Wspomniany był Brymen BM789. Multimetr z firmware 78910.
Wychwyciłem niedogodności:
1. W auto range około 650 omów, gubi się. idąc od dołu np. potencjometrem. Z górnego zakresu w dół nie ma problemu.
2. Auto range w omach jest około 30% szybszy w porównaniu do mojego starego, lecz pierwszy pojawiający wynik jest... błędny. Chwila później pojawia się ustabilizowany prawidłowy wynik. W moim starym pokazuje od razu ustabilizowany wynik. Oczywiście ta różnica w BM789 jest niewielka np. 980 om a zaraz jest 1,003 k om.
3. Beeper u mnie działa do ok.300 om, ok.w zakresie 300-430 om zrobi beep i po chwili ucichnie, lecz ta chwila, jak dla mnie, jest dość długa.
W starym działa do ok. 50 om. Nie wiem, lecz mam wrażenie jest to trochę zbyt wysoko ustawione w BM789, jak dla elektronika.
4. Dla mnie beeper cholernie jest głośny, masakra, wszystkich budzę! Szukam czy nie ma ukrytych opcji, aby go ściszyć.
5. Pokrętło jest "hard". Mój stary trzy krotnie tańszy (wg dzisiejszych cen) lepiej, aksamitniej pokrętło pracuje.
Mimo wszystko go bardzo lubię, jest dla mnie bardziej naturalne i funkcje lepiej rozłożone, posiada pamięć ostatnich ustawień, rewelacyjne sondy. Tak że bardzo fajnie się pracuje i stał się głównym urządzeniem do pomiaru.
Chciałbym skupić jeszcze na jednej funkcji, tj. test diody. BM789 jest beeperem, to jest rewelka.
BM789 deklaruje ok 3,1V , czyli jak większość multimetrów, lecz prąd typowy jest ok. 0,35mA, zmierzyłem max 0,55mA.
Zabawka za 10zł, atakuje ok. 1mA, podobnie mój stary multimetr Velleman,. Fluke 87V ponoć do 1,5mA,
Do czego zmierzam? A do tego, że w wyniki spadku napięcia są różne pomiędzy multimetrami. Im dioda ma większy spadek napięcia, to większa różnica.
LED SMD kolor biały:
1. zabawka nie podała wyniku, lecz zmierzony spadek był ok 2,4V i prawie 0,5mA. Dioda świeciła.
2. Valleman wskazał spadek lekko powyżej 2,5V i prawie 0,6mA. Dioda lekko mocniej świeciła niż w zabawce.
3. BM789 wskazał spadek około 2,1V i prąd pobrany ok. 0,25mA. Dioda nie zaświeciła. Po ciemku był delikatny błysk w chwili dotknięcia sondą.
P.S.
I jeszcze jedna uwaga, to dla początkujących. W różnych multimetrach producenci pomiar oporu są oparte na różnych parametrach (np. napięcia), i jeśli bezrefleksyjnie jest robiony pomiar w układzie gdzie są aktywne układy (diody, tranzystory itd), to pokazywane wyniki multimetrów diametralnie różne, jedne np. wskażą 4MOhm, a drugie 25MOhm. Odwrotnie przyłoży się sondy to też jeszcze inne wyniki otrzyma.