Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

THOMSON 32HW3323 - Telewizor się załącza brak podświetlenia

bilpio 29 Jan 2021 21:18 1329 24
    bilpio
    Level 10  
    Telewizor THOMSON 32HW3323 załącza się przyciskiem na telewizorze i też pilotem ale brak obrazu, nie załącza się podświetlenie. Podłączyłem blu-ray po hdmi i po omacku pilotem zmieniałem wejścia tak ,żeby trafić na to wejście hdmi i słychać dźwięk z odtwarzacza ale obrazu nie ma. Jak można wymusić zapalenie podświetlenia, czytałem tu na forum ,żeby odłączyć płytę główną od zasilacza i zrobić zworki ale w którym miejscu te zworki. Inni piszą ,że wysypał się eprom 25Q64FVSIG i trzeba wlutować nowy zaprogramowany, ale wcześniej chciałbym sprawdzić czy zaświeci podświetlenie matrycy. Proszę o pomoc. Pozdrawiam!
    bilpio
    Level 10  
    Nie sprawdzałem , najpierw chciałbym wymusić czy się zapalą, żeby mieć pewność a potem wezmę się za sprawdzenie ledów.
    jeloi
    Level 31  
    bilpio wrote:
    najpierw chciałbym wymusić czy się zapalą

With backlight tester.
    bilpio
    Level 10  
    40-MT31TD-MAE2HG
    bilpio
    Level 10  
    Na złączu na zasilaczu do zasilania led po włączeniu brak napięcia, są jakieś mili-volty ale mam 2 takie same zasilacze raczej są sprawne na obu ten sam objaw , tylko tak jakby nie otrzymał polecenia na podanie napięcia na ledy

Dodano po 9 [minuty]:

fotki THOMSON 32HW3323 - Telewizor się załącza brak podświetlenia THOMSON 32HW3323 - Telewizor się załącza brak podświetlenia THOMSON 32HW3323 - Telewizor się załącza brak podświetlenia
    maksar
    Level 33  
    MOSFET - Serwis wrote:
    A na pinie odpowiadającym za regulację jasności jakie masz wartości?

Czego jasności?
    maksar
    Level 33  
    I to ma być jegulacja jasności? Czego, diod czy obrazu?
    maksar
    Level 33  
    MOSFET - Serwis wrote:
    że przy wyższej intensywności podświetlenia obraz staje się jaśniejszy?

Czyli ledy w TV stosuje sie do regulacji jasności, tak?
    Wojtek M
    Level 38  
    MOSFET - Serwis wrote:
    Do zasilacza wchodzi z logiki taki sygnał regulujący jego intensywność.
    Logika, czyli T-con nie steruje podświetleniem LED, tylko procesor na płycie głównej!
    Jak na zasilaniu diod LED pojawia się choćby na ułamek sekundy napięcie (kilkadziesiąt Voltów) to spalone jest podświetlenie LED, nawet może być uszkodzona tylko jedna dioda, albo brak dobrego połączenia między listwami LED w matrycy, ale to (złe połączenia) zdarza się bardzo rzadko.
    GanCegall
    Level 38  
    Wojtek M wrote:
    Logika, czyli T-con

Nie mylmy pojęć, T-CON (timing controller) to tylko sterownik matrycy, a logika (logic board) to płytka z TV plazmowych kontrolująca całą pracę wszystkich podzespołów, niedoświadczeni ludzie tak jak kolega :
    MOSFET - Serwis wrote:
    Do zasilacza wchodzi z logiki

Myli logikę z płytą main, będącą "mózgiem" TV LCD/LED i w związku z tym powstają problemy ze zrozumieniem wypowiedzi.
    GanCegall
    Level 38  
    MOSFET - Serwis wrote:
    pojęcia "logika" używałem do wszystkiego, co ma kontroler i steruje pracą urządzenia

Odbiornik IR w TV włącza i wyłącza go czyli steruje, można go nazwać logiką?
    Zasilacz wysyłając do płyty głównej sygnał np. "inv_err" wyłącza urządzenie czyli znów steruje, można go nazwać "logic" ?
    Tomekvwcc
    Level 8  
    Mogła się spalić dioda do podświetlania matryc, jak włączysz tv to świec latarka na matrycę i pod kątem z bliska obsewuj czy coś widać THOMSON 32HW3323 - Telewizor się załącza brak podświetlenia

Dodano po 13 [minuty]:

Podczas odkręcania matrycy uwazej na tacme która jest przyklejona do matrycy bo lubi się odkleić i wtedy jest problem, tak samo trzeba uważać żeby nie pomylić kolejności tych przesłon nie wiem jak to się nazywa po fachowemu
    maksar
    Level 33  
    Tomekvwcc wrote:
    odczas odkręcania matrycy

Ona nie jest przykręcona!
    Tomekvwcc wrote:
    tych przesłon nie wiem jak to się nazywa po fachowemu

Jak nie masz pojęcia, to nic tu nie maluj.
    bilpio
    Level 10  
    Tomekvwcc wrote:
    Mogła się spalić dioda do podświetlania matryc, jak włączysz tv to świec latarka na matrycę i pod kątem z bliska obsewuj czy coś widać THOMSON 32HW3323 - Telewizor się załącza brak podświetlenia

Dodano po 13 [minuty]:

Podczas odkręcania matrycy uwazej na tacme która jest przyklejona do matrycy bo lubi się odkleić i wtedy jest problem, tak samo trzeba uważać żeby nie pomylić kolejności tych przesłon nie wiem jak to się nazywa po fachowemu

Witam!
    A jak ta taśma z wieloma ścieżkami się odklei to też nie będzie podświetlenia raczej powinno ona odpowiada za przekaz obrazu. Jutro rozkręcę i dobiorę się do ledów i sprawdzę. Przyznam się ,że naprawę zrobiłem podmieniając płytę główną od drugiego takiego samego tv z rozbitą matrycą ale wyświetlał się obraz, więc przełożyłem płytę główna bo na tej oryginalnej tv się nie odpalał ciągle paliła się czerwona dioda stby. Po założenie płyty głównej z drugie tv załączyłem i matryca zaświeciła, zadowolony wyłączyłem z prądu i zabrałem się za skręcanie telewizora, po złożeniu włączam a tu brak podświetlenia. Czyżby ta podmieniona płyta dała za duże napięcie i spaliła diody? Załączam zdjęcia z naklejkami obu płyt 1 stara i 2 z nowej. THOMSON 32HW3323 - Telewizor się załącza brak podświetlenia THOMSON 32HW3323 - Telewizor się załącza brak podświetlenia
    Tomekvwcc
    Level 8  
    maksar wrote:
    Tomekvwcc wrote:
    odczas odkręcania matrycy

Ona nie jest przykręcona!
    Tomekvwcc wrote:
    tych przesłon nie wiem jak to się nazywa po fachowemu

Jak nie masz pojęcia, to nic tu nie maluj.

Chodziło mi że jak będzie rozkręcać pokrywę tv i ściągać matrycę, żeby zdjąć matrycę to trzeba zdjąć osłonę która jest na zatrzaski, w niektórych tv trzeba odkręcić o ramówkę metalową żeby zdjąć obramówkę plastikową co jest na zatrzaski
    bilpio
    Level 10  
    bilpio wrote:
    Tomekvwcc wrote:

Dodano po 13 [minuty]:

Witam!
    A jak ta taśma z wieloma ścieżkami się odklei to też nie będzie podświetlenia raczej powinno ona odpowiada za przekaz obrazu. Jutro rozkręcę i dobiorę się do ledów i sprawdzę. Przyznam się ,że naprawę zrobiłem podmieniając płytę główną od drugiego takiego samego tv z rozbitą matrycą ale wyświetlał się obraz, więc przełożyłem płytę główna bo na tej oryginalnej tv się nie odpalał ciągle paliła się czerwona dioda stby. Po założenie płyty głównej z drugie tv załączyłem i matryca zaświeciła, zadowolony wyłączyłem z prądu i zabrałem się za skręcanie telewizora, po złożeniu włączam a tu brak podświetlenia. Czyżby ta podmieniona płyta dała za duże napięcie i spaliła diody? Załączam zdjęcia z naklejkami obu płyt 1 stara i 2 z nowej. THOMSON 32HW3323 - Telewizor się załącza brak podświetlenia THOMSON 32HW3323 - Telewizor się załącza brak podświetlenia

Nie miałem czasu, żeby sprawdzić stan ledów ale zmierzył jeszcze raz napięcie , które wychodzi z łączówki drivera jest 2 x 40,6V, to problem raczej jest na paskach ledowych podświetlenia a może jest to za małe napięcie?