Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Iveco Daily 2010 - Brak stałych świateł drogowych

karsky 27 Jan 2021 17:57 1545 3
    karsky
    Level 2  
    Witam, iveco daily rok 2010, brak "stałych" świateł drogowych, "chwilowe" są. Przełącznik podmieniany, przekaźnik podmieniany, bezpieczniki całe, zarowki również. Przełącznik rozebrany, wyczyszczony, luty na płytce poprawione, brak przepalonych ścieżek...

Dołączam filmik...
    VID_202101...123853.mp4 Download (32.21 MB)Points: 1 for user
    Gregory 407
    Level 28  
    Naprawiłeś to? Bo jadąc ducato tak z ciekawości zmieniłem na długie i wniosek mam jeden brakuje Ci podtrzymania chyba jednej masy bo jak bez świateł mijania włączysz to się nie zablokuje a z włączonymi ciągniesz manetke i się zaświecają i jak do ciągniesz do końca to zostają efekt taki jakby dwa styki były a sterowanie przekaźnika masz plusem czy minusem. Napisałem też post na który nikt nie odpowiedział na temat gasnących świateł mijania w ducato do robiłem dod włącznie żeby jeździć ale problem po paru miesiącach się rozwiązał. Moja Rada taka osusz włączniki od szyb w drzwiach i przyciski w konsoli zerknij na wtyczki przelotki w drzwiach czy nie zalane
    karsky
    Level 2  
    Gregory 407 wrote:
    Naprawiłeś to? Bo jadąc ducato tak z ciekawości zmieniłem na długie i wniosek mam jeden brakuje Ci podtrzymania chyba jednej masy bo jak bez świateł mijania włączysz to się nie zablokuje a z włączonymi ciągniesz manetke i się zaświecają i jak do ciągniesz do końca to zostają efekt taki jakby dwa styki były a sterowanie przekaźnika masz plusem czy minusem. Napisałem też post na który nikt nie odpowiedział na temat gasnących świateł mijania w ducato do robiłem dod włącznie żeby jeździć ale problem po paru miesiącach się rozwiązał. Moja Rada taka osusz włączniki od szyb w drzwiach i przyciski w konsoli zerknij na wtyczki przelotki w drzwiach czy nie zalane

Mam dwa iveco daily 35c na placu, także mogę co nieco zobaczyć. Przełącznik świateł drogowych w tym samochodzie jest "dwubiegowy" - pociągnięcie lekko to miganie światłami drogowymi, pociągnięcie do końca powinno zapalić światła drogowe stałe (manetka wraca na swoje miejsce "zero", nie zostaje w punkcie zapalania świateł drogowych.

Przy włączonym zapłonie, ale wyłączonych światłach mijania w jednym iveco (tym sprawnym) obie pozycje na manetce (światła drogowe chwilowe oraz stałe) zamieniają się w drogowe chwilowe, natomiast w iveco w którym jest problem pozycja świateł chwilowych to pozycja świateł chwilowych, natomiast pozycja manetki na światła drogowe to brak reakcji. Wynika z tego moim zdaniem, że jest brak podtrzymania w którymś miejscu (wychodzi ze brak zasilania jest na przekaźnik T02 w skrzynce pod maska).

Jednak jak to jest skonstruowane? W Iveco w którym jest wszystko okej włączasz światła mijania i drogowe, po czym wyciągasz przekaźnik z gniazda T02 - światła fizycznie gasna lecz praktycznie na liczniku jest informacja o włączonych światłach drogowych.

Druga opcje jaka rozważam to to, że światła mijania fizycznie się świeca, a praktycznie się nie świeca i dlatego brakuje zasilania w którymś obwodzie.
    Gregory 407
    Level 28  
    Dobrze myślisz bo z przekaźnika są zasilane lampy jest to element jakby końcowy a polecenie włączenia jest wcześniej. Sprawdziłeś czy sterowanie jest plusem czy minusem a manetka w ducato działa tak jak opisałeś po prostu brak tej drugiej obstawiam masy podłuż kabel pod minus przekaźnika ten od sterowania i do masy zobaczysz czy go chwyci