Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wybór telewizora 40-50 cali do 2000zl

senssei1 28 Jan 2021 23:03 579 12
    senssei1
    Level 6  
    Witam
    Od tygodni szukam dla mnie rozwiązania, telewizora względnie taniego 1500-2000 zł, ale z czystym dźwiękiem, do podania wzmacniaczowi. Proszę o wslazówkę
    Przeznaczenie
    1. Netflix, bez telewizji nadawanej w kraju - DVB-S2 niezbędne
    2. Konsola Xbox 360 bez szybkich gier,
    3, Z możliwością współpracy ze starym sprzętem audio Techniksa, Euro złączem? Złączem kompozytowym?
    4. Nagrywania przez port USB
    Bardzo proszę o wskazówkę. Niżej ankieta

1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora?
    ---- 2-3m
    2. Czy siedzisz na wprost ekranu ?
    Nie zawsze.
    3. Jaki telewizor posiadasz obecnie?
    ,,,,,,.Sony Bravia 42w655a
    4. Jaką markę preferujesz?
    ........Nie mam preferencji- jestem otwarty na propozycje
    5. Jakiej wielkości telewizora szukasz?
    ......od 40 do 50
    6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora?
    1.Xbox 360, stara wieża Technics i oraz wielkie kolumny Bolero
    7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
    ..........Netflix i programy muzyczne tv Sat z indywidualnej anteny. Nie oglądam telewizji nadawanej w Polsce
    8. Czy będziesz grał w gry, a jeśli tak to na konsoli czy komputerze PC?
    ...... tylko konsola z kinect Xbox 360- bez wymagających gier, programy taneczne, aerobik
    9. Czy będziesz aktywnie korzystać z systemu SMART telewizora?
    ...... Nie
    10. Oglądasz wieczorami czy w dzień?
    ....o różnych porach, pokój 16 m2, jasny
    11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora?
    2000 zł
    vakant34
    Level 22  
    Możesz poczytać sobie o Philips 43/50PUS7855. Za 2 tys PLN niezły, funkcjonalny telewizor w miarę przyzwoitą jakością obrazu.
    r103
    Level 34  
    Zastanowiłbym się nad troszkę większym /jak jest miejsce na postawienie/ - np LG UN7100, UN7400 - w budżecie 2000 jest i 55 cali
  • Helpful post
    adse
    Level 24  
    Najprostsza metoda współpracy ze starym wzmacniaczem jest przez wyjście słuchawkowe. Trzeba uważać, bo dzisiaj mało który tv ma zwykłe wyjście słuchawkowe, a co gorsza przeważnie nie mają żadnego innego analogowego wyjścia audio. Trzeba dokupić konwerter cyfrowo analogowy, kolejne urządzonko wpięte do prądu, niektóre są tanie za kilkadziesiąt zł, ale co do jakości dźwięku to nie mam pojęcia.
    senssei1
    Level 6  
    Dziękuję za odpowiedzi kolegów, jednak Lg odpadają, bo zgodnie z tym co napisał kolega "adse" telewizor powinien mieć gniazdo słuchawkowe. Koreańczycy ich nie montują.
    Pozostaje Philips o krańcowo różnych opiniach, Sharp i Hitachi, bo mają gniazda słuchawkowe oraz piloty z mikrofonem. Myślę, w oparciu tylko o wyszukiwarkę ceneo, euroagd o modelach:
    Hitachi 50HAL7250 ,
    Philips 7805
    Sharp 50BL2EA.
    Może ktoś z kolegów podpowie, co wybrać, bo raczej nie innych opcji nie znalazłem
  • Helpful post
    Ludwik XVI
    Moderator of RTV - what to buy
    No to zostały Ci niezłe "pasztety" ;)
    Wybrałbym Philipsa, bo daje największą szansę na ogólnie sensowny obraz, choć implementacja PNM w tanich modelach (60Hz) woła nadal o pomstę do nieba (który to już rok? Chyba 6 z tym softem...)

Sprawdź jeszcze Samsung 50TU8502.
    diego240
    Level 20  
    adse wrote:
    Najprostsza metoda współpracy ze starym wzmacniaczem jest przez wyjście słuchawkowe. Trzeba uważać, bo dzisiaj mało który tv ma zwykłe wyjście słuchawkowe, a co gorsza przeważnie nie mają żadnego innego analogowego wyjścia audio. Trzeba dokupić konwerter cyfrowo analogowy, kolejne urządzonko wpięte do prądu, niektóre są tanie za kilkadziesiąt zł, ale co do jakości dźwięku to nie mam pojęcia.

Sa tez konwertery bluetooth na Jack za 40zł, do podlaczenia pod USB w TV. I jakosc jest praktycznie bez strat. Taki konwerter/ transmiter wykorzystuje w aucie do fabrycznego audio. Wiec mozna brac pod uwage koreanskie TV.
    Ludwik XVI
    Moderator of RTV - what to buy
    diego240 wrote:
    Sa tez konwertery bluetooth

Tutaj byłbym ostrożny. Występuje często spore opóźnienie dźwięku.
    W samochodzie w niczym nie przeszkadza, ale jak ma być synchro audio-video, to zaczyna być olbrzymim problemem.
    senssei1
    Level 6  
    Dwie osoby poradziły Philipsa, więc grzecznie kupiłem za 1599zł 43 cale. Dostawa w poniedziałek. Napiszę, jak uruchomię. Dziękuję za pomoc
    diego240
    Level 20  
    Ludwik XVI wrote:
    diego240 wrote:
    Sa tez konwertery bluetooth

Tutaj byłbym ostrożny. Występuje często spore opóźnienie dźwięku.
    W samochodzie w niczym nie przeszkadza, ale jak ma być synchro audio-video, to zaczyna być olbrzymim problemem.

Bluetooth 4.0 i 5.0 juz nie ma odczuwalnych opóźnien. Mam w domu głosnik power audio na ktory czesto przerzucam dźwiek z TV i jest bdb. Podobna sytuacja tyczy sie soundbarów. Opóznienia byly by zauwazalne w sytuacji dźwieku z TV i z urzadzenia BT jednoczesnie. Ale nie wszystkie TV maja wogóle taka mozliwosc.
    vakant34
    Level 22  
    senssei1 wrote:
    Dwie osoby poradziły Philipsa, więc grzecznie kupiłem za 1599zł 43 cale. Dostawa w poniedziałek. Napiszę, jak uruchomię. Dziękuję za pomoc

A jaki konkretnie model?
    senssei1
    Level 6  
    Witam
    Kupiłem 43pus7805/12 i po kilku dni refleksje... Podłączenie wieży nie będzie konieczne. Głośniki są o.k. Po rozpakowaniu miałem niespodziankę Philipsa. Wkręty do nóżek były zbyt grube. Użyłem więc stolarskich i telewizor się chwieje a ja czekam na dostawę właściwych wkrętów z fabryki w ramach gwarancji
    Obraz - nie jest najlepszy, mało czerwieni i nienaturalna zieleń roślinności, przejaskrawiony i jest tylko kilka opcji jego zmian. Być może moja negatywna opinia jest zbyt krzywdząca, bo wynika z tego, że w sąsiednim pokoju mam qleda Samsunga. Oba telewizory dzieli przepaść ale Samsung kosztował 4000 a nie 1599 zł więc to też cenowa przepaść
    Oglądanie Netflixa w dzień jest zupełnie do bani (odbicia światła z okien). Sam Netflix działa dobrze, choć przesuwanie filmu zajmuje trochę czasu.
    Smart- to najgorszy element ale na szczęście nie zależało mi na nim. Praktycznie nic tu nie ma sensownego poza Netflixem i Youtube. Pilot słaby, niepodświetlany, nieintuicyjny. By nim operować, musi być jasno w pokoju.
    Funkcja asystenta głosowego nie przydatna, bo nie obsługuje języka polskiego.
    Ablilight - jedynie za niego mogę pochwalić pus7805. Jest to super doznanie estetyczne. Wieczorem jednak jakieś równoległe słabe oświetlenie powinno być w pokoju, bo w zupełnej ciemność błyski na ścianie są zbyt intensywne.