Dzień dobry, witam forumowiczów.
Chciałbym poprosić Was o opinie na temat usterki.
Samochód to citroen C5 2005r benzyna, który w wyposażeniu posiada reflektory bixenon skrętny.
Normalnie po włączeniu świateł długich oprócz przysłony na xenonie dodatkowo zapalają się dwie żarówki h7,( w nocy pięknie jasno oświetlało drogę)
Jakiś czas temu zauważyłem iż w momencie przełączenia świateł przełącznikiem zespolonym na długie ,normalnie świecący Xenon zamiast usunąć przesłonę ,gaśnie całkowicie. Zapalają się tylko H7. Wracamy na mijania ,Xenon zapala się. Dotyczy to także użycia (poganiacza )
Wszystkie kontrolki na tablicy działają prawidłowo. I teraz:
Podejrzewałem przełącznik zespolony ,tak zresztą podpowiadał serwis.
Skontaktowałem się z osobą naprawiającą przełączniki zespolone i usłyszałem że jeśli kontrolka (niebieska ) świateł długich na tablicy się zapala ,to raczej nie przełącznik .kierunek na bsm.
Po konsultacji z serwisem bsm-ów ,
L 04 nie steruje pracą bixenonu ...inne modele może tak ale nie L04 .
Co zatem zostaje ?? Bsi ???
Dodam że poziomowanie wiązki światła oraz jej skręt działają prawidłowo w obu reflektorach.
Może ktoś wie ,i zechce podpowiedzieć który moduł steruje bixenonem ?
Póki co słyszę tylko że nie to , i nie tamto ...
Jeśli bsi , to zostaje wymiana ? Czy może ktoś to naprawia?
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę
Chciałbym poprosić Was o opinie na temat usterki.
Samochód to citroen C5 2005r benzyna, który w wyposażeniu posiada reflektory bixenon skrętny.
Normalnie po włączeniu świateł długich oprócz przysłony na xenonie dodatkowo zapalają się dwie żarówki h7,( w nocy pięknie jasno oświetlało drogę)
Jakiś czas temu zauważyłem iż w momencie przełączenia świateł przełącznikiem zespolonym na długie ,normalnie świecący Xenon zamiast usunąć przesłonę ,gaśnie całkowicie. Zapalają się tylko H7. Wracamy na mijania ,Xenon zapala się. Dotyczy to także użycia (poganiacza )
Wszystkie kontrolki na tablicy działają prawidłowo. I teraz:
Podejrzewałem przełącznik zespolony ,tak zresztą podpowiadał serwis.
Skontaktowałem się z osobą naprawiającą przełączniki zespolone i usłyszałem że jeśli kontrolka (niebieska ) świateł długich na tablicy się zapala ,to raczej nie przełącznik .kierunek na bsm.
Po konsultacji z serwisem bsm-ów ,
L 04 nie steruje pracą bixenonu ...inne modele może tak ale nie L04 .
Co zatem zostaje ?? Bsi ???
Dodam że poziomowanie wiązki światła oraz jej skręt działają prawidłowo w obu reflektorach.
Może ktoś wie ,i zechce podpowiedzieć który moduł steruje bixenonem ?
Póki co słyszę tylko że nie to , i nie tamto ...
Jeśli bsi , to zostaje wymiana ? Czy może ktoś to naprawia?
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę