Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

KIPOR - Agregat prądotwórczy KIPOR - jak go utrzymać w stanie sprawności ?

ziguś 02 Feb 2021 20:12 642 2
    ziguś
    Level 23  
    Witam,
    3 lata temu kupiłem agregat prądotwórczy KIPOR KGE 6500 E, odpaliłem, sprawdziłem, i tak sobie stał. W ubiegłym tygodniu jak chciałem go odpalić pływał na obrotach i nie dało się agregatu używać. Poczytałem na forum i wyczytałem że jest to wina gaźnika. Rozebrałem gaźnik, wyczyściłem i na dzień dzisiejszy agregat pali jak złoto. Moje pytanie, to jak go utrzymać w stanie sprawności. Kupiłem go tylko po to żeby był w razie "W" jak się to mówi. Niektórzy radzą żeby go co jakiś czas po prostu przepalać.
    1) co jaki okres czasu przepalać agregat ?
    2) jak długo ma pracować ?
    rapper3d
    Level 20  
    Przepalaj tak często jak uznasz za stosowne np raz w miesiącu niech popracuje z godzinkę, złapie temperaturę. Daj mu obciżenie potem przed zgaszeniem zmniejsz obroty na najniższe i łagodnie zgaś. Myślę że tak powinno być dobrze ale mogę się mylić.
    redeck
    Level 15  
    Mam również agregat i nie mam problemu z niczym , ponieważ robię podobnie jak kolega wyżej napisał . Przepalam go raz na miesiąc mniej więcej do złapania temperatury. Problem mam z baterią bo ma rozrusznik . Raz na miesiąc nie wystarcza żeby ją podładować . Więc jest podpięty prostownik na stałe . Pozdrawiam
    Przydaje się agregat w domu ,rzadko ale zawsze :)