Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] BCS NVR08025M-P problem z podłączeniem kolejnej kamery

szydas 27 Jan 2021 11:10 468 25
Optex
    szydas
    Level 12  
    Witam.
    Posiadam ww. rejestrator z już podłączonymi kamerami (4x BCS i 2x Dahua). Przyszedł czas na podłączenie kolejnej - też Dahua, IPC-HDW2231T-AS-0280B-S2. Zainicjowana, w LAN działa bez zarzutu, ustawione DHCP i kodowanie H.264, tak jak w działających kamerach. Ale kiedy podłaczam ją do rejestratora jest wykrywana, ale nie pokazuje obrazu. W menu Kamera przy próbie podglądu wyświetla alert "Chanell 7 failed to get configuration", czyli tak jakby kodek nie był właściwy albo logowanie nie powiodło się. Niestety w BCS brak jest jakiejkolwiek diagnostyki, logi nie pokazują niczego wartościowego, nie wiem, w czym leży problem. Loginy i hasła oczywiście sprawdzone. Każda podpowiedź mile widziana, może zapomniałem jak to się robi.
  • Optex
    adamjur1
    Level 41  
    A czy w tej kamerze masz możliwość wyboru kompresji - rejestrator chwali się tylko h264, kamera ma 264, i 265...
    Pozdr, J,
    szydas
    Level 12  
    Ma, nawet trzy - H.264, H.264B (cokolwiek to jest) i H.265. Do tego jakaś opcja SmartCodec. Siedzę i testuję różne kombinacje wszystkiego, na razie bez powodzenia...
    sosarek

Level 43  
    Rozumiem że przy połączeniu LAN podpięta jest do innego switcha niż reszta kamer?
    Jeśli tak wypnij jakąś działającą kamerę i wepnij ją w jej miejsce, sprawdź zarobienie wtyków.
    szydas
    Level 12  
    Tak, kamery wpięte są w switch rejestratora (idą na PoE) a LAN ma swojego switcha. Kabel przetestowany. Najbardziej wkurza brak komunikatu, co jest nie tak - login, kodek, kabel czy co?
  • Optex
    sosarek

Level 43  
    Czyli działa prawidłowo na zwykłym switchu a PoE już nie, w takim razie
    sosarek wrote:
    wypnij jakąś działającą kamerę i wepnij ją w jej miejsce, sprawdź
    szydas
    Level 12  
    Niestety, zamiana z działającą kamerą nic nie zmieniła.... Już brak mi pomysłu :(
    sosarek

Level 43  
    Moment - piszesz o switchu PoE w momencie gdy NVR takowy posiada?
    szydas
    Level 12  
    Dokładnie tak, wbudowany w rejestrator
    sosarek

Level 43  
    Podłącz ją do sieci, za pomocą Config Tool przywróć jej ustawienia fabryczne, podłącz do rejestratora - tam daj wyszukiwanie i dodaj.
    szydas
    Level 12  
    Zrobione.... bez zmian :(
    sosarek

Level 43  
    Nadal ten sam komunikat?
    W Menu Kamery jest widoczna, ma przydzielone IP, nie ma trójkąta bądź czerwonej kropki?
    szydas
    Level 12  
    Kamera pojawia się na liście, ma przydzielony IP, ikonka zamiast zielonego ptaszka ma czerwony krzyżyk BCS NVR08025M-P problem z podłączeniem kolejnej kamery
    sosarek

Level 43  
    No czyli masz złą nazwę użytkownika bądź hasło.
    szydas
    Level 12  
    To już nie wiem jaką kombinację mam wpisać - wpisywałem i te z rejestratora, i te ustawione przy inicjacji kamery w ConfigToolu
    sosarek

Level 43  
    Więc coś gdzieś wpisujesz źle dlatego kazałem Ci ją zresetować do fabryki - wtedy dodawać z poziomu rejestratora - powinien zapytać czy nadać jej IP oraz hasła takie jak ustawione w innych urządzeniach.
    No i podłacz monitor do rejestratora bezpośrednio a nie przez WEB gdzie część ustawień jest niedostępna.
    Sprawdź też czy nie ma aktualizacji dla NVR.
    adamjur1
    Level 41  
    Quote:
    Zainicjowana, w LAN działa bez zarzutu, ustawione DHCP i kodowanie H.264,

w lan działa bez zarzutu- z czego to wnioskujesz?
    Czy na jakimkolwiek innym urządzeniu ( telefon- gdmss, komputer po www) widzisz obraz?
    Pozdr. J.
    szydas
    Level 12  
    sosarek wrote:
    Więc coś gdzieś wpisujesz źle dlatego kazałem Ci ją zresetować do fabryki - wtedy dodawać z poziomu rejestratora - powinien zapytać czy nadać jej IP oraz hasła takie jak ustawione w innych urządzeniach.

o nic nie pyta, dalej sam nadaje IP... co gorsza widzi kamerę nawet kiedy jest odpięta od kabla :/
    Quote:

No i podłacz monitor do rejestratora bezpośrednio a nie przez WEB gdzie część ustawień jest niedostępna.

to już jutro, na dziś mam dosyć - już nie pamiętam co sprawdzałem, co nie
    Quote:

Sprawdź też czy nie ma aktualizacji dla NVR.

nie ma, mam najnowszą wersję, sądząc po numerze

Dodano po 9 [minuty]:

adamjur1 wrote:
    Quote:
    Zainicjowana, w LAN działa bez zarzutu, ustawione DHCP i kodowanie H.264,

w lan działa bez zarzutu- z czego to wnioskujesz?
    Czy na jakimkolwiek innym urządzeniu ( telefon- gdmss, komputer po www) widzisz obraz?
    Pozdr. J.

tak, widzę
    sosarek

Level 43  
    Sprawdź opcje switcha w NVR jeszcze.
    szydas
    Level 12  
    Czyli tak:
    -podłaczyłem się bezpośrednio do NVR monitorem i myszką
    -kamera zresetowana do ustawień fabrycznych:
    Wykrywa ją, sam nadaje jej IP, nie pyta o nowe hasło. Kombinacja admin-admin nie działa, hasło admina NVR nie działa. Żeby było śmieszniej nie mogę jej usunąć z listy kamer.
    -kamera zaincjowana Configtoolem:
    wykrywa, sam nadaje numer IP inny niż w Configtoolu. Też nie działa żadna kombinacja haseł. Zmiana IP na DHCP nie pomaga.
    sosarek

Level 43  
    ConfigTool nie nadaje sam IP, kamera powinna zostać z domyślnym czyli 192.168.1.8.
    Hasło nadajesz podczas Inicjalizacji - to także nie działa?
    szydas
    Level 12  
    A teraz to już w ogóle ciekawostka - NVR znalazł kamerkę w momencie, kiedy jest podłączona do LAN, czyli zupełnie inna podsieć. Z głupia frant dodałem ją, wpisałem jej hasło z Configtoola i.. działa. NVR ją widzi, wyświetla obraz. Zgłupłem do końca....
    sosarek

Level 43  
    Zaloguj się do niej teraz z poziomu Internet Explorera, z lewej strony zakładka Network, zmień IP na DHCP, podłącz do rejestratora, odczekaj chwilę i wyszukaj ją.
    szydas
    Level 12  
    sosarek wrote:
    ConfigTool nie nadaje sam IP, kamera powinna zostać z domyślnym czyli 192.168.1.8.
    Hasło nadajesz podczas Inicjalizacji - to także nie działa?

domyślny jest 192.168.1.108. Tak, to hasło też nie działa. Tyle, że kamerka wymaga hasła co najmniej 8 znakowego a w starych kamerach mogę mieć krótsze.

Dodano po 6 [minuty]:

sosarek wrote:
    Zaloguj się do niej teraz z poziomu Internet Explorera, z lewej strony zakładka Network, zmień IP na DHCP, podłącz do rejestratora, odczekaj chwilę i wyszukaj ją.

DHCP już było ustawione. Podłączyłem, sam znalazł, nadał swój IP, hasło wklepane, nie działa :/

Dodano po 30 [minuty]:

Dobra, poddaję się. Kupię sobie w końcu rejestrator Dahua a tą BCSową podróbę sprzedam na OLXie. Za trzecim razem już będę mądrzejszy... 2 BCSy dały mi nauczkę.
    szydas
    Level 12  
    No i cóż - Dahua NVR kupiony, kamery podłączone, rozpoznane i uruchomione bez jednego kliknięcia myszką. Zamykam temat konluzją, że trzeba od razu kupować oryginały....
    szydas
    Level 12  
    No i cóż - Dahua NVR kupiony, kamery podłączone, rozpoznane i uruchomione bez jednego kliknięcia myszką. Zamykam temat konluzją, że trzeba od razu kupować oryginały....

Dodano po 1 [minuty]:

Zakup porządnego NVR