Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Układ do automatycznego ograniczania oddawanej energii elektrycznej do sieci.

globalinfo 25 Jan 2021 09:14 11367 139
Buderus
    globalinfo
    Level 13  
    Witam wszystkich,
    Mam instalację PV 8kW i chciałbym ograniczyć oddawanie energii elektrycznej do sieci w pogodne dni zwłaszcza w godzinach od 10 - 14.
    Planuję to zrobić na grzałce elektrycznej w bojlerze zasilanej przez regulator mocy grzałki,
    Układ do automatycznego ograniczania oddawanej energii elektrycznej do sieci.
    ale nie znalazłem układu który mógłby automatycznie dobierać moc na regulatorze na podstawie oddawanej energii do sieci.
    Może ktoś z was podpowie jakby to można rozwiązać.
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • Buderus
    theo33
    Level 27  
    Bez automatycznego regulatora ale skokowo przy pomocy kilku odpowiednio połączonych priorytetowych przekaźników prądowych, grzałki o różnych mocach a jak sie nie da zainstalować to ograniczanie mocy np. diodą prostowniczą
  • Buderus
    globalinfo
    Level 13  
    Rezystor240 wrote:
    Przecież to co pobierasz na bieżąco to nie idzie jako oddane do ZE.

Niestety w tych godzinach nie zużywam całej bieżącej produkcji, a nie chciałbym oddawać 20% za darmo jak w przypadgu maksymalnej produkcji można by automatycznie zwiększyć moc pobieraną.

Dodano po 3 [minuty]:

theo33 wrote:
    Bez automatycznego regulatora ale skokowo przy pomocy kilku odpowiednio połączonych priorytetowych przekaźników prądowych, grzałki o różnych mocach a jak sie nie da zainstalować to ograniczanie mocy np. diodą prostowniczą

Chciałbym mieć regulację płynną nie skokową - mam 1 grzałkę 3kW.
    Hawajek
    Level 24  
    A można wiedzieć dlaczego autor chce ograniczyć oddawanie w pogodne dni od 12 do 14?
    globalinfo
    Level 13  
    Hawajek wrote:
    A można wiedzieć dlaczego autor chce ograniczyć oddawanie w pogodne dni od 12 do 14?

Oddawanie nadwyżki jest dla mnie nieopłacalne bo za 1kWh oddaną mogę zużyć 0,8kWh gdy nie mam produkcji z PV.
    I zamiast grzać wodę wieczorem to mogę ją podgrzać jak mam nadwyżkę produkcji.
    Dodatkowo z rachunku za energię wychodzi mi, że jakbym zużywał więcej energii podczas produkcji to będę wychodził na "0".
    Hawajek
    Level 24  
    Nie wiem czy do końca kolega rozumie o co walczy. Idea PV w układzie ongrid polega na oddawaniu do sieci nadwyżek, jeżeli kolega nie chciał oddawać trzeba było pójść w offgrid. Owszem, samo grzanie wody w południe jest ok, kilka procent energii nie pójdzie w sieć ale nie są to jakieś kosmiczne kwoty. W skali całego roku oszczędność z tego wyniesie maksymalnie 100zł, a samo zastosowanie grzałki i jakiegoś sterowania i automatyki do niej to kilkaset złotych lub więcej . Nie wspominając o tym że samo "przepalanie" nadwyżki grzałką jest nieekonomiczne. Jest wiele podobnych tematów na elektrodzie gdzie inwestorzy najpierw montują ongrid, a później walczą o każdą złotówkę wprowadzoną do sieci wydając przy tym tysiące złotych.
    Slawek K.
    Level 35  
    Jak nie oddasz w słoneczne dni, a zużyjesz na grzanie wody (co ma mało sensu biorąc pod uwagę grzałkę i COP 1:1) to potem zapłacisz za prąd w rozliczeniu bo nie będziesz miął nic w magazynie - pomysł bez sensu. Te 20% to mimo wszystko najtańszy sposób magazynowania energii i nic tańszego nie znajdziesz, zwłaszcza grzejąc wodę grzałką. Inaczej, jak napisał @Hawajek, z Twoją koncepcją, powinieneś iść w off-grid, ale wtedy zastanów się ile będzie Cię kosztował magazyn energii ( i jaki musi być pojemny) który pozwoli na funkcjonowanie bez słońca przy pogodzie jak w ostatnich tygodniach, gdzie produkcja jest mała, nie mówiąc o śniegu zalegającym na panelach i zerowej produkcji. Sądząc po wielkości Twojej instalacji (8kWp) to zużycie masz niemałe.

Pozdr
    globalinfo
    Level 13  
    Hawajek wrote:
    Nie wiem czy do końca kolega rozumie o co walczy. Idea PV w układzie ongrid polega na oddawaniu do sieci nadwyżek, jeżeli kolega nie chciał oddawać trzeba było pójść w offgrid. Owszem, samo grzanie wody w południe jest ok, kilka procent energii nie pójdzie w sieć ale nie są to jakieś kosmiczne kwoty. W skali całego roku oszczędność z tego wyniesie maksymalnie 100zł, a samo zastosowanie grzałki i jakiegoś sterowania i automatyki do niej to kilkaset złotych lub więcej . Nie wspominając o tym że samo "przepalanie" nadwyżki grzałką jest nieekonomiczne. Jest wiele podobnych tematów na elektrodzie gdzie inwestorzy najpierw montują ongrid, a później walczą o każdą złotówkę wprowadzoną do sieci wydając przy tym tysiące złotych.

I tak muszę zagrzać wodę w bojlerze i na cały rok to nie jest 100zł.
    Przy pełnej produkcji często nadwyżka wynosi 4kW, dlaczego mam oddawać skoro mogę wykorzystać,
    ON GRID mam dlatego bo przy OF GRID wychodzi drożej (choćby akumulatory) i wszystkich nadwyżek nie mogę wykorzystać.

Układ na pewno nie jest bardzo drogi (regulator mocy sterowany przez NODMCU-to mam ogarnięte) -50zł + układ porównujący co 5s zużycie i produkcję to nie wiem jak ogarnąć - myślę że nie drożej niż 150zł.

Dodano po 5 [minuty]:

Slawek K. wrote:
    Jak nie oddasz w słoneczne dni, a zużyjesz na grzanie wody (co ma mało sensu biorąc pod uwagę grzałkę i COP 1:1)

Na ten moment na pewno nie kupię pompy ciepła, żeby sobie poprawić COP wydając 20tys.
    Hawajek
    Level 24  
    Grzanie cwu nie kosztuje 100zł to fakt, ale My mówimy o oszczędności nie o kosztach. Jeżeli wszystko masz "ogarnięte" ,wyliczone i tanie to po co ten temat? Rób, a później podziel się z innymi bilansem "oszczędności". I ważna rzecz, przy wyliczeniach nie pisz że prąd kosztuje Cię 0, tylko napisz ile zapłaciłeś za instalację PV. Piszesz że nie wydasz 20 tys na pompę żeby poprawić sobie COP, a na PV wydałeś 50 tys. Wystarczyło założyć Paneli za 30 tys i pompę CWU za 10tys i wyszłoby na to że zużycie byłoby to samo co teraz z grzałką a 10 tys w kieszeni.
    globalinfo
    Level 13  
    Hawajek wrote:
    Jeżeli wszystko masz "ogarnięte" ,wyliczone i tanie to po co ten temat?

W temacie nie pomagasz a tylko dużo piszesz.
    Mam "nieogarnięte" układ porównujący co 5s zużycie i produkcję - myślałem o zliczaniu impulsów z licznika dwukierunkowego, ale nie znalazłem takiego który osobno liczy impulsy dla poboru i osobno dla produkcji.
    tyqva
    Level 32  
    globalinfo wrote:
    Hawajek wrote:
    Jeżeli wszystko masz "ogarnięte" ,wyliczone i tanie to po co ten temat?

W temacie nie pomagasz a tylko dużo piszesz....i.

Bo jesteś stronniczo zapatrzony na swój punkt widzenia.
    Patrząc z boku widzę, że Hawajek rozsądnie ogarnia zagadnienie. Pisze dużo, bo chce uzasadnić swój pogląd. To zaleta, nie wada.

pozdrawiam
    Slawek K.
    Level 35  
    Niestety hołduje obiegowa opinia, że ktoś nam kradnie te 20%. Jakby iść już tym tropem, wystarczy założyć instalację PV o 20% większą, i nikt nas już nie będzie okradał.
    Nawiążę jeszcze do tego co napisałem wyżej, masz instalację 8kWp, to dla standardowego domu jest bardzo duża instalacja, zatem albo masz ją przewymiarowaną (w takim razie bym się nie martwił - patrz to no napisałem w pierwszym zdaniu) albo niedowymiarowaną, a to wskazuje na potężne zużycie jeżeli nie masz np. pompy ciepła czy pieca elektrycznego, zatem "przekierowanie" nadwyżki prądu z największej produkcji na grzałkę to droga donikąd w takiej sytuacji, lepiej poszukać jak ograniczyć zużycie.
    Nikt Ci to nie chce zrobić na złość. Mam instalację PV i mogę się wypowiedzieć po 2-letnim okresie jej eksploatacji. Taki pomysł jak Twój przez chwilę mi kiełkował w głowie, ale szybko go wyrzuciłem na śmietnik, wystarczy to policzyć i przemyśleć. Dlatego dzielę się moim doświadczeniem w tej kwestii, aczkolwiek jak widać, nie chcesz na razie tego słuchać, nieco się zafiksowałeś na swojej koncepcji, ale mam nadzieję, że przemyślisz i zmienisz zdanie zanim popełnisz błąd przez wielu tu powielany.

Pozdr
    Cytro12
    Level 26  
    Hawajek wrote:
    jeżeli kolega nie chciał oddawać trzeba było pójść w offgrid. Owszem, samo grzanie wody w południe jest ok, kilka procent energii nie pójdzie w sieć ale nie są to jakieś kosmiczne kwoty. W skali całego roku oszczędność z tego wyniesie maksymalnie 100zł, a samo zastosowanie grzałki i jakiegoś sterowania i automatyki do niej to kilkaset złotych lub więcej

Co ty opowiadasz? Widać nie masz takiego rozwiązania.

Ja specjalnie mam kilka paneli więcej, ogrzewam bojler grzałką bo mi się nie chce tego robić innymi metodami. Kupiłem włącznik czasowy w Castoramie za 10 złotych to nie jest jakaś droga i wyrafinowana automatyka, grzałka kosztowała mnie 130 zeta razem ta skomplikowana automatyka do bojlera to koszt 140 zeta.

Tajmer załącza grzałkę codziennie między 10 a 14 wtedy gdy zazwyczaj produkcja z paneli jest największa i dziennie ze średniej powiedzmy 10 kWh potrafię zejść na 7 kWh czyli w miesiącu 3*30 dni jestem co najmniej 90kWh do przodu, które nie oddaje do ZE rocznie to jest jakieś 1080kWh czyli licząc po 0,62gr daje oszczędności 670 zeta. Czyli nie 100 a prawie 700 zeta do przodu, koszt inwestycji 140 czyli cały miesiąc jazdy na gazie jestem do przodu poza tym oszczędzam węgiel i pracę. Jak widać kwoty nie są małe.

Kolejna korzyść to mniejsza opłata mocowa bo pobór mniejszy a większa autokonsumpcja. Każdy ma inaczej i należy to zorganizować pod swój styl życia.

U mnie docelowo będzie PC gruntowa więc nadwyżkę skonsumuje inaczej ale do tego czasu elektrycznie grzany bojler daje mi wygodę.
    kosmos99
    Level 38  
    Cytro12 wrote:
    Tajmer załącza grzałkę codziennie między 10 a 14 wtedy gdy zazwyczaj produkcja z paneli jest największa i dzienne ze średniej 10 kWh potrafię zejść na 7 kWh czyli w miesiącu 3*30 dni jestem co najmniej 90kWh do przodu, które nie oddaje do ZE rocznie to jest jakieś 1080kWh czyli licząc po 0,62gr daje oszczędności 670 zeta. Czyli nie 100 a prawie 700 zeta do przodu

Trochę się rozpędziłeś, zysku masz 20% z tych 700zł, czyli 140zł jeśli już.
    globalinfo
    Level 13  
    kosmos99 wrote:
    Może taki przekaźnik zamontowany na przewodzie AC falownika rozwiąże Twój problem?

Dziękuję, jest światełko w tunelu :).
    Tu mam skokowy pomiar dla produkcji, przydałoby się jeszcze porównanie energii pobieranej.

Dodano po 7 [minuty]:

Slawek K. wrote:
    Niestety hołduje obiegowa opinia, że ktoś nam kradnie te 20%.

Na pewno nie powiedziałem, że mnie okradają. Rozumiem, że jak korzystam z energii poza produkcją to za zmagazynowaną produkcję produkcję mi potrącają.
    Na akumulatorach to drożej wychodzi. Natomiast chcę swoją energię wykorzystać jak najlepiej.
    kosmos99
    Level 38  
    Chyba, że masz inwerter Froniusa, wtedy sprawa jest bezkosztowa, bo ma wbudowany wewnętrzny przekaźnik, który można odpowiednio ustawić.

globalinfo wrote:
    przydałoby się jeszcze porównanie energii pobieranej.

Na pewno jest to potrzebne? Jest u Ciebie możliwość pobierania kilku kilowatów latem w tych godzinach?
    Druga sprawa, to 100l boiler z grzałką 1,5kW w 2 godziny się nagrzewa.
    Hawajek
    Level 24  
    kosmos99 wrote:
    Cytro12 wrote:
    Tajmer załącza grzałkę codziennie między 10 a 14 wtedy gdy zazwyczaj produkcja z paneli jest największa i dzienne ze średniej 10 kWh potrafię zejść na 7 kWh czyli w miesiącu 3*30 dni jestem co najmniej 90kWh do przodu, które nie oddaje do ZE rocznie to jest jakieś 1080kWh czyli licząc po 0,62gr daje oszczędności 670 zeta. Czyli nie 100 a prawie 700 zeta do przodu

Trochę się rozpędziłeś, zysku masz 20% z tych 700zł, czyli 140zł jeśli już.

Tak jak pisałem wcześniej, liczą całą kwotę na CWU jako zysk z oszczędności na 20% :-) A gdyby tak jeszcze do tej "zaoszczędzonej" kwoty doliczyć cenę tych "nadmiarowych" paneli na CWU, amortyzację całości instalacji, koszty automatyki to dopiero wyszłoby "z zyskiem". Szkoda słów dla "Januszy" matematyki xD.
    globalinfo
    Level 13  
    globalinfo wrote:

Na pewno jest to potrzebne? Jest u Ciebie możliwość pobierania kilku kilowatów latem w tych godzinach?

Jak już pisałem często mam nadwyżki nawet 4kW a bojler ma 300L.

Dodano po 1 [minuty]:

Hawajek wrote:
    A gdyby tak jeszcze do tej "zaoszczędzonej" kwoty doliczyć cenę tych "nadmiarowych" paneli na CWU, amortyzację całości instalacji, koszty automatyki to dopiero wyszłoby "z zyskiem". Szkoda słów dla "Januszy" matematyki xD.

Ile w roku mamy dni gdzie nasłonecznienie jest maksymalne?

Dodano po 3 [minuty]:

Hawajek wrote:
    Szkoda słów dla "Januszy" matematyki xD.

Masz rację już nie pisz, temat jest o czymś innym.
    kosmos99
    Level 38  
    globalinfo wrote:

Nie wystarczy ustawić tak przekaźnik monitorujący produkcję, że będzie przełączał gdy moc produkcji osiągnie 4kW?

Dodano po 2 [minuty]:

Ale skoro się upierasz, to ten powinien spełnić te oczekwiania:

https://www.fif.com.pl/pl/przekazniki-pradowe/800-przekaznik-pradowy-epm-621.html

Tylko obwód do grzałki musisz wydzielić, tak żeby po jej załączeniu nie wzrastało zużycie mierzone przez ten przekaźnik.
    Hawajek
    Level 24  
    globalinfo wrote:
    globalinfo wrote:

Dodano po 1 [minuty]:

Hawajek wrote:
    A gdyby tak jeszcze do tej "zaoszczędzonej" kwoty doliczyć cenę tych "nadmiarowych" paneli na CWU, amortyzację całości instalacji, koszty automatyki to dopiero wyszłoby "z zyskiem". Szkoda słów dla "Januszy" matematyki xD.

Ile w roku mamy dni gdzie nasłonecznienie jest maksymalne?

Dodano po 3 [minuty]:

Hawajek wrote:
    Szkoda słów dla "Januszy" matematyki xD.

Masz rację już nie pisz, temat jest o czymś innym.

Kolego, posiadam tak jak Ty PV, CWU i trochę różnych innych rozwiązań w tym automatyki do tego więc w zasadzie prócz umiejętności liczenia nic nas nie różni. Powiem Ci jak wygląda Twoja oszczędność na przykładzie - kup samochód z dużym silnikiem który pali 30 litrow, a później z górki wrzucaj na luz żeby zaoszczędzić 2zl na zbiorniku paliwa. Tak samo u Ciebie, montujesz grzałkę która ma COP 1 i przepala Ci rocznie prądu za 1000zl po czym zamontuj do niej automatykę żeby zaoszczędzić 50 zł. Taka anegdotka mi się przypomniała : jak biegniesz za autobusem to oszczędzisz na bilecie 5 zł, więc biegniesz za taksówką to oszczędzasz 50. Powodzenia
    ignac80
    Level 20  
    Czy jest sens grzać wodę w południe kiedy zużywana jest głównie wieczorem. Straty energi po przetrzymaniu tej wody do wieczora mogą też wynieść te 20% , więc zysk zerowy.
    kosmos99
    Level 38  
    Cytro12 wrote:
    To skrót myślowy, piszesz o min a ja o max i to tylko na bojlerze a mam jeszcze inne rzeczy tak spięte.

Przecież, 80% czyli 560zł i tak byś odebrał wtedy kiedy byś chciał? Więc oszczędnością jest tylko 140zł.

Cytro12 wrote:
    Ile to jest kradzież skoro 20% to nie kradzież?

To opłata za magazynowanie.
    Instalację podłączamy na jakiś warunkach i to w nich jest napisane. Jeśli nie pasuje to się nie korzysta z tego.
    Zobacz różnica w pensji między brutto a netto też mała nie jest.
    Slawek K.
    Level 35  
    Kolega myli kradzież z kosztami. Kup sobie akumulatory i magazynuj energię sam, nikt Ci wtedy nie zabierze tych 20%, twoje będzie całe 100% ;)
    Mam tylko nadzieję, że wtedy nie umrzesz z zimna, jak Ci braknie Twojego prądu w akumulatorach, gdy przez 2 tygodnie nie będzie słońca i nie uruchomisz ogrzewania ani CWU, nawet czajnika. ;)

Wizja, której oczekujesz wygląda tak: jak mam dużo prądu, to sobie oddam, kiedy mi pasuje, ale jak mi braknie, to macie mi go dać, też kiedy mi pasuje. To teraz zamieńmy się miejscami, i stań się właścicielem sieci, i przyjmuj energię do magazynu niekoniecznie, kiedy jej potrzebujesz, ale zapewnij ją w dużej ilości cały czas w magazynie, bo kiedyś jakiś Kowalski nagle powie, że jej potrzebuje, i to wszystko za darmo. ;)

Nikt Cię nie zmusza do korzystania z sieci, odetnij się od niej, skoro jest tak wredna, i magazynuj sam, o czym w pierwszym zdaniu tego postu. ;)

Pozdrowienia
    Hawajek
    Level 24  
    Cytro12 wrote:
    hawajek wrote:
    [ "Januszy" matematyki xD.

To jest statystyka Januszu, statystyka. Nawet nazwać nie umiesz a co dopiero policzyć. Dlaczego mam komuś oddać coś za darmo, Janusz biznesu tak do końca zycia będziesz biedę klepał.

Jeden nie rozumie co liczy a drugi nie rozumie z czego się śmieje, ehh ta elektroda.
    a trzeci nie wie co to statystyka i o jakiejś biedzie mi opowiada. Ty widać bogacz jesteś bo PV założyłeś i grzałkę ze sterownikiem czasowym z marketu. Porażka
    kosmos99
    Level 38  
    Cytro12 wrote:
    Wiesz co to rozkład normalny? Umiesz coś więcej niż średnia arytmetyczna z podstawówki? Wg ciebie człowiek i pies mają po 3 nogi brawo Jasiu

To mi wytłumacz, poniżej sam napisałeś:

Cytro12 wrote:
    powiedzmy 10 kWh potrafię zejść na 7 kWh czyli w miesiącu 3*30 dni jestem co najmniej 90kWh do przodu, które nie oddaje do ZE rocznie to jest jakieś 1080kWh czyli licząc po 0,62gr daje oszczędności 670 zeta.

czyli różnica z przed i po "automatyzacji" to 3kWh. Zobacz tylko, że przed automatyzacją 2,4kWh trafiło by do magazynu i byłoby do wykorzystania. Tak więc zysk to tylko 0,6kWh.

Cytro12 wrote:
    A gdzie są te magazyny?

Człowieku, a kto Ci broni zamontować offgrid i zrobić własny magazyn?
    Umowe wypowiedz licznik Ci zdejmą i po sprawie, wtedy żadnych opłat do energetyki płacił nie będziesz.

Cytro12 wrote:
    Hawajek napisał:
    a trzeci nie wie co to statystyka i o jakiejś biedzie mi opowiada.

Wiesz co to rozkład normalny lub dominanta, niee bo w zawodówce tego nie uczą. Dlatego nikt ci nic nie powie bo ty wiesz najlepiej a fakty dla ciebie to góry w Afryce. Porażka.

To skoro jesteś taki inteligentny to jak to się stało, że się w to wpakowałeś? 20% przed podpisaniem umowy i 20% po też się według matematyki wysokiego zgniotu sobie nie równają?
    globalinfo
    Level 13  
    Nie rozumiem tej zajadłości, w 90% dyskusja nie na temat.
    Jeżeli nie umiecie lub nie wiecie jak zagadnienie rozwiązać to nie piszcie.
    Za mało macie danych aby się odnosić do ekonomii poszczególnych PV - zbyt wiele zależności.
    Na tych przepychankach słownych to tylko forum elektrody traci.
    Hawajek
    Level 24  
    Kolego, dyskusja była na poziomie dopóki nie dołączył użytkownik Cytro12 i rozpoczął obrażanie wszystkich. Ja ze swojej strony jako wieloletni użytkownik PV mówiłem Ci że nie oszczędzisz tyle ile Ci się wydaje.
    globalinfo
    Level 13  
    Hawajek wrote:
    Kolego, dyskusja była na poziomie dopóki nie dołączył użytkownik Cytro12 i rozpoczął obrażanie wszystkich. Ja ze swojej strony jako wieloletni użytkownik PV mówiłem Ci że nie oszczędzisz tyle ile Ci się wydaje.

Nic mi się nie wydaje.
    Prośba piszmy na temat. Ekonomia to inna bajka - może się zmieniać w czasie (ustawy, akcyza, itp.).