Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Otwierany dach, z rolety okiennej

gruniu 24 Jan 2021 12:16 375 5
    gruniu
    Level 18  
    Będę budował wiatę przydomową, na ogrodowe jacuzzi. Chciałbym nad tym jacuzzi, zrobić dach otwierany. Tak pomyślałem sobie o rolecie okiennej.
    Dach będzie miał skos.
    Czy napęd takiej rolety, opuści prawidłowo roletę, gdzie dach będzie miał skos?
    balonika3
    Level 38  
    Jeżeli wyjmiesz szczotki z prowadnic, to kto wie, może ruszy, ale może też blokować się w skrzynce. Nawet normalnie montowana, mała roleta potrafi się zacinać przy opuszczaniu, właśnie przez te szczotki. Można też pomyśleć o jakimś mechanizmie ciągnącym pancerz - na zasadzie miarki zwijanej, czy pasów bezpieczeństwa w samochodzie.
    palmus
    Level 34  
    Musisz wymyśleć wspomaganie wydawania.Niewielkie zacięcie pancerza, np lekkie zukosowanie lub mała przeszkoda i silnik wypełnia Ci pancerzem całą skrzynkę.Potem go zmieli.
    brofran
    Level 40  
    gruniu wrote:
    Tak pomyślałem sobie o rolecie okiennej
    Tego jacuzzi raczej czesto nie będziesz używał. Więc możesz zrobić taki " półautomat ". Ze zwijaniem problemu nie będzie , a opuszczanie bedziesz wspomagał recznie pociągajac domontowanym sznurkiem zamocowanym do końcówki rolety. :D
    Będzie działać OK.
    gruniu
    Level 18  
    Dziękuję za wszelkie pomysły.
    Silnik zamontuje z tych droższych. Jak poczuje opór, to się wyłączy.
    Myślałem o zastosowaniu ciężarka, podwieszonego na sznurku do początku rolety. Na końcu dachu, rolka z wcięciem, do prowadzenia sznurka. Wtedy waga ciężarka, będzie ciągnęła roletę, przy zamykaniu.
    Dla pewności, zamontowalbym dwa takie ciężarki i dwie rolki. Na każdą że stron.
    balonika3
    Level 38  
    Silnik z przeciążeniówką nic nie da, też zmieli pancerz, gdy ten się zatnie. Ale pomysł z ciężarkami i sznurkami bardzo dobry.