Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] BCS NVR08025M-P problem z podłączeniem kolejnej kamery

szydas 27 Jan 2021 11:10 279 25
  • #1
    szydas
    Level 12  
    Witam.
    Posiadam ww. rejestrator z już podłączonymi kamerami (4x BCS i 2x Dahua). Przyszedł czas na podłączenie kolejnej - też Dahua, IPC-HDW2231T-AS-0280B-S2. Zainicjowana, w LAN działa bez zarzutu, ustawione DHCP i kodowanie H.264, tak jak w działających kamerach. Ale kiedy podłaczam ją do rejestratora jest wykrywana, ale nie pokazuje obrazu. W menu Kamera przy próbie podglądu wyświetla alert "Chanell 7 failed to get configuration", czyli tak jakby kodek nie był właściwy albo logowanie nie powiodło się. Niestety w BCS brak jest jakiejkolwiek diagnostyki, logi nie pokazują niczego wartościowego, nie wiem, w czym leży problem. Loginy i hasła oczywiście sprawdzone. Każda podpowiedź mile widziana, może zapomniałem jak to się robi.
  • #2
    adamjur1
    Level 41  
    A czy w tej kamerze masz możliwość wyboru kompresji - rejestrator chwali się tylko h264, kamera ma 264, i 265...
    Pozdr, J,
  • #3
    szydas
    Level 12  
    Ma, nawet trzy - H.264, H.264B (cokolwiek to jest) i H.265. Do tego jakaś opcja SmartCodec. Siedzę i testuję różne kombinacje wszystkiego, na razie bez powodzenia...
  • #4
    sosarek

    Level 43  
    Rozumiem że przy połączeniu LAN podpięta jest do innego switcha niż reszta kamer?
    Jeśli tak wypnij jakąś działającą kamerę i wepnij ją w jej miejsce, sprawdź zarobienie wtyków.
  • #5
    szydas
    Level 12  
    Tak, kamery wpięte są w switch rejestratora (idą na PoE) a LAN ma swojego switcha. Kabel przetestowany. Najbardziej wkurza brak komunikatu, co jest nie tak - login, kodek, kabel czy co?
  • #6
    sosarek

    Level 43  
    Czyli działa prawidłowo na zwykłym switchu a PoE już nie, w takim razie
    sosarek wrote:
    wypnij jakąś działającą kamerę i wepnij ją w jej miejsce, sprawdź
  • #7
    szydas
    Level 12  
    Niestety, zamiana z działającą kamerą nic nie zmieniła.... Już brak mi pomysłu :(
  • #8
    sosarek

    Level 43  
    Moment - piszesz o switchu PoE w momencie gdy NVR takowy posiada?
  • #9
    szydas
    Level 12  
    Dokładnie tak, wbudowany w rejestrator
  • #10
    sosarek

    Level 43  
    Podłącz ją do sieci, za pomocą Config Tool przywróć jej ustawienia fabryczne, podłącz do rejestratora - tam daj wyszukiwanie i dodaj.
  • #11
    szydas
    Level 12  
    Zrobione.... bez zmian :(
  • #12
    sosarek

    Level 43  
    Nadal ten sam komunikat?
    W Menu Kamery jest widoczna, ma przydzielone IP, nie ma trójkąta bądź czerwonej kropki?
  • #13
    szydas
    Level 12  
    Kamera pojawia się na liście, ma przydzielony IP, ikonka zamiast zielonego ptaszka ma czerwony krzyżyk BCS NVR08025M-P problem z podłączeniem kolejnej kamery
  • #14
    sosarek

    Level 43  
    No czyli masz złą nazwę użytkownika bądź hasło.
  • #15
    szydas
    Level 12  
    To już nie wiem jaką kombinację mam wpisać - wpisywałem i te z rejestratora, i te ustawione przy inicjacji kamery w ConfigToolu
  • #16
    sosarek

    Level 43  
    Więc coś gdzieś wpisujesz źle dlatego kazałem Ci ją zresetować do fabryki - wtedy dodawać z poziomu rejestratora - powinien zapytać czy nadać jej IP oraz hasła takie jak ustawione w innych urządzeniach.
    No i podłacz monitor do rejestratora bezpośrednio a nie przez WEB gdzie część ustawień jest niedostępna.
    Sprawdź też czy nie ma aktualizacji dla NVR.
  • #17
    adamjur1
    Level 41  
    Quote:
    Zainicjowana, w LAN działa bez zarzutu, ustawione DHCP i kodowanie H.264,

    w lan działa bez zarzutu- z czego to wnioskujesz?
    Czy na jakimkolwiek innym urządzeniu ( telefon- gdmss, komputer po www) widzisz obraz?
    Pozdr. J.
  • #18
    szydas
    Level 12  
    sosarek wrote:
    Więc coś gdzieś wpisujesz źle dlatego kazałem Ci ją zresetować do fabryki - wtedy dodawać z poziomu rejestratora - powinien zapytać czy nadać jej IP oraz hasła takie jak ustawione w innych urządzeniach.

    o nic nie pyta, dalej sam nadaje IP... co gorsza widzi kamerę nawet kiedy jest odpięta od kabla :/
    Quote:

    No i podłacz monitor do rejestratora bezpośrednio a nie przez WEB gdzie część ustawień jest niedostępna.

    to już jutro, na dziś mam dosyć - już nie pamiętam co sprawdzałem, co nie
    Quote:

    Sprawdź też czy nie ma aktualizacji dla NVR.

    nie ma, mam najnowszą wersję, sądząc po numerze

    Dodano po 9 [minuty]:

    adamjur1 wrote:
    Quote:
    Zainicjowana, w LAN działa bez zarzutu, ustawione DHCP i kodowanie H.264,

    w lan działa bez zarzutu- z czego to wnioskujesz?
    Czy na jakimkolwiek innym urządzeniu ( telefon- gdmss, komputer po www) widzisz obraz?
    Pozdr. J.

    tak, widzę
  • #19
    sosarek

    Level 43  
    Sprawdź opcje switcha w NVR jeszcze.
  • #20
    szydas
    Level 12  
    Czyli tak:
    -podłaczyłem się bezpośrednio do NVR monitorem i myszką
    -kamera zresetowana do ustawień fabrycznych:
    Wykrywa ją, sam nadaje jej IP, nie pyta o nowe hasło. Kombinacja admin-admin nie działa, hasło admina NVR nie działa. Żeby było śmieszniej nie mogę jej usunąć z listy kamer.
    -kamera zaincjowana Configtoolem:
    wykrywa, sam nadaje numer IP inny niż w Configtoolu. Też nie działa żadna kombinacja haseł. Zmiana IP na DHCP nie pomaga.
  • #21
    sosarek

    Level 43  
    ConfigTool nie nadaje sam IP, kamera powinna zostać z domyślnym czyli 192.168.1.8.
    Hasło nadajesz podczas Inicjalizacji - to także nie działa?
  • #22
    szydas
    Level 12  
    A teraz to już w ogóle ciekawostka - NVR znalazł kamerkę w momencie, kiedy jest podłączona do LAN, czyli zupełnie inna podsieć. Z głupia frant dodałem ją, wpisałem jej hasło z Configtoola i.. działa. NVR ją widzi, wyświetla obraz. Zgłupłem do końca....
  • #23
    sosarek

    Level 43  
    Zaloguj się do niej teraz z poziomu Internet Explorera, z lewej strony zakładka Network, zmień IP na DHCP, podłącz do rejestratora, odczekaj chwilę i wyszukaj ją.
  • #24
    szydas
    Level 12  
    sosarek wrote:
    ConfigTool nie nadaje sam IP, kamera powinna zostać z domyślnym czyli 192.168.1.8.
    Hasło nadajesz podczas Inicjalizacji - to także nie działa?

    domyślny jest 192.168.1.108. Tak, to hasło też nie działa. Tyle, że kamerka wymaga hasła co najmniej 8 znakowego a w starych kamerach mogę mieć krótsze.

    Dodano po 6 [minuty]:

    sosarek wrote:
    Zaloguj się do niej teraz z poziomu Internet Explorera, z lewej strony zakładka Network, zmień IP na DHCP, podłącz do rejestratora, odczekaj chwilę i wyszukaj ją.

    DHCP już było ustawione. Podłączyłem, sam znalazł, nadał swój IP, hasło wklepane, nie działa :/

    Dodano po 30 [minuty]:

    Dobra, poddaję się. Kupię sobie w końcu rejestrator Dahua a tą BCSową podróbę sprzedam na OLXie. Za trzecim razem już będę mądrzejszy... 2 BCSy dały mi nauczkę.
  • #25
    szydas
    Level 12  
    No i cóż - Dahua NVR kupiony, kamery podłączone, rozpoznane i uruchomione bez jednego kliknięcia myszką. Zamykam temat konluzją, że trzeba od razu kupować oryginały....
  • #26
    szydas
    Level 12  
    No i cóż - Dahua NVR kupiony, kamery podłączone, rozpoznane i uruchomione bez jednego kliknięcia myszką. Zamykam temat konluzją, że trzeba od razu kupować oryginały....

    Dodano po 1 [minuty]:

    Zakup porządnego NVR