Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Drukarka Brother DCP -J105 oddaje kartkę, ale z niedodrukowaną stroną.

liwia244 27 Jan 2021 13:24 738 4
    liwia244
    Level 2  
    Witam, mam problem z drukarką Brother DCP-J105, mam ją od ok. 3 lat. Często drukuje 2 strony na jednej kartce, wcześniej nie było z tym problemu, jednak od niedawna, jak zaznaczę taką opcję drukarka zaczyna drukować i jak wydrukuje ok. 3/4 kartki wyświetla się komunikat "Przetwarzanie danych" i taki stan traw ok 10 m.in. (kartka cały czas jest wtedy w środku,) przez ten czas nic się nie zdzijej, jedynie na poącztki słychać jakby pisk cichy, potem drukarka się odwiesza i oddaje kartkę, ale z niedodrukowaną stroną. Gdy drukuję pojedyncze strony na kartce wtedy normalnie jest zadrukowywana cała kartka nie ma żadnego przetwarzania danych i nie ma problemu. Czy ktoś może spotkał się już z takim problemem i wie jak go rozwiązać?

Z góry dziękuję za odpowiedzi
    SilverGTA
    Level 22  
    Spróbuj od przeinstalowania sterowników na komputerze. Rekomendowałbym zaktualizować oprogramowanie układowe - narzędzie jest na stronie producenta. Jeśli to nie pomoże to opcje są dwie: zabrudzona optyka, przez którą drukarka się gubi druga: dynamiczna adresacja, przez którą drukarka gubi pakiety.
    ta_tar
    Level 39  
    A jak masz w ustawieniach drukarki. Masz "rozpocznij drukowanie natychmiast" czy "buforuj dokument...."
    MaRciNoOs
    Level 26  
    Jaki Windows?
    Ostatnio obserwuję takie przypadłości w wielu urządzeniach z tej serii. Niekiedy pomaga reset urządzenia w poziomu drukarki. Menu i ustawieniach jest taka opcja do wyboru "resetuj urządzenie". Sprawdź czy poprawnie drukuje z innego komputera lub telefonu po WiFi. Jeżeli to nie pomoże wgranie softu na nowo (służę pomocą na PW).
    liwia244
    Level 2  
    Problem na szczęście się rozwiązał. Drukowałam pdf przez Microsoft Edge i wtedy nie chciało drukować (drukowało do połowy i zacinało) i po zmienieniu na druk przez Adobe Read normalnie drukuje do tej pory.
    Serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc!!