Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Falownik Solaredge SE4K + 12 szt Trina Honey 375W

arturzbsk 26 Jan 2021 15:55 2739 14
    arturzbsk
    Level 11  
    Falownik:
    Solaredge SE4K WiFi

Optymalizery:
    SolarEdge P401-5R M4M RM

Moduły:
    Trina Honey TSM-DE08M 375W

Instalacja skierowana na południe. Moc 4,5 kWp.

Panowie taka prośba. Instalator zaproponował takie zestawienie i twierdzi, że wszystko będzie działać prawidłowo. Jednak mam wątpliwości, ze względu na małą ilość modułów (12 szt).
    Gdzieś czytałem, że SolarEdge do prawidłowego działania potrzebuje 16 paneli, wyjątkowo 14 paneli ale przy zmianie optymalizatorów na inne, które podbijają napięcie.
    Ze względu na brak miejsca nie ma szans na zwiększenie ilości paneli.
    Przystać na takie rozwiązanie?
    theo33
    Level 27  
    Zaproponuj zapłatę po sprawdzeniu działania instalacji
    BikeBarian
    Level 24  
    arturzbsk wrote:
    Falownik:
    Solaredge SE4K WiFi

Optymalizery:
    SolarEdge P401-5R M4M RM

Moduły:
    Trina Honey TSM-DE08M 375W

Instalacja skierowana na południe. Moc 4,5 kWp.

Panowie taka prośba. Instalator zaproponował takie zestawienie i twierdzi, że wszystko będzie działać prawidłowo. Jednak mam wątpliwości , ze względu na małą ilość modułów (12 szt).
    Gdzieś czytałem, że SolarEdge do prawidłowego działania potrzebuje 16 paneli, wyjątkowo 14 paneli ale przy zmianie optymalizatorów na inne, które podbijają napięcie.
    Ze względu na brak miejsca nie ma szans na zwiększenie ilości paneli.
    Przystać na takie rozwiązanie ?

Przede wszystkim to zmien instalatora. Bzdury gada. Malo wie o SE. Gdyby sie orientowal to zamiast standardowego SE4K zaproponowal by ci SE4K-RWB. Seria RWB inwerterow posiada booster dzieki czemu mozna uzywac mniej paneli. Juz z 10-cioma bedzie dzialal. Falowniki to nowosc wiec pewnie dopiero za miesiac beda dostepne. Pytanie jeszcze czy potrzeba ci SE ??..masz gdzies zacienienia na dachu ?? Instalacja w calosci skeirowana na poludnie ??
    arturzbsk
    Level 11  
    To z falownikiem SE4K i 12 szt. paneli będą problemy ?
    Instalacja na gruncie, ale jednak zacienienia pojawiają się o określonych porach dniach.

Pomyślałem o SE względu na dobrą cenę. Porównywalna do Huaweia z jego optymalizatorami...
  • Helpful post
    BikeBarian
    Level 24  
    arturzbsk wrote:
    To z falownikiem SE4K i 12 szt. paneli będą problemy ?
    Instalacja na gruncie, ale jednak zacienienia pojawiają się o określonych porach dniach.

Pomyślałem o SE względu na dobrą cenę. Porównywalna do Huaweia z jego optymalizatorami...

Albo zmienisz falownik na taki jak w moim poscie albo jak dolozysz dwa panele i dasz odpowiednie optymalizatory (P401 nie dadza rady bo z amale napiecie daja i falownik moze nawet nie wystartowac bo potrzebuje 750V a 12x60V bo tyle max daja P401 daje nam 720V, musialbys dac np P505) to powinno dzialac o ile nie beda porozrzucane na rozne azymuty tylko wszystkie skierowane w jedna strone.
    arturzbsk
    Level 11  
    Dzięki za pomoc.
    Wszystkie panele na południe. Więcej jak 12 Sztuk nie mogę włożyć, bo nie zmieści się szerszy stojak, niż na 3 moduły poziomo i cztery rzędy do góry. Chyba, że jest opcja na wyższy stojak tj. 5 rzędów ?

Żadnych wiadomości na temat falownika SE4K-RWB nie mogę znaleźć. Jakby taki miał wejść do sprzedaży to warto poczekać. Chyba, że cena drastycznie wzrośnie...
    BikeBarian
    Level 24  
    No niestety cena na razie nei znana a dostepnosc najwczesniej za miesiac. Falowniki serii RWB to jest odpowiedx SE na potrzeby rynku. Panele produkuje sie coraz mocniejsze i ciezko jest zrobic instalacje na 3-5KW na SE przy mocnych panelach bo po prostu musi byc wymog min ilosci paneli. Falowniki RWB pozwola na montaz od 9-10 paneli wiec mysle ze warto poczekac ew. rozejrzec sie za innym stelarzem.
    arturzbsk
    Level 11  
    Może ma ktoś informacje na temat wprowadzenia do obrotu falownika SE4K-RWB ? coś się ruszyło w temacie ?
    arturzbsk
    Level 11  
    Dzięki za info !
    soboliero
    Level 9  
    Czy coś wiadomo na temat tego falownika SE4K-RWB?
    Informuję, ze ten falownik już jest na rynku. Dzisiaj dostanę wycenę. Pzdr.
    siloj
    Level 10  
    Witam, mam gorącą prośbę czy ktoś jest w stanie na szybko odpowiedzieć czy optymalizatory P405 (6 szt na jednym stringu) i optymalizatory S400 (6 szt na drugim stringu) mogą współpracować z modułem Viesmann 340w o parametrach jak na zdjęciu ? Falownik mam SE4K. Nie mam więcej miejsca na dołożenie paneli a te dwa stringi po 6 paneli każdy znajdują się na różnych połaciach dachu jeden na południe a drugi na zachód
    Czy to zestawienie będzie działać ?

A teraz tak w ogóle pytanie po co mi dwa stringi na 12 paneli z optymalizatorami czy nie lepiej jeden string? A jeśli jeden to czy te dwa typy optymalizatorow S400 i P404-5 będą działały na jednym stringu ?

I jeszcze jedno pytanie jaki kabel od paneli do falownika jeśli na jednym stringu będzie około 2kw czy prowadzić 6 czy 4mm2?
    siloj
    Level 10  
    W sumie zmiana opcji bo tamto co napisałem wyżej jest trochę bez sensu ale musze jakoś wybrnąć z tego w co już wszedłem,
    Jak już mam ten falownik SE4K RWO mam zabezpieczania trójfazowe DC i AC mam 6 optymalizatorów S400 to może zrobiłbym tak:
    Kupie te moduły Viesmann 340w w ilości 14 szt dokupie resztę optymalizatorów P404-5. Tylko nie wiem czy to wszystko na dachu kopertowym w układzie dwa panele na wschód 6 paneli na południe i 6 paneli na zachód będzie działało ?
    siloj
    Level 10  
    Zmiana koncepcji ponieważ pierwotna była bez sensu. Poniżej schemat z dokładnym opisem wszystkich elementów i całego otoczenia Falownik Solaredge SE4K + 12 szt Trina Honey 375W

Po korekcie, zmiana optymalizatorów