Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz WS301 pali rezystor

Tomasz Piaskowski 03 Feb 2021 22:18 318 6
  • #1
    Tomasz Piaskowski
    Level 3  
    Witam, problem wygląda tak: po wymianie tranzystorów mocy w WS301S jeden kanał gra elegancko, a drugi bardzo mocno się grzeje i pali rezystor R534 o wartości 100 Ohm, zaznaczyłem go na schemacie poniżej. Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc.
    Wzmacniacz WS301 pali rezystor
  • #2
    LEDówki
    Level 38  
    Kolega posprawdza tranzystory T508, T510, sterujące BD13x i końcowe BDP.
  • #3
    gumisie
    Level 43  
    Tomasz Piaskowski wrote:
    problem wygląda tak: po wymianie tranzystorów mocy w WS301S jeden kanał gra elegancko, a drugi bardzo mocno się grzeje i pali rezystor R534 o wartości 100 Ohm,
    To, że wymieniłeś tranzystory mocy (BDP xxx), nie świadczy, że usunąłeś usterkę.
    BC 211A, sprawny?
    Te z serii: BD 13x, również sprawdzone?
  • #4
    Tomasz Piaskowski
    Level 3  
    gumisie wrote:
    Tomasz Piaskowski wrote:
    problem wygląda tak: po wymianie tranzystorów mocy w WS301S jeden kanał gra elegancko, a drugi bardzo mocno się grzeje i pali rezystor R534 o wartości 100 Ohm,
    To, że wymieniłeś tranzystory mocy (BDP xxx), nie świadczy, że usunąłeś usterkę.
    BC 211A, sprawny?
    Te z serii: BD 13x, również sprawdzone?


    Tranzystory końcowe wymieniłem ponieważ wcześniej ktoś wsadził tam za słabe tranzystory co powodowało że ten grał ale słabo
    drugi kanał po wymianie działał że tak powiem "od strzała" czyli poprawnie.
    BC 211A sprawny , ogólnie przed wymianą tranzystorów mocy wszystkie inne tranzystory były sprawdzone i wszystkie były sprawne .
  • #5
    gumisie
    Level 43  
    Tomasz Piaskowski wrote:
    ogólnie przed wymianą tranzystorów mocy wszystkie inne tranzystory były sprawdzone i wszystkie były sprawne .
    Więc coś zrobiłeś nie tak.
    Tomasz Piaskowski wrote:
    Tranzystory końcowe wymieniłem ponieważ wcześniej ktoś wsadził tam za słabe tranzystory
    Jakie?
    Symbol tych "podstawionych", zamiast oryginałów można prosić?
  • #6
    LEDówki
    Level 38  
    Duży prąd tego opornika może być powodowany tylko przez wysokie napięcie dodatnie, a to może się dostać właśnie przez BC211, BD135, BD137 i BDP283. Jest tez niewielkie ryzyko, że uszkodzony jest pobliski C515. Należ jednak dokładnie przyjrzeć się wymienianym tranzystorom, skoro wcześniej grało a przestało po ich wymianie. Może kolega coś źle wlutował? Może jest zwarcie na płytce? Może BD137 ma przebicie gdy jest pod wysokim napięciem? zakładam, że po włączeniu zasilania opornik bardzo szybko się nagrzewa i dymi, i spala się.
  • #7
    SlawekKedra
    Level 43  
    Tomasz Piaskowski wrote:
    i pali rezystor R534 o wartości 100 Ohm

    Palenie się tego rezystora może być spowodowane uszkodzeniem C516. Należy go sprawdzić w pierwszej kolejności. Innym powodem może być zwarcie pomiędzy ścieżkami lub punktami lutowniczymi.
    Jeśli C516 okaże się sprawny i nie będzie żadnych widocznych zwarć pomiędzy ścieżkami, należy wylutować w tym kanale tranzystrory mocy oraz te które nimi sterują (wszystkie na prawo od T510 patrząc na zamieszczony wyżej schemat oraz sprawdzić czy ten rezystor pali się nadal. Jeśli nie, to należy zrobić pomiary napięcia stałego na wszystkich wyprowadzeniach T504, 506, 508 i 510 oraz wpisać je. w schemat w odpowiednich miejscach najlepiej kolorem czerwonym