Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zafira B 1.7cdti - Brak mocy, turbo nie dmucha

Supercross 29 Jan 2021 15:00 2346 14
    Supercross
    Level 17  
    Witam. Zafira B 1.7cdti problem z turbo. Całkowicie nie dmucha. Błąd P0299 ciśnienie doładowania zbyt małe. Czy to gruszka na turbo czy całe turbo czy też jakiś czujnik? Nie widać czarnego dymu za autem.

Dodano po 14 [minuty]:

Czy to może być coś związane z tą gruszką? Zafira B 1.7cdti - Brak mocy, turbo nie dmucha Zafira B 1.7cdti - Brak mocy, turbo nie dmucha
    Supercross
    Level 17  
    Zawór wymieniłem na nowy, bo stary dmuchał a nie zasysał. gruszka chodzi ale nie zassałem jutro spróbuję. Jeśli ma być pod ciśnienie to chyba coś przed zaworkiem jest uszkodzone że dmucha?
    Skoro dmucha z zaworu sterującego do gruchy a nie zasysa to może jednak pompa vacum padła?
    Supercross
    Level 17  
    Sprawdziłem gruszkę, zaciąga. Niestety ciśnienie z pompy jest za słabe. Możliwe że wężyk któryś się uszkodził.
    Supercross
    Level 17  
    Natomiast tutaj od razu poszła do góry po odpaleniu auta. Została w tej pozycji i się nie ruszała po dodaniu gazu.
    Nie wiem jak te gruszki powinny się zachowywać po dodaniu gazu ale jedna się nie rusza więc chyba ona do wymiany...
  • Helpful post
    marszałekkom
    Level 28  
    Ani jedna ani druga nie jest od turbiny. Turbo masz pod spodem, od dołu zobaczysz.

• Helpful post
    Gregory 407
    Level 27  
    Ta obok bagnetu to do egr a słusznie kolega wstawił zdjęcie i musisz ten wężyk na dole przy turbo zdjąć sprawdzić czy zasysa i zassać tą gruszkę czy sztanga się ruszy bo mogę być za pieczone łopatki w turbo i dlatego nie chodzi a z tamtąd też wężyk musi iść do elektrozaworu
    Supercross
    Level 17  
    Czy to będzie ten elektrozawór od turbo?
    marszałekkom
    Level 28  
    Supercross wrote:
    Czy to będzie ten elektrozawór od turbo?

Nie, to co zaznaczyłeś to czujnik różnicowy dpf, zawór turba jest niżej, schowany za peszelem na zdjęciu

Supercross
    Level 17  
    Dziękuję bardzo!
    Okazało się że zawleczka spadła trzymająca cięgno łopatek turbiny z cięgnem od gruszki! Idę skręcić na drut i jazda testowa!
    Dzięki wielkie za zainteresowanie i pomoc!