Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Samsung A30S - Usunięcie blokady FRP

skaktus 04 Feb 2021 14:30 4188 6
    skaktus
    Level 37  
    Witam.

Pacjent to A30S z założonym kontem google do którego nie mam dostępu - sprzedający nabrał wody w usta itd. Sprawdzałem informacje o metodach usuwania na internecie i na YT. Każda z metod opiera się na konieczności instalacji aplikacji QuickShortcutMaker w celu wywołania odpowiedniego podmenu w ustawieniach. Problem polega na tym że w danym samsungu nie mogę owej aplikacji zainstalować - aktywna jest blokada instalowania z obcych źródeł. Blokady też nie można wyłączyć - po kliknięciu na wymienioną blokadę, telefon nie wchodzi w daną opcję. Na tym moje zmagania się komplikują.

Czy istnieje inna sprawdzona metoda na wymieniony model, która pozwala na ominięcie blokady FRP i nie wiąże się z wizytą w serwisie ?
    OPservator
    Level 37  
    skaktus wrote:

Czy istnieje inna sprawdzona metoda na wymieniony model, która pozwala na ominięcie blokady FRP i nie wiąże się z wizytą w serwisie ?

Skoro serwisy tego dokonują, to na pewno jakaś metoda jest, mam akurat chwilkę to poszukam, może coś znajdę, co dwie głowy to nie jedna.

Dodano po 3 [minuty]:

Link.
    W skrócie - jeśli możesz podłączyć się przez Odina, to damy radę ;)
    Pedros050
    Level 43  
    To jest model Samsung A30s (SM-A307F)?
    skaktus
    Level 37  
    Tak, A30S (A307F). Znalazłem jeden ze sposobów na kopię danych poprzez SmartSwitch. Będę dziś próbował co i jak.

O odinie czytałem, wybieram tą metodę jako ostateczną. Bypass wydaje się prostszy i szanse na ubicie telefonu są najmniejsze lub żadne. Oczywiście istnieje jeszcze metoda typu serwis - robiłem rozeznanie - 200 zł... ;)
    Pedros050
    Level 43  
    To coś trzeba wybrać z tego i się zdecydować.
    blahfff
    Level 40  
    OPservator wrote:
    W skrócie - jeśli możesz podłączyć się przez Odina, to damy radę ;)

Odin nic w temacie FRP nie zmienia, poza ewentualna mozliwoscia wgrania troche starzego softu o ile wersja bootloadera pozwoli.

Szukaj metody z instalowniem aplikacji przez Galaxy Store po dodaniu konta Samsunga. Calosc trwa nie wiecej niz 10 minut i dziala na wszystkich aktualnych wersjach softu. Na YouTube'ie szukaj filmow z ostatniego tygodnia czy miesiaca.
    skaktus
    Level 37  
    Witajcie.

Dzięki za pomoc. Sprawa rozwiązana. Zastosowałem metodę z YT. Potrzebna jest jedynie karta sim z kodem pin, konto Samsunga (które można założyć na komputerze lub innym telefonie) i trochę cierpliwości. Tyle. Film z lutego tego roku. Całość zajęła jakieś 4 minuty.

Pozdrawiam.