Witam. Zafira B 1.7cdti problem z turbo. Całkowicie nie dmucha. Błąd P0299 ciśnienie doładowania zbyt małe. Czy to gruszka na turbo czy całe turbo czy też jakiś czujnik? Nie widać czarnego dymu za autem.
Sprawdź tą gruszkę czy chodzi a najlepiej to zdejmij ten wężyk zatkaj palcem powinno zasysać i odwrotnie wężyk na gruszkę i czymś zassaj np strzykawką i zobacz czy chodzi
Zawór wymieniłem na nowy, bo stary dmuchał a nie zasysał. gruszka chodzi ale nie zassałem jutro spróbuję. Jeśli ma być pod ciśnienie to chyba coś przed zaworkiem jest uszkodzone że dmucha?
Skoro dmucha z zaworu sterującego do gruchy a nie zasysa to może jednak pompa vacum padła?
Natomiast tutaj od razu poszła do góry po odpaleniu auta. Została w tej pozycji i się nie ruszała po dodaniu gazu.
Nie wiem jak te gruszki powinny się zachowywać po dodaniu gazu ale jedna się nie rusza więc chyba ona do wymiany...
Ta obok bagnetu to do egr a słusznie kolega wstawił zdjęcie i musisz ten wężyk na dole przy turbo zdjąć sprawdzić czy zasysa i zassać tą gruszkę czy sztanga się ruszy bo mogę być za pieczone łopatki w turbo i dlatego nie chodzi a z tamtąd też wężyk musi iść do elektrozaworu
Dziękuję bardzo!
Okazało się że zawleczka spadła trzymająca cięgno łopatek turbiny z cięgnem od gruszki! Idę skręcić na drut i jazda testowa!
Dzięki wielkie za zainteresowanie i pomoc!