie ta klasa cenowa. Rozsądne rozwiązanie mierzyć metodą techniczną, można sobie zrobić źródło prądowe na 1A na LM317 z takim źródłem i miernikiem 200mV, zmierzysz nawet 1mΩ, a z dodatkowym wzmacniaczem nawet µΩ, jak się nie ma kasy trzeba nadrobić wiedzą.

Royeroscillator wrote:
    Częstotliwość chociaż do 20kHz, pojemności do 10-20mF itp. zależy mi też żeby potrafił mierzyć z wmiare duza dokładnością małe prady, np 250uA, 3mA itp. fajnie też jakby miał opcje pomiaru tranzystorów
    Przyzwoity multimetr powinien mieć zakresy od 200mV i 200uA (lub 400 czy 600uA/mV jeśli to 3 i 3/4 cyfry), mierzyć prądy/napięcia stałe i zmienne, rezystancje 200Ω-20MΩ to niezbędne minimum jeśli takiego nie masz to faktycznie musisz coś kupić, ale to będzie w miarę tanie. Z tym 10-20mF lepiej mieć coś co jest typowo do kondensatorów elektrolitycznych i mierzy ESR.
    Starterek85
    Level 15  
    Używany 87 V kupisz już od 400zl.Masz super sprzęt na wiele lat.
    jarek_lnx
    Level 43  
    Starterek85 wrote:
    Autor che kupić dobry miernik, bo wydaje mu się że go nie stać na oscyloskop, co jest pomysłem głupim, najpierw trzeba mieć kompletne podstawowe wyposażenie, dopiero później myśleć o zmianie na lepsze przyrządy.

Jak ktoś ma nick Royeroscillator wpisaną specjalność przetwornice częstotliwości, przetwornice dc/dc i nie ma oscyloskopu to tak jak jakby niewidomy zabierał się za malarstwo, albo głuchy za muzykę.
    Jarzabek666
    Level 38  
    Starterek85 wrote:

Gdzie pokaż...
    Royeroscillator
    Level 3  
    Pokażcie mi ten oscyloskop ze 200 zł. Jeśli faktycznie to kilkaset złotych to byłoby super. No aktualnie pożyczyłem Twój miernik za 700 zł już go nie odzyskam... Nadrabiam niskobudżetowym ut33d, ale on się do niczego praktycznie nie nadaje no chyba że zmierzyć napięcie w gniazdku.
  • Helpful post
    jarek_lnx
    Level 43  
    Moim pierwszym oscyloskopem był KR7010 którego kupiłem za 50zł lata temu, ma tylko jeden kanał co ogranicza możliwości, ale wiele się na nim nauczyłem i różne przetwornice na nim naprawiałem, wspominam o nim dlatego że jest na allegro taki sprzęt wymagający naprawy, za to cena jest najniższa, sprzedający pisze są problemy z przerywającymi przełącznikami https://allegrolokalnie.pl/oferta/oscyloskop-kr7010-radiotechnika. Nick sprzedającego kojarzę z elektrody więc przynajmniej nie jest to ktoś kto zupełnie nie wie co sprzedaje i jak to sprawdzić.
    Unikał bym sprzedawców którzy nic nie wiedzą o oscyloskopach "włączałem kontrlka/ekran świeci" lepiej znaleźć jakiegoś elektronika którego można wypytać o stan opinie z eksploatacji itd , jak ktoś opisuje usterki to już coś wie o posiadanym sprzęcie. Oczywiście ryzyko jest ale kupujemy bardzo tani więc trudno się dziwić.

Dalej mamy rosyjski C1-94 za stówę
    https://allegrolokalnie.pl/oferta/oscyloskop-c1-94-10mhz-vzr
    gdzie sprzedający pisze że w pełni sprawny, warto by się wypytać dokładniej, używałem kiedyś rosyjskiego oscyloskopu (al nie tego) idzie się przyzwyczaić.

I ST-315A
    https://allegrolokalnie.pl/oferta/oscyloskop-st-315a-ii-sd5
    Sprzedawca opisuje uszkodzenie więc też nie wygląda najgorzej.

Jest jeszcze dwukanałowy DT-516A ale sprzedawca nic nie wie na temat sprawności "świeci"

Mamy dwa częściowo uszkodzone i jeden opisany cyrylicą, jak się chce upolować coś lepszego w tym zakresie cenowym to trzeba trochę poczekać, pisałem że można kupić coś za te pieniądze, nie że każdego dnia jest duża oferta :)

Jest jeszcze kilka podobnej klasy sprzętów na OLXie
    https://www.olx.pl/oferta/oscyloskop-kr-7010-CID99-IDF8AiQ.html#a4cadebea6
    https://www.olx.pl/oferta/oscyloskop-st315a-CID99-IDFhhok.html#a4cadebea6
    https://www.olx.pl/oferta/oscyloskop-st-315a-ii-CID99-IDFrpgP.html#a4cadebea6
    Deklarowane jako sprawne, warto by się dokładniej wypytać i czy sprzedający biorą jakąś odpowiedzialność za to że sprawne.
    Royeroscillator
    Level 3  
    Wielkie dziękuję za odpowiedzi, szczególnie tobie Jarek lnx

Co do tego tester elementów półprzewodnikowych - jako jakikolwiek/jakis sprzęt (ale jest( - kupować ten moduł? Kosztuje grosze z mierzeniem tranzystory, kondensatory, diody, jakoś z indukcyjnością też daję radę więc L dlawik/cewkę zmierzy itd
    Co do oscyloskopu to jutro no trzeźwy umysł zastanowię się nad wyborem. :)
    Niedługo jak uzbieram więcej kasy to kupię ten miernik z funkcją oscyloskopu w jednym z 6000 – może wyrwę dużo taniej używany.

A co do multimetru żeby mieć jakiś podstawowy - to w końcu niezbędny niezbędnik jak cyna i lutownica czy zestaw R szereg:E24. Coś do 300zl myślę nawet, no chyba że naprawdę byłaby okazja to i dołożyłbym jeszcze stówę, czy 150zl.
    Jak pisałem zależy mi na dokładnym pomiarze rezystancji między innymi, funkcje pomiaru pojemności, fajnie jakby miał jeszcze pomiary tranzystorów i temperatury. I taka dla mnie wazna, niby ieistotnaa funkcja; żeby był zaopatrzony w automatyczna zmianę zakresów.