Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Klimatyzator Renovent RH Medium buczy po czyszczeniu

DarekSzulc 04 Feb 2021 11:59 216 1
    DarekSzulc
    Level 2  
    Mam problem z centralką klimatyzatora Renovent HR Medium.
    Mam go jakieś 8 lat.
    Przez ten czas regularnie czyściłem i wymieniałem filtry.
    Ale w zeszłym roku dowiedziałem się, że to urządzenie trzeba regularnie czyścić.
    Nie wiedziałem tego, gdyż instalator dał mi instrukcję obsługi bez odpowiednich stron. Chyba po to, żebym musiał korzystać z jego usług.
    Ale skoro się dowiedziałem, że trzeba czyścić, to znalazłem na elektrodzie opis i wyczyściłem.
    Niestety po wyczyszczeniu centralka zaczęła cichuteńko rzęzić.
    No więc pomyślałem, że podczas czyszczenia woda dostała się do łożysk silnika i szlag je trafił (czyściłem wg instrukcji i nie zdejmowałem wentylatorów z tej blachy, do której są przymocowane, ale dostęp do nich łatwy wtedy nie jest).
    No więc zdemontowałem silniki, kupiłem nowe łożyska.
    Po zmontowaniu centralka zaczęła buczeć. Byczenie nie jest jednostajne tylko narastające i po osiągnięciu apogeum ustaje i natychmiastowo znów zaczyna wolno rosnąć.
    Co ciekawe, do momentu założenia płyty czołowej centralki jest wszystko w porządku i nie wydaje ona żadnego dźwięku.
    W związku z tym, że dźwięki są wyłącznie przy zamkniętej centralne, nie bardzo potrafię zlokalizować element, który wydaje dźwięki.
    Czy ktoś spotkał się z takim problemem?
    Mam wrażenie, że po każdym demontażu i ponownym montażu buczenie jest coraz większe.
    DarekSzulc
    Level 2  
    Taka rzecz przyszła mi do głowy.
    Może niepotrzebnie skupiam się na wentylatorach.
    Tak sobie teraz myślę, że w centralce jest jeszcze jeden element, który może wydawać dźwięki.
    W okolicach odpływu wody (kondensatu) jest taka listewka plastikowa.
    Szczerze powiedziawszy umknęło mi podczas czyszczenia jej dokładne położenie, a zdjęcia nie zrobiłem.
    Początkowo pomyślałem, że to jakaś osłona odpływu, żeby woda nie kapała bezpośrednio w odpływ.
    Ale to nie ma sensu.
    Już bardziej pasuje mi, że na otworze odpływowym pęd powietrza może grać jak na gwizdku.
    No i druga rzecz, to sama ta listewka - zamontowana źle lub w złym miejscu może się wzbudzać akustycznie.
    Co wy na to?
    Ktoś zna dokładne położenie tej listewki?