Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zestaw trzydrożny+wzmacniacz

Poeem 28 Jan 2021 19:32 801 24
Computer Controls
    Poeem
    Level 7  
    Montuję właśnie nowe głośniki z przodu do golf 5 gti ogólnie w drzwiach mam system trzydrożny, ale to nic.

Radio: nie mogę wstawić linka, ale mam dobre radio 2din

Głośniki: Głośniki ALPINE R-S65C

Specyfikacja:

Moc szczytowa: 300 Watts

Moc RMS: 100 Watts

Pasmo przenoszenia: 65 Hz - 29 kHz

Imp impedancja: 4 Ohms

Czułość (1W/1m): 88 dB

Szukam do nich wzmacniacza, najlepiej 4 kanały żeby było na później do ewentualnej skrzyni basowej. Polecicie jakiś?
  • Computer Controls
  • Computer Controls
    arkosw
    Level 12  
    Najważniejsze budżet i podrzuć model radia, albo sprawdź ile ma wyjść, bo jesli tylko 1xRCA to trzeba bedzie szukać wzmaka z wejściem hi-input

No i czy ma filtry low/hi pass
    Poeem
    Level 7  
    radio:
    Dane techniczne, parametry oraz funkcje:

System operacyjny Android 10 w języku Polskim. Zainstalowany Play Market. Możliwość instalacji każdej aplikacji z marketu lub z innego źródła. Bądź to AutoMapa, Yanosik, Waze, Google Maps, Sygic czy Skype, Facebook, Instagram a nawet gry, nie ma problemu
    Procesor RockChip RK3399 PX6: 4-rdzeniowy ARM Cortex A53 QuadCore 1.5GHz 64bit oraz 2-rdzeniowy ARM Cortex A72 DualCore 1.8GHz 64Bit.
    Zbudowana na wydajnej płycie głównej PX6
    Pamięć ROM 64GB
    Pamięć RAM DDR3 4GB
    Tuner radia: Philips NXP6686
    Wzmacniacz audio: STMicroelectronics TDA75851 4*48W (4 Ω Max)
    Wi-fi: Realetek RTL8188ETV
    Wbudowany cyfrowy procesor dźwiękowy DSP (Digital Sound Processing)
    Wbudowany moduł Wi-Fi
    Wbudowany moduł Bluetooth
    Wyjście HDMI
    Zestaw głośnomówiący z wbudowanym mikrofonem + mikrofon zewnętrzny
    3 wejścia USB
    2 słoty kart Micro SD
    Dotykowy 8" wyświetlacz IPS o rozdzielczości 1024*600
    Ponad 50 języków, w tym Polski
    Napęd CD/DVD.
    Możliwość instalacji każdego kodeku co pozwala na obsługę wszystkich formatów Audio i Wideo
    Radio FM/AM. Funkcje RDS, PTY, AF, TP, TA, REG. Pamięć nazw stacji
    Mirror-Link (działa z każdym smartfonem na Android lub iOS)
    Instalacja PLUG&PLAY bez ingerencji do elektroniki pojazdu
    Canbus. Obsługa sterowania z kierownicy/czujników parkowania
    Możliwość podłączenia kamery cofania oraz rejestratora jazdy i ich obsługa z ekranu nawigacji
    NAWIGACJA 2DIN RADIO VW PASSAT B6 B7 GOLF 5 V 6 VI Liczba zapamiętywanych stacji 18
    Dodatkowe możliwości

Obsługa DAB+ (odbiornika nie ma w zestawie)
    Obsługa interfejsów OBD ELM przez Bluetooth (interfejsu nie ma w zestawie)
    Obsługa systemu śledzenia ciśnienia w oponach (czujników nie ma w zestawie)
    Obsługa cyfrowej telewizji DVB-T (tunera nie ma w zestawie)
    Obsługa modemów 3G (modemu nie ma w zestawie)
    JANUSZ 1
    Level 13  
    Polecam wzmacniacze z lat 80-90 są w dobrej cenie
    Poeem
    Level 7  
    Budżet mniej więcej do 800 zł

Dodano po 5 [minuty]:

Złącza w radiu

Złącza:AUX, RCA Pre-out (przedwzmacniacz), RCA Sub-out (subwoofer), USB
  • Helpful post
    sunrise84
    Level 42  
    CRUNCH GTI 4150

https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-crunch-g..._unit_id=676f14b5-0fd5-48e6-a599-091bdea43d76

FOCAL AUDITOR R-4280

https://allegro.pl/oferta/focal-auditor-r-4280-extra-wejscie-w-swiat-muzyki-5135514358

Sinuslive SL-A8005D ale to jest cyfrowy wzmacniacz(podobno mają "specyficzne" granie)
    https://allegro.pl/oferta/sinuslive-sl-a8005d-wzmacniacz-samochodowy-5-kanal-9360928250

Generalnie ciężko jest znaleźć w twoim budżecie dobrą 4 kanałówkę...

Tym bardziej że :
    Poeem wrote:
    4 kanały żeby było na później do ewentualnej skrzyni basowej

Pytanie jakiej...

Dodano po 2 [minuty]:

HERTZ HCP4

https://allegro.pl/oferta/hertz-hcp4-wzmacniacz-samochodowy-4-kanalowy-hcp-8552269602

Wszystkie wyżej podane są z podobnymi mocami.

Dodano po 3 [minuty]:

Poeem wrote:
    Moc RMS: 100 Watts

Zważywszy na moc którą mogą przyjąć czyli RMS 100W te wszystkie powyżej wzmacniacze zagrają lepiej niż radio to masz gwarantowane.
    Natomiast co być nie robił to zawsze będą tylko drzwi które są "wytłumione" matami bitumicznymi i nigdy nie zagrają jak obudowa zrobiona pod dany głośnik.
    Więc przesadzanie z mocą wzmacniacza mija się z celem bo prędzej głośnik zabije to że nie ma obudowy co za tym idzie będzie latał jak "szmata" niż za duża moc wzmacniacza.
    Poeem
    Level 7  
    Dziękuję za odpowiedz, zamówię WZMACNIACZ CRUNCH GTI 4150 4x150W RMS 4-KANAŁOWY
    a w przyszłości dobiorę sobie skrzynię basową pod wzmacniacz, ale jedynie dla podkreślenia basu tak myślę.

Tak swoją drogą to napisałem zapytanie łącznie na 7 stronach, poza elektrodą nie dostałem odpowiedzi na żadnym forum
  • Helpful post
    sunrise84
    Level 42  
    I jeżeli radio ma możliwość ustawienia filtra HPF czyli odcięcia niskich częstotliwości w okolicach 40-50hz było by dobrze abyś go włączył , jeżeli nie to nie "czaduj" z basem bo ci zostanie tylko cewka(o ile się prędzej nie przerwie/przepali) z tych głośników.

Dodano po 1 [minuty]:

Poeem wrote:
    skrzynię basową pod wzmacniacz

Celuj w okolice 200W RMS przy 4ohm <----- głośnika do skrzyni basowej.
    Wszystko powyżej 200W będzie potrzebować wzmacniacza monoblok do samej skrzyni.
    Poeem
    Level 7  
    sunrise84 wrote:
    I jeżeli radio ma możliwość ustawienia filtra HPF czyli odcięcia niskich częstotliwości w okolicach 40-50hz było by dobrze abyś go włączył , jeżeli nie to nie "czaduj" z basem bo ci zostanie tylko cewka(o ile się prędzej nie przerwie/przepali) z tych głośników.

Będę musiał to sprawdzić, możliwe że radio przepaliło oryginalne głośniki (nie bez powodu je wymieniam) brzmią teraz jakby membrana była przerwana

Dodano po 10 [minuty]:

sunrise84 wrote:
    Zważywszy na moc którą mogą przyjąć czyli RMS 100W te wszystkie powyżej wzmacniacze zagrają lepiej niż radio to masz gwarantowane.
    Natomiast co być nie robił to zawsze będą tylko drzwi które są "wytłumione" matami bitumicznymi i nigdy nie zagrają jak obudowa zrobiona pod dany głośnik.
    Więc przesadzanie z mocą wzmacniacza mija się z celem bo prędzej głośnik zabije to że nie ma obudowy co za tym idzie będzie latał jak "szmata" niż za duża moc wzmacniacza.

Zła obudowa może spowodować uszkodzenie głośnika? Jest jakiś podział głośników na takie typowo do kolumny, i typowo do samochodu? Oryginalne głośniki są zanitowane, nowe też zanituję nie będą latać :)
  • Helpful post
    sunrise84
    Level 42  
    Poeem wrote:

Zła obudowa może spowodować uszkodzenie głośnika? Oryginalne głośniki są zanitowane, nowe też zanituję nie będą latać

Drzwi samochodu = prawie brak obudowy dla głośnika.
    Jeżeli znałbyś wszystkie parametry TS głośnika i zrobił dla nich obudowy wyliczone pod głośnik basowy tego zestawu to zdziwiłbyś się jak ładnie i czysto grają.

A tak pozostaje ci tylko wygłuszenie tych metalowych puszek jakimi są drzwi w samochodzie .

Dodano po 1 [minuty]:

Poeem wrote:
    Oryginalne głośniki są zanitowane, nowe też zanituję nie będą latać

To jest tylko sposób mocowania głośnika do blachy drzwi.
    Do mocowania głośnika możesz też użyć dystansów z MDF aby zmniejszyć wibracje i rezonans metalowych drzwi.

Dodano po 1 [minuty]:

W ogóle zabawa w CAR-AUDIO to dość żmudna praca i nie ma co ukrywać kosztowna.
    Robi się właśnie dystanse z MDF aby odsunąć głośnik od blachy drzwi w celu zamontowania np głębszych głośników z większym magnesem aby "lepiej" zagrały basem itp. itd.
    Poeem
    Level 7  
    sunrise84 wrote:
    W ogóle zabawa w CAR-AUDIO to dość żmudna praca i nie ma co ukrywać kosztowna

To fakt, maty na dwoje drzwi (mata butylowa i pianka wygłuszająca) kosztowały 200 zł, a żeby ładnie obkleić muszę rozbierać drzwi do szkieletu, a jeszcze nie wiem nawet czy ten głośnik tam wsadzę, ale będę próbował aż do skutku. Postaram się opisać cały proces robienia drzwi na cacy jako nowy temat, może też komuś pomogę
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Jak założysz nowy zestaw 2 way do tego auta, to zaraz będzie > gdzie jest średnica pasma, gdzie jest stereo , a jak siądzie pasażer obok kierowcy , to już w ogóle tylko wysokie tony będzie słychać . W tym aucie bez przeniesienia woferka nie ma szans na dobre granie z systemu dwudrożnego.
    sunrise84
    Level 42  
    Poeem wrote:
    Głośniki ALPINE R-S65C

Poeem wrote:
    ogólnie w drzwiach mam system trzydrożny, ale to nic.

Trochę mnie to zdziwiło bo wedle tego co podaje autor i modelu tych Alpine :

https://www.audiomativ.de/alpine-r-s65c-6339.html

To jest to zestaw dwu-drożny właśnie...

Ale jego auto jego wrażenia odsłuchowe.
    Poeem
    Level 7  
    No cóż, w takim razie poszukam 3way zestawu nie wiedziałem że ma to aż takie znaczenie, myślałem że można to zamienić na 2 way
  • Helpful post
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Woferki w zestawi 2 way przetwarzają również pasmo średnie i o ile są umieszczone w przedniej części tapicerki drzwi (patrz golf 4) wszystko jest OK , to jak spojrzysz u siebie lewy woferek gra ci w ...tyłek , a prawy Ci zasłoni całkowicie pasażer. Przy 3 wayu tego problemu nie ma i radziłbym zakupić dedykowany do tego auta system , bo wtedy są dobrane odpowiednie cięcia na zwrotnicach. Będzie drożej ale o niebo lepiej!
    Poeem
    Level 7  
    powalla wrote:
    Przy 3 wayu tego problemu nie ma i radziłbym zakupić dedykowany do tego auta system , bo wtedy są dobrane odpowiednie cięcia na zwrotnicach. Będzie drożej ale o niebo lepiej!

Znalazłem takie: https://allegro.pl/oferta/focal-access-165-as3-165as3-zestaw-5707212940
    Myślę że to właśnie ich szukałem dzisiaj 6 godzin, oglądałem nawet filmik na yt z montażem i recenzją: https://www.youtube.com/watch?v=OfF393JEgSI
    Tak więc teraz szukam wzmacniacza do takich :|
    Czy https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-crunch-gti-4150-4x150w-rms-4-kanalowy-5973771027nadal się nadaje?

Zastanawiam się też nad dedykowanymi https://allegro.pl/oferta/audio-system-x200-golf-5-3-dr-midbasy-20cm-wroclaw-7586783363
    Warto dopłacić?
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Audiosystwm to wlasnie dedykowany do tego auta i nie dosc ze ma odpowiednie zwrotnice to nawet uchwyty beda pasowac idealnie. Tak wiem jest drozdzy ale odpada kupa problemow z montazem i zestrojeniem.
    Co do wzmacniacza poszukaj lepiej czegos „z dusza” , tzn. markowy ale uzywany (na strefie masz dzial sprzedam ) , bo taki jak podales to raczej dla subwoofer OK ale na przod go szkoda, bo nie pokaze pelni mozliwosci Audiosystemow.
    Poeem
    Level 7  
    powalla wrote:
    dedykowany do tego auta i nie dosc ze ma odpowiednie zwrotnice to nawet uchwyty beda pasowac idealnie

Uchwyty to bym jakoś przerobił, jednynie w tej ofercie nie podoba mi się wygląd samych wooferów, np tutaj: https://allegro.pl/oferta/vw-golf-5-plus-audi...fxLHDubemv6uPUtOwFum0aYHQAnnjs3hoCx50QAvD_BwE wyglądają o wiele lepiej, jakoś tak bardziej basowo :|

Dodano po 50 [minuty]:

Sklep w którym chcę kupić zestaw https://allegro.pl/oferta/vw-golf-5-plus-audio-system-x200golfv-evo2-wroclaw-7586784871
    Oferuje mi wzmacniacz https://allegro.pl/oferta/audio-system-co100-2-2x160w-rms-hl-input-wroclaw-6870664325 za 450zł
    Będzie dobry?
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Focal ma zwykłe zwrotnice które są uniwersalne, bo mają grać w każdym aucie, natomiast AS mają zwrotnice już dostosowane do GolfaV i mają odpowiednio pocięte pasmo, no i 20cm woferek zrobi dużo lepszą robotę niż 16cm w Focalu.
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Tak oczywiście ale popatrz za wzmacniaczami np. Alpine w klasie D , bo niby to nie AB ale te wzmacniacze naprawdę świetnie grają (dynamika, barwa ) i są malutkie w montażu i mocne!

PS: tylko uwaga na oferty bez kostek , bo te kostki dokupić można ale nie są tanie.
    Poeem
    Level 7  
    Sredniotonowe są wbudowane w boczek drzwi, tylko woofery są przynitowane do drzwi Zestaw trzydrożny+wzmacniacz