Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tuning Wzmacniacza ONKYO INTEGRA A-8170 Czy się da??

Arek11_1986 18 Oct 2005 16:43 3085 16
    Arek11_1986
    Level 11  
    Witam !!!
    Panowie mam takie pytanie do was mam w Wzmacniaczu 2 Kondesatory po 12000 uF Onkyo Black Negative czy moge ich zamienic na jakies 15000 uF z takim samym napięciem co te 12000 uF ????? Czy to poprawi jakosc dzwięku ogółnie chodzi też i o moc ! Proszę też podac sklep z dobrymi Kondesatorami (X-PRO) SŁYSZAŁEM ZE SĄ DOBRE ALE GDZIE ICH DOSTAC ??

Z góry dziękuje !!!

Moderated By oldboy:

Scalono dwa tematy

Arek11_1986
    Level 11  
    Witam !!!
    Panowie mam takie pytanie do was mam w Wzmacniaczu 2 Kondesatory po 12000 uF Onkyo Black Negative czy moge ich zamienic na jakies 15000 uF z takim samym napięciem co te 12000 uF ????? Czy to poprawi jakosc dzwięku ogółnie chodzi też i o moc ! Proszę też podac sklep z dobrymi Kondesatorami (X-PRO) SŁYSZAŁEM ZE SĄ DOBRE ALE GDZIE ICH DOSTAC ??

Z góry dziękuje !!!

Moderated By oldboy:

Scalono dwa tematy

tomas
    Level 16  
    Aby uzyskać większą moc Twojego wzmacniacza musiałbyś podnieść napięcie zasilania końcówek mocy, zwiększenie pojemności kondensatorów nie zwiększy mocy wzmacniacza.
    Arek11_1986
    Level 11  
    Tak ale to prawdopodobnie upali mi wzmacniacz ( Koncówki mocy) nieznam sie dokładnie na elektronice ale chce zmodyfikowac w prosty sposób wymiana Kondesatorów na lepsze żeby dzwięk był jeszcze ciekawszy :) Znacie jakis sklep z kondesatorami dobrymi (Markowymi )
    Jeszcze sobie przypomniałem przeciesz jak zmienie kondesator z 12000 uF na 15000 uF przeciesz sie wyrówna prąd (Liniowosc) jak myśłicie wypowiadajcie się !!
    Pozdrawiam !!!
  • Helpful post
    ALTON
    Level 38  
    Wymieniając kondensatory w tym ONKYO zrobisz totalną głupotę.To nie są byle jakie kondensatory a napewno lepsze niż sklepowe 15 000 za parę groszy.
    Mocy na tym nie zyskasz jeżeli masz to tylko na celu.Jeżeli chcesz coś większej mocy polecam zmianę wzmacniacza !
    Arek11_1986
    Level 11  
    Ale mi chodzi o jakies pożądne kondesatory a nie za 20 zł sztuke bez przesady :) Wzmacniacza nie zmienie za dobrze mi gra a chciałem go tylko troszke wzmocnić. ALTON napisałes tak tajemniczo czemu są gorsze czym sie to różni i czemu nie wzmocni mi wzmacniacza przeciesz wyrówna się prąd (Liniowosc) nie będzie brakowac prądu czy tam cos dokłądnie sie nieznam natym :/ ale dzięki ze sie zainteresowałes moim problemem :) Proszę o dalsze wypowiadanie się :) Pozdrawiam /ALL
  • Helpful post
    ALTON
    Level 38  
    Firma dała do tego wzmacniacza to co mu odpowiada.12 000uF to już dużo i niewidać potrzeby wymiany na tylko 15 000 (przecież to tylko 3000uF więcej na strone).Jak mówiłem moc sie przez to nie zmieni nawet o pół wata..
    Arek11_1986
    Level 11  
    Dziwne ale kiedys miałem wzmacniacz Audiona A-6500 i miał kondesatory 2 x 6800 uF 60 iles V i dodałem do tego po 2x15000 uF o takim samym napięciu i wzmacniacz miał lepsze basy głębsze nie charczał jak przekraczałem półowe mocy więc niewierze że nie poprawi mocy wzmacniacza. Prosze o dalsze wypowiadanie się :)
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    irek2
    Level 40  
    co sie zrobi?? wyrowna prad? jaka liniowosc??
    Nie masz kolego pojecia o elektronice wiec Ci nie tylko ja mowie ze wymiana tych kondensatorow nic Ci nie da! To tylko zasilacz, 2x12.000uF to prawie to samo co 2x15.000uF takie kondensatory maja typowa tolerancje +-20% wiec moze sie okazac ze wcale pojemnosci nie przybedzie.

Najwiekszy wplyw na brzmienie maja kolumny wiec moze tam powinienes troche poeksperymentowac.
    Arek11_1986
    Level 11  
    Dzięki za rade a mozesz mi powiedziec jak jest pobór 330 z sieci to ile ma wat przy 8 ohm ?? a mniej więcej jak sprawdzic jaki ma pobór z sieci ? Wzmacniacz jest na końcówkach Sanken Duzy transformator waga koło 10 kg moze nawet więcej jak myślisz???
    irek2
    Level 40  
    Pobor mocy ma nie wiele wspolnego z moca wzmacniniacza. Sanken produkuje tranzystory a okreslenie koncowka dotyczy ukladu elektronicznego ktory realizuje koncowke mocy wzmacniacza.
    Wymiana kondensatorow w zasilaczu nie wplywa na zadne mierzalne parametry wzmacniacza! Jak ktos uwaza ze mu to zmieni dzwiek to chyba tylko dlatego ze w kieszeniu bedzie mial zero kasy a brzuch z glodu zaburczy :)

Jak chcesz wiedziec jaka moc ma wzmacniacz to trzeba to po prostu zmierzyc. Rysuje sie wtedy taka tabelke z mocami dla obciazen 4 i 8om oraz obciazonego jednego kanalu badz dwoch. Do tego jeszcze dochodza warunki pomiarowe zalezne od tego wg ktorej normy wykonuje sie pomiar. Wiec tak naprawde jeden wzmacniacz moze miec podanych kilkanascie mocy wyjsciowych.
    Jak mi podasz napiecia zasilania koncowki mocy to moge Ci okreslic moc z brzyblizeniem ok +-20%
    Arek11_1986
    Level 11  
    Słuchaj mam miernik tylko nie umie zmierzyc tego moze mi podpowiesz a ja to zrobie :)

pozdrawiam !!
    tomas
    Level 16  
    Temat Twojego wzmacniacza to 1/4 wszystkich Twoich postów.
    Zrób tak:
    Podłącz generator 1kHz do wejść L i R, podepnij głośniki na których chcesz dokonać pomiaru i wysteruj go na maxa by nie było zniekształceń na wyjściu (najlepiej podejrzeć oscyloskopem o ile masz). Zakładam że zasilanie masz symetryczne +0- więc zmierz wtedy zasilanie końcówek mocy przy takim obciążeniu i podaj.
    Określimy moc (w przybliżeniu) przy obciążeniu Twoimi kolumnami.
    Poczytaj drugą część artykułu:
    http://www.hi-end.pl/index0.php?id=audio&ia=17
    I nie drwij z kolegi!
    irek2 to fachowiec dużej rangi.
    pozdrawiam
    rafaloles1
    Level 12  
    ja zmierzyłem i jest 2 x 37v na koncowke
    Anonymous
    Anonymous  
    Kwaczor

VIP Meritorious for electroda.pl
    Nie dość, że tamat powielony, to jeszcze zadany nie w tym dziale co trzeba. Zamykam