Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Vailannt ecotec plus zasobnik wody 120l

robertkudelka 29 Jan 2021 20:39 567 16
    robertkudelka
    Level 4  
    Witam

System jaki mam to piec dwufunkcyjny vailannt eco tec plus 120l zasobnik wody umieszczony w piwnicy. Nie bylo juz miejsca w kotlowni. Do tego kominek z plaszczem wodnym. Do ogrzania okolo 140m (pol na pol grzejniki i podlogowka)

Niby wszystko chodzi ale chcialbym z kims porownac zuzycie jesli chodzi o sama cwu w miesiacach letnich na wylaczonym ogrzewaniu jest to okolo
    -maj 90m3
    - czerwiec 60m3
    -lipiec okolo 50m3
    -sierpien 50m3
    -wrzesien 50-60m3

Mowie o samej cwu

Mam ustawiony tryb na auto( wczesniej byl w trybie dziennym ale mialem wrazenie ze nie potrzebnie grzeje ta wode w nocy kiedy nie ma jej odbioru).

Mam tez ustawione przedzialy dla cyrkulacji nie wiem czy dobrze (wczeniej bez cyrkulacji woda z kranu leciala przez okolo 10s zimna).

Testowalem tez obnizenie temperatury ale nie wiele to dawalo mam wrazenie bo ta oszczednosc przez ktora bylo obnizenie potem byla wypalona na dorownaniu do zadanej temp.

Moze ktos cos podpowie jeszcze w sterowniku jak poustawiac zeby zoptymalizowac.

Aha mam czujnik pogodowy na zewnarz.

Temperatura co - na piecu 41c
    Temperatura cwu - na piecu 44c Vailannt ecotec plus zasobnik wody 120l Vailannt ecotec plus zasobnik wody 120l Vailannt ecotec plus zasobnik wody 120l Vailannt ecotec plus zasobnik wody 120l Vailannt ecotec plus zasobnik wody 120l

Srednie zuzycie gazu tak jak teraz temp w styczniu okolo 8-10m3 na dobe (czesto grzeje kominkiem)
    TomekO1976
    Level 17  
    Ja w maju zużyłem 80 m3 a w czerwcu 70 m3 na cwu i kuchenkę całą gazową. Nie mam cyrkulacji. Sporo wody zużywam. Cztery osoby, wanna, deszczownica. Myślę, że sporo ciągnie cyrkulacja i po prostu duże zużycie ciepłej wody.
  • Helpful post
    ls_77
    Level 36  
    Duże znaczenie w zużyciu gazu ma ilość pobieranej CWU.

Cyrkulację najlepiej ustawić tak by działała w określonych przedziałach czasowych - wtedy kiedy potrzebujesz mieć szybko CWU w kranie. W nocy jest bez sensu ją włączać bo działa jak chłodnica i kocioł częściej włącza się na dogrzewanie CWU.

Jak ustawisz tryb pracy dla CWU na "dzień" to masz pilnowany zasobnik 24h/dobę ale i cyrkulacja pracuje 24/7. W trybie "auto" wszystko pracuje w określonych godzinach.
    robertkudelka
    Level 4  
    ls_77 wrote:
    Duże znaczenie w zużyciu gazu ma ilość pobieranej CWU.

Cyrkulację najlepiej ustawić tak by działała w określonych przedziałach czasowych - wtedy kiedy potrzebujesz mieć szybko CWU w kranie. W nocy jest bez sensu ją włączać bo działa jak chłodnica i kocioł częściej włącza się na dogrzewanie CWU.

Dzięki właśnie do tego doszedłem chciałem ograniczyć zużycie wody wtedy kiedy nie ma jej odbioru i rowniez ograniczyc zuzycie gazu.

Instrukcji wyczytałem że Cyrkulacja powinna być ustawiona ;
    1) poczatek (30 min po ustwionej godzinie danego przedzialu czasowego)
    2) koniec (30 min po ustawionej godzinie danego przedzialu czasowego).

Zastanawiam się jeszcze bo mam ustawiona temp dzien noc 20,5 c czy jest sens obnizac na noc bo potem piec musi rano hulac zeby dogrzac do zadanej temp dziennej. Nie wiem czy jest to jakakolwiek oszczednosc.

Vailannt ecotec plus zasobnik wody 120l Vailannt ecotec plus zasobnik wody 120l

Jeszcze mam takie opcje ale nie bardzo wiem o co chodzi...

Dodano po 57 [minuty]:

Jesscze jedno:
    Na sterowniku colormatic mam
    Ustawione temperatury zadane dla podlogowki 20,5c a na niektorych termostatach na tych obiegac wieksza (np 22 c dla lazienki).
    Stad pytanie czy jesli jest tak jak teraz to czy:
    -niezaleznie od tego co mam na termostacie to ogrzeje podlogowke tylko do 20.5c( temp zadana)??
    - czy lepiej moze dac np 24c zadana a tam gdzie chce mniej to zmniejszyc na termostacie??
    ls_77
    Level 36  
    Te pozostałe ustawienia dot. zasobnika to zostają tak jak są.
    Ewentualnie Legionella-dzień i Legionella-godzina dotyczą okresowego wygrzewania zasobnika CWU tak by pozbyć się bakterii Legionella - ustawiasz konkretny dzień i godzinę i wtedy zasobnik będzie podgrzewany do 65°C i dodatkowo rusza pompa cyrkulacji na 30 min tak by zdezynfekować rury CWU.

Co do sensowności zmian temperatury dzień/noc to ciężko powiedzieć. Przy grzejnikach można (różnica max 3°C), ale przy podłogówce to ciężko doradzić (zależy od przypadku) - ona ma bardzo dużą bezwładność.

robertkudelka wrote:
    Jesscze jedno:
    Na sterowniku colormatic mam
    Ustawione temperatury zadane dla podlogowki 20,5c a na niektorych termostatach na tych obiegac wieksza (np 22 c dla lazienki).
    Stad pytanie czy jesli jest tak jak teraz to czy:
    -niezaleznie od tego co mam na termostacie to ogrzeje podlogowke tylko do 20.5c( temp zadana)??
    - czy lepiej moze dac np 24c zadana a tam gdzie chce mniej to zmniejszyc na termostacie??

O jakich termostatach piszesz? W każdym pomieszczeniu masz termostaty z listwą sterującą? Jakie i jak podpięte?
    ls_77
    Level 36  
    A jak jest realizowane obniżanie temperatury na podłogówkę?
    Jakiś dodatkowy moduł automatyki Vaillant w kotłowni + siłownik elektryczny, czy jakoś inaczej, np. zawór termostatyczny w rozdzielaczu podłogówki? Zrób zdjęcia jak możesz.
    ls_77
    Level 36  
    Pod względem hydraulicznym masz dobrze zrobioną kotłownię: sprzęgło + pompa na grzejniki + pompa z mieszaczem na podłogówkę + moduł VR61.

Gdzie masz umiejscowiony sterownik Vaillant CalorMatic 470 i jak jest przyporządkowany: do obiegu grzewczego 1 (grzejniki) czy do obiegu grzewczego 2 (podłogówka) czy do obydwu na raz?
    robertkudelka
    Level 4  
    ls_77 wrote:
    Gdzie masz umiejscowiony sterownik Vaillant CalorMatic 470 i jak jest przyporządkowany: do obiegu grzewczego 1 (grzejniki) czy do obiegu grzewczego 2 (podłogówka) czy do obydwu na raz?

Jest na pietrze(poddasze uzytkowe) najzimniejsze pomieszczenie korytarz nie ma grzejnikow. Przyporzadkowany jest do obydwu obiegow ktorymi moge sterowac niezaleznie
    ls_77
    Level 36  
    Generalnie w twoim przypadku to jaką masz ustawioną temperaturę zadaną grzania dzień czy noc dla obiegu podłogówki nie ma aż takiego dużego znaczenia. W twoim przypadku w pierwszej kolejności działa regulacja pogodowa (temperatura w obiegu podłogówki zależy od temperatury zewnętrznej i wybranej krzywej grzewczej) potem w zależności jak masz ustawiony w CM470 wpływ temp. pokojowej: brak (tylko pogodówka), korekta (płynne regulowanie temp. wody w obiegu podłogówki), termostat (załącz/wyłącz obieg z włączeniem/wyłączeniem pompy). Jeśli na dole masz podłogówkę i sterowniki w pomieszczeniach, to ustawił bym na obieg podłogówki regulację tylko pogodową (wpływ temp. pokojowej = brak) i jedną stałą temp. zadaną ~20°C, a konkretną temperaturę w konkretnym pomieszczeniu załatwią termostaty pomieszczeniowe. Oczywiście jeśli w łazience nie osiągniesz zadanej temp. to albo trzeba zwiększyć przepływ w pętli O.P. w łazience albo podwyższyć parametr wody grzewczej, czyli krzywą grzewczą. Zmiana temp. zadanej na wyższą niż 20°C też skutkuje wzrostem temp. wody krążącej w O.P.
    ls_77
    Level 36  
    robertkudelka wrote:
    a jaka krzywa grzewcza ustawic optymalnie? I czy regulowac ja wraz ze wzrostem lub spadkiem temp na dworze?

Oczywiście że regulować według pogodówki. Dla O.P. ustawia się krzywą grzewczą w zakresie 0,2-0,5. Najczęściej u klientów jest coś ~0,4/0,45. Wszystko zależy od tego jak masz ułożoną gęsto podłogówkę, jaka warstwa wylewki, jakie pokrycie no i jakie zapotrzebowanie na ciepło. To jest za dużo zmiennych żeby dać konkretną odpowiedź. K.G. musisz znaleźć sam. Stopniowo ją obniżaj, poczekaj kilka dni aż się temperatury ustabilizują i zobacz czy masz niedogrzanie. Jak dojdziesz do wartości że podłogówka nie dogrzewa to wracasz do ostatnio dobrego ustwienia.

robertkudelka wrote:
    Mam jeszcze kominek z plaszczem i pompa ktora puszcza wode z plaszcza na co jesli palenisko osiagnie 40c

Oczywiście praca kominka będzie wpływała na temperatury w pomieszczeniach i regulację. Ale jak trochę pokombinujesz to dojdziesz do odpowiedniej wartości.

A jaką K.G. masz na obieg grzejnikowy i jak masz ustawiony tryb wpływ temp. pokojowej?
    robertkudelka
    Level 4  
    ls_77 wrote:
    A jaką K.G. masz na obieg grzejnikowy i jak masz ustawiony tryb wpływ temp. pokojowej?

Kg=0,7
    Wplyw tem pokojowej= termostat
    Jeszcze pytanie przy okazji colormatic swiruje tzn przekecenie pokretla o 1 pozycje powoduje przeskok o dwie lub wiecej a czasem ciezko ustawic cos w ogole bo niereaguje jak wczesniej. Przeskakuje jakby. Serwisant twierdzi ze moze to byc spowodowane jakims przepieciem
    ls_77
    Level 36  
    Ustawienia O.K.

A z tym pokrętłem to raczej nie przepięcie - tylko kiepski styk potencjometru.
    Jak chcesz i potrafisz to:
    wyłącz zasilanie - wypnij wtyczkę kotła z gniazdka
    zdejmij CalorMatic ze ściany
    zdejmij pokrętło delikatnie podważając śrubokrętem
    odkręć płytę elektroniczną sterownika
    popsikaj płynem na lepszy kontakt elektryczny - jakiś środek do czyszczenia styków tzw. kontakt spray
    złóż wszystko do kupy
    powinno działać
    robertkudelka
    Level 4  
    Vailannt ecotec plus zasobnik wody 120l Vailannt ecotec plus zasobnik wody 120l Dzięki chodziło mi o to żeby przez palenie kominkiem trochę zmniejszyć zużycie gazu. Szczególnie chodzi o te mroźne dni gdzie piec chodził prawie 24 na dobę.

Mogę tylko dalej pojąć tej Automatyki która to jest bo kominek załączał pompę jeżeli palenisko osiągnęło 45° zmieniłem to na 39 żeby się wcześniej załączał a na piecu była ustawiona temperatura 41 co.

Czasem była taka sytuacja że nawet jak na kominku było 43 to i tak nie wyłączył pieca tylko po prostu kominek się palił bo się paliło a piec chodził też.

Teraz zmieniłem na piecu na 39° i chyba kominek Załącze lepiej tzn. odcina Palnik w piecu

Dodano po 42 [minuty]:

Mam jeszcze pytanie w jaki sposób ustawić pompy. Tak mam do tej pory nie wiem czy dobrze lewa Pompa to po długówka prawa Grzejniki.

W prawej Pompie ustawiony bieg na jeden dlatego że na trójce słychać grzejniki jak pracuja (sycza dosc glosno). Hydraulik który montował zalecił żeby zmniejszyć bieg na Pompie tylko nie wiem czy to jest prawidłowo

Vailannt ecotec plus zasobnik wody 120l