witkor85 wrote: Ciężko dostać metalizowany. Przynajmniej w Toruniu.
Bo tego nie kupisz w sklepie stacjonarnym, może poza klkoma wyjątkami, ale to na palcach jednej ręki... Natomiast w sieci jest jakiś wybór.
Dodano po 50 [sekundy]: alekt77 wrote: Najważniejszym elementem który zapewnia dobrą jakość dźwięku jest głośnik i obudowa w której jest umieszczony.
I tutaj całkowita zgoda.
Dodano po 4 [minuty]: jarek_lnx wrote: ja chciał bym zobaczyć te fakty na własne oczy
Jarek, doceniając Twój poziom wiedzy elektronicznej... nie zobaczysz, tutaj trzeba usłyszeć. Mogą być ślepe testy, one w sumie są najciekawsze, tyle że trzeba posadzić na d...ie kilku muzyków, którzy dodatkowo posiadają słuch (a to nie jest pewne). I każdy z nich opisuje wrażenia z tego, co usłyszał. Ktoś demonstruje kolejne wersje ukłądowe, nie informując słuchających co akurat leży na stole. O takich doświadczeniach odsłuchowych piszę. I nie jest to żadne VooDoo
. To jest tak, jak z budową lutniczych skrzypiec, niby fizyczne wymiary są znane, ale tylko trzy manufaktury na świecie robiły instrumenty kosztujące dziesiątki tysięcy ojro za sztukę. Trzymałem przez jedną chwilę takie skrzypki na 40k ojro, oczywiście nic z nich nie wydobywałem, ale są takie. To też jest VooDoo?
Dodano po 1 [minuty]: jarek_lnx wrote: nikt mi nie wmówi że istnieje modyfikacja (zniekształcenie) dźwięku która będzie dobre dla wszystkich.
No przecież o tym pisałem, nie ma jednego, modelowego wzorca.
Dodano po 6 [minuty]:Tutaj nie dyskutujemy o tym, w jakich zastosowaniach warto zmieniać coś w sygnale, tylko czy dobór elementów wpływa na te zmiany. I moja odpowiedź jest twierdząca. I jeszcze do wzmacniaczy operacyjnych... Gdyby faktycznie dobra aplikacja wzmacniacza, taka pozbawiona błędów konstrukcyjnych, dawała zawsze najlepszy wynik, nie mielibyśmy na rynku tylu różnie brzmiących odmian opampów klasyfikowanych przez producentów jako "muzyczne". Wystarczy wykonać prosty projekt CMOY z końcówką na BD139/BD140 (klasyczny układ, jeden podwójny opamp) i wkładać w podstawkę np. proste TL072, NE5532, JRC4458 i LM833. Wszystkie modele są budżetowe. I na dobrych słuchawkach proponuję posłuchać kolejno klasyki, jazzu, metalu i rocka. To znakomicie pokazuje różnicę w ekspozycji sceny muzycznej. Zmienia się dynamika, atak, pasma, zmienia się wszystko. Dla ludzi, którzy słyszą różnicę. W głośnikach rzecz jasna te różnice będą mniejsze, szczególnie w tanich głośnikach. Ale tendencja jest stała, zmiana elementów na inne owocuje zmianą dźwięku.