Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opłacalność intslacji z akumulatorem - obliczenia

jurek.parus 31 Jan 2021 13:21 1413 20
    jurek.parus
    Level 18  
    Czego to człowiek nie robi jak ma trochę wolnego czasu. Przyszło mi do głowy że skoro mam dane za cały zeszły rok to ciekawe jak by wyszło zasymulowanie takiej instalacji z akumulatorem.
    OK, ok - wiemy, że to nieopłacalne - ale co szkodzi policzyć JAK BARDZO to jest nieopłacalne :)
    Wrzuciłem to w arkusz, podłubałem przy regułach (niestety ze względu na przyjętą koncepcję, źle liczy dla sprawności akumulatora <100% - błąd jest w rozumowaniu dla okresu letniego gdy akumulator nie rozładowuje się do zera - ale nie chce mi się wymyślać jak to poprawić)
    I co wyszło?
    Co było do przewidzenia, wykresy układają się wykładniczo - im większy akumulator tum efekty mniejsze (oczywiście dla konkretnej instalacji z konkretnym zużyciem) -więc już akumulator 1kWh daje jakiś efekt. Najlepsze efekty osiąga się gdy akumulator osiąga pojemność typowego letniego zużycia z sieci - wtedy pracuje na pełnych cyklach ładowania i rozładowywania - u mnie około 5-6kWh.
    Ale osiągnięcie pełnej niezależności energetycznej, u mnie wychodzi dla akumulatora około 1500kWh - co oczywiście jest nierealne, nawet nie ze względu na koszty, ale na sprawność akumulatora - powiedzmy sprawność 80% czyli strat by było dziennie 100kWh - nie byłbym w stanie doładowywać tych strat!!!! :)

No i koszty - obecnie tracę na oddawaniu do sieci (opust) 450zł. W opcji z akumulatorem 6kWh na opuście tracił bym 250zł - więc czystego zysku z akumulatora mam ....tadam!!!!! 200zł rocznie.
    Co było do udowodnienia.
    A tu arkusz jakby się ktoś chciał pobawić i naprawić błąd w oblicznianiu w sprawności akumulatora.
    trojan 12
    Level 38  
    Trochę złe założenia. Można zainstalować wtedy większą moc paneli bez oddawania jej do sieci podczas szczytu (nie przekraczać z umowy). Część do zużycia od razu w godzinach nocnych a część oddana do sieci nad ranem utrzymując rezerwę na pochmurny dzień.
    Tym sposobem można zmagazynować energię na elektryczne grzanie w zimie.
    Same akumulatory zakupić używane z rezerwowego zasilania np łącznicy telefonicznej albo serwera.
    Nie są jeszcze całkiem zużyte ale muszą mieć pewność że zadziałają.
    Czy takie podejście coś zmienia w obliczeniach?.

Nie doładowujemy akumulatorów z sieci!!! Tylko PV w szczycie produkcji.
    ksysju
    Level 15  
    Witam

Jak już tak liczysz, to policz ile kosztuje w okresie zimowym zabawa pobierania prądu tylko w taniej taryfie.
    Czyli w G13 T1 i T2 z aku T3 lecimy z sieci. :-)
    jurek.parus
    Level 18  
    trojan 12 wrote:

Niewiele - przy zysku 200zł rocznie koszt zakupu akumulatorów nowych czy używanych, litowych czy żelowych - i tak niewiele zmienia - w każdym przypadku się nie opłaca.
    ksysju wrote:
    Czyli w G13 T1 i T2 z aku T3 lecimy z sieci.

Oczywiście można, tylko że tu uwzględniona jest darmowa energia z solarów - więc ładowanie ich z sieci będzie jeszcze mniej opłacalne. Oczywiście jak się ma już ten akumulator i taryfę trzy-strefową (a nawet dwustrefową) to można by ten akumulator doładowywać w tańszej taryfie.
    Ale, zasady rozliczeń fotowoltaiki w taryfach wielostrefowych jest w Tauronie taka, że najpierw bilansowana jest taryfa droga, a potem bilansowana taryfa tania, a ile braknie to trzeba dopłacić po stosunku taniej taryfy do drogiej taryfy. Jak mi się będzie nudzić to to policzę :)
    To już łatwiej by było policzyć ile kWh trzeba przerzucić przez akumulator aby zwróciły się koszty inwestycji - jest to policzalne.
    vodiczka
    Level 43  
    jurek.parus wrote:
    więc czystego zysku z akumulatora mam ....tadam!!!!! 200zł rocznie.
    Jeżeli policzyłeś poprawnie to jest "młot na czarownice" czyli utyskujących, że energetyka ich okrada pobierając 20% haracz. ;)
    robbo_pv
    Level 23  
    Koszt pozyskanie energii z akumulatora w sensie jego amortyzacji jest ok 1zł. za kWh + koszty naładowania + koszty strat. Takie dzisiaj są warunki.
    BikeBarian
    Level 24  
    jurek.parus wrote:
    trojan 12 wrote:

Niewiele - przy zysku 200zł rocznie koszt zakupu akumulatorów nowych czy używanych, litowych czy żelowych - i tak niewiele zmienia - w każdym przypadku się nie opłaca.
    ksysju wrote:
    Czyli w G13 T1 i T2 z aku T3 lecimy z sieci.

Oczywiście można, tylko że tu uwzględniona jest darmowa energia z solarów - więc ładowanie ich z sieci będzie jeszcze mniej opłacalne. Oczywiście jak się ma już ten akumulator i taryfę trzy-strefową (a nawet dwustrefową) to można by ten akumulator doładowywać w tańszej taryfie.
    Ale, zasady rozliczeń fotowoltaiki w taryfach wielostrefowych jest w Tauronie taka, że najpierw bilansowana jest taryfa droga, a potem bilansowana taryfa tania, a ile braknie to trzeba dopłacić po stosunku taniej taryfy do drogiej taryfy. Jak mi się będzie nudzić to to policzę :)
    To już łatwiej by było policzyć ile kWh trzeba przerzucić przez akumulator aby zwróciły się koszty inwestycji - jest to policzalne.

Zapewne dużo zależy od profilu zużycia energii. Grzeje dom PC PW/PP i juz w listopadzie magazyn mi sie wyzerował a produkcja z PV w grudniu i styczniu to kpina. W grudniu i w styczniu zużyłem razem 4050KWh. Obecnie jade na G11 ale juz niedlugo na G12w. Wg. apki E-licznik mój profil zużycia to 40% w drogiej taryfie i 60% w taniej. Wynika z tego, że przy G12w za energie w drogiej strefie zaplacilbym 40%x4050x0.77=1250zl. Gdybym teraz moje aku naladowal w taniej taryfie to tylko przez te dwa miesiace zaoszczedzilbym 1250x0.9(sprawnosc aku) - 40%x4050x0.36~550zl. Gdyby kupil aku LiFePo4 20KWh bez VAT-u (np. BYD B-BOX PREMIUM LVS 20.0 gotowe do pracy z wieloma producentami inwerterów) i z odliczeniem podatku to za 30k pln mamy aku z 10 letnia gwarancja. Gdyby optymistycznie przyjac ze z samej taryfy G12w mamy 1000zl rocznych oszczednosci to przy polaczeniu tego z 10Kw PV wychodzi ze...nadal sie nie oplaca :D. 10tys oszczednosci przez 10 lat z samej taryfy G12w i np. wg. Solar Edge Designer-a przy takim magazynie mam 4000KWh oszczednosci rocznie. Mysle ze gdybym wrzucil do SE Designer-a moj profil zuzycia to moglbym dobic do 5000KW rocznie oszczednosci ale to i tak tylko 20% z tego to nasza oszczednosc...czyli tylko 1000KWh nawet w najdrozszej taryfie daje nam to dodatkowe 770zl czyli okres zwrotu jest juz...nie zwraca sie :). Przez 10 lat zaoszczedze 20tys a wydam 30tys zeby to osiagnac...zwykly smiertelnik wyda jeszcze wiecej bo nie bedzie odliczal VAT-u ani podatkow. Jestem ciekaw ile dadza doplat do magazynow w nowym programie Moj Prad. W ww. obliczeniach nie uwzglednilem czy pojemnosc aku 20KWh starczy na pokrycie zapotrzebowania na energie w drogich godzinach ale raczej nie bo mamy realnej pojemnosci 18KWh a przez dwa miesiace 40%x4050/60dni = 27KWh...wiec powyzsze obliczenia beda jeszcze bardziej na niekorzysc.
    Dopoki bedzie opust i bedzie 1rok na wykorzystanie wirtualnego magazyny dopóty magazyny energii bedą nieopłacalne.
    PS
    Uprzedzając pytania..tak zuzywam 15000KWh rocznie i jest mi z tym dobrze. Mam 10KW PV.
    rapper3d
    Level 20  
    Wniosek z tego prosty im wiecej macie solarow tym bardziej was energetyka wali po rogach.
    jurek.parus
    Level 18  
    BikeBarian wrote:
    Grzeje dom PC PW/PP i juz w listopadzie magazyn mi sie wyzerował a produkcja z PV w grudniu i styczniu to kpina. W grudniu i w styczniu zużyłem razem 4050KWh. Obecnie jade na G11 ale juz niedlugo na G12w.

No tak, to zupełnie inny profil niż mój. Ja mam 4,2kWp a z PC mam: klimatyzację na poddaszu na lato i PC do ogrzewania ogrodu zimowego na zimę (ale przy niskich temperaturach wspomagam go gazem).
    Po prostu ściąg dane z licznika i zamodeluj sobie to co ci pasuje. Moje obliczenia są na podstawie moich rzeczywistych danych.
    BikeBarian wrote:
    Gdyby kupil aku LiFePo4 20KWh

Gdym ja był w twojej sytuacji to do porównania wziął bym całkiem fajną alternatywę (na oko powinno wyjść DUŻO taniej.
    Mianowicie: PC z dużym buforem ciepła zamiast akumulatora - w 1000l wody podgrzanej z 30 do 50st magazynujesz 23kWh przy znikomych nakładach (koszt zbiornika i wody). Grzejesz zbiornik PC jak jest słońce albo w 2 taryfie (oczywiście możesz ładować zbiornik do więcej niż 50st - zależy jakie masz ogrzewanie i jaką PC, jaka temperatura zewnętrzna itd - trzeba to jakoś skalkulować. W weekend gdy masz cały dzień 2taryfę grzejesz na maksa. Logika jest dosyć prosta - nawet da się to zrobić bez komputerowego sterownika (choć tak pewnie lepiej)
    - jest moc z PV ->grzej do maks zbiornika
    - jest druga taryfa -> grzej do maks zbiornika
    - niska temperatura w domu - grzej anyway
    vodiczka wrote:
    eżeli policzyłeś poprawnie to jest "młot na czarownice" czyli utyskujących, że energetyka ich okrada pobierając 20% haracz.

Obliczenia nie obejmują opłaty mocowej bo nie do końca wiadomo jak to jest zaimplementowane.
    Ale wnioski, nawet bez liczenia są proste. Jeśli w sieci, bez żadnych nakładów mogę magazynować za stratę 20% to ewentualną inwestycję muszę sfinansować z tych 20% żeby wyjść na zero. Jeśli jak w moim przypadku jest to około 500zł rocznie to szału nie ma (przy kosztach akumulatorów). Jeśli jeszcze doliczymy sprawność magazynowania w akumulatorach rzędu 80% (nie uwzględnione w moich obliczeniach) to zaczyna się to robić, już nawet nie średnią inwestycją - to MOŻE być ZŁA inwestycja która MOŻE generować ujemny bilans operacyjny (pomijając koszt inwestycji jej używanie jest droższe niż jej NIE_UŻYWANIE)
    Być może przejście na G12W i ładowanie akumulatora w 2 taryfie (lub G13 i ładowanie w 3ciej) jest jakimś rozwiązaniem - ale to trzeba by za-modelować matematycznie. Jeśli Tauron pozwoli pobrać takie dane z licznika to się chyba pobawię.
    Kurcze kupił bym ten akumulator - to jest naprawdę fajne! - muszę znaleźć jakieś ekonomiczne uzasadnienie :)
    BikeBarian
    Level 24  
    @jurek.parus magazynowanie w buforze mialoby sens gdybym tylko zuzywal energie na cele grzewcze. A oprocz grzania sa jeszcze gotowanie, pranie, zmywanie, serwery w domu, od 5 lat teleworking i inne bajery. Jedynie aku wchodzi w gre, do grzania chalupy mam PC PW orac PC PP. Finanse na aku bym znalazl ale to ni jak sie nie oplaca. Czekam az rzdzacy zaczna mieszac z opustem i wirtualnym magazynem. Mam nadzieje ze to sie nie stanie albo najwczesniej za 5-10 lat jak juz ceny aku zejda do akceptowalnego poziomu.
    trojan 12
    Level 38  
    Koledzy nie zrozumieli zasady mojego magazynowania- w szczycie produkcji dziennej podwyższa się napięcie sieci i falownik się wyłącza.
    Nie oddaje nic na magazyn prosumenta w sieci.
    Chodzi o spłaszczenie szczytu produkcji i magazynowanie w akumulatorach prądu w czasie odłączenia od sieci gdy falownik nie pracuje.
    Nie ma mowy o doładowywaniu akumulatorów z sieci tylko o oddanie jak największej ilości energii w rozliczeniu rocznym.
    Zakup tylko w ostateczności jak nam braknie swojej produkcji w okresie rozliczeniowym (zimowym).
    robbo_pv
    Level 23  
    Koszt amortyzacji akumulatorów w przeliczeniu na kWh jest większy niż zakup tych kWh z sieci. Dlatego jedynym sensownym rozwiązaniem jest w okresie wysokiego napięcia zwiększenie mocy urządzeń w domu np bufor ciepła, uruchomienie zmywarki, pralki, koparki walut
    Cytro12
    Level 26  
    Wszystko zależy od rozkładu zużycia, mnie ratuje magazyn 3kWh za 4900 zeta, gwarancja 10 lat. Przy obecnej wielkości instalacji PV oraz rozkładzie dziennego poboru z sieci będę pobierał dziennie z sieci nie więcej jak 3 kWh reszta autokonsumpcja i magazyn.
    Gdy obniżą opust z 80% do 60% lub dalej będą dokładać opłaty w stylu opłaty mocowej za pobór czyli de facto dodatkowa opłata za korzystanie z magazynu w sieci to na pewno taki magazyn zainstaluję.

Gorzej będą mieli posiadacze pomp ciepła, którzy skojarzyli to z fotowoltaiką wtedy będą uzależnieni od sieci tak czy inaczej. Lepiej kupić kocioł na biomasę :) zamiast pompy i PV.
    dmirek62
    Level 11  
    BikeBarian wrote:
    @jurek.parus magazynowanie w buforze mialoby sens gdybym tylko zuzywal energie na cele grzewcze. A oprocz grzania sa jeszcze gotowanie, pranie, zmywanie, serwery w domu, od 5 lat teleworking i inne bajery. Jedynie aku wchodzi w gre, do grzania chalupy mam PC PW orac PC PP. Finanse na aku bym znalazl ale to ni jak sie nie oplaca. Czekam az rzdzacy zaczna mieszac z opustem i wirtualnym magazynem. Mam nadzieje ze to sie nie stanie albo najwczesniej za 5-10 lat jak juz ceny aku zejda do akceptowalnego poziomu.

Czy nie lepiej było by dołożyć kilka kwp do PV niż w tej cenie pchać się w akumulatory?
    Bufor jest dobry jak nie ma PC a jest PV, bo po co pchać 30k w PC jak może być bufor z 6k. Gdy jest PC to tylko pchać w PV.
    BikeBarian
    Level 24  
    @dmirek62 juz mam PV 10KW na dachu. Na razie nie oplaca sie dawac wiecej bo opust 30%. Jestem w stanie ograniczyc koszta za prad poprzez przejscie na taryfe G12w. Za wyngiel na zime placilem 3k pln wiec jesli za prad za ogrzewanie zaplace polowe tego to juz bedzie sukces. Prad bytowy w ciagu roku ogarnia instalacja PV bo mam takie duze zużycie. Bufor przy moim zapotrzebowaniu (min. 15000KWh ciepla na sezon zimowy) jest nie oplacalny, bo cenowo wychodzi nie wiele lepiej od PC PW. Za PC PW warta 30k pln dalem 11.5K pln po odjeciu wszystkich dotacji i ulg. Bufor mialbym moze z polowe taniej ale za prad bym bulił rok do roku 3x wiecej niz z aprąd dla PC PW
    dmirek62
    Level 11  
    BikeBarian wrote:
    @dmirek62 juz mam PV 10KW na dachu. Na razie nie oplaca sie dawac wiecej bo opust 30%. Jestem w stanie ograniczyc koszta za prad poprzez przejscie na taryfe G12w. Za wyngiel na zime placilem 3k pln wiec jesli za prad za ogrzewanie zaplace polowe tego to juz bedzie sukces. Prad bytowy w ciagu roku ogarnia instalacja PV bo mam takie duze zużycie. Bufor przy moim zapotrzebowaniu (min. 15000KWh ciepla na sezon zimowy) jest nie oplacalny, bo cenowo wychodzi nie wiele lepiej od PC PW. Za PC PW warta 30k pln dalem 11.5K pln po odjeciu wszystkich dotacji i ulg. Bufor mialbym moze z polowe taniej ale za prad bym bulił rok do roku 3x wiecej niz z aprąd dla PC PW

Dołożenie np. 3kwp dodatkowo dla swojej konsumpcji jako wydzielony obwód drugiej instalacji która nie jest wpięta do licznika (ograniczenie do 10 kwp ) , chyba nie trzeba tego zgłaszać i nadal możesz korzystać z magazyny elektr. do upustu 20%.
    dmirek62
    Level 11  
    BikeBarian wrote:
    @dmirek62 Za duze koszta zeby dokladac tylko 3kwp. W tej cenie mam pradu na 8 lat. Nie mowie nie, licze i czekam na ew. zmiany albo jakies dotacje jak sie uda ew. wezme na firme.

No nie wiem, czy aż takie duże koszta. Koszt samej instalacji PV tz. materiałów to ok. 22 k za 10 kwp plus robocizna ekipy monterskiej.
    Jaką masz PC , ile kw, jaka firma?
    BikeBarian
    Level 24  
    @dmirek62 Nie ma co liczyc. Juz to sobie przeliczylem na kilka sposobow. Instaluje u siebie tylko SE i ponizej 4 KW sie nie oplaca a tymbardziej nie oplaca sie instalowac off grid-a...juz taniej byloby isc w 30% opust. Na razie jade na tym co mam i przechodze na G12w. 1500zl rocznie za prad bytowy i grzanie chalupy to i tak świetny wynik przy ogólnej konsumpcji 15000 KWh rocznie.
    ignac80
    Level 19  
    BikeBarian wrote:
    @dmirek62 Nie ma co liczyc. Juz to sobie przeliczylem na kilka sposobow. Instaluje u siebie tylko SE i ponizej 4 KW sie nie oplaca a tymbardziej nie oplaca sie instalowac off grid-a...juz taniej byloby isc w 30% opust. Na razie jade na tym co mam i przechodze na G12w. 1500zl rocznie za prad bytowy i grzanie chalupy to i tak świetny wynik przy ogólnej konsumpcji 15000 KWh rocznie.

A nie lepiej na g12 ?
    Tańszy prąd i większa produkcja w droższej strefie.
    BikeBarian
    Level 24  
    @ignac80 E-licznik pokazuje ze lepiej G12w bo tam jest wiekszy stosunek taniej do drogiej 60/40. Przy G12 ten stosunek jest odwrotny i mamy 60% w drogiej i 40% w taniej. G12w mi pasuje bo wtedy przez cale weekendy i swieta mam tani prad i produkcja PV tez jest wtedy liczona na poczet taniej taryfy a w weekendy sporo prundu zuzywam. Dodatkowo Energa rozlicza strefy tak ze jak masz nadmiar w I strefie i niedobor w drugiej to przenosza z I do II i na odwrot.