Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Amica ZIM 678E nie domywa górnego kosza

star4you 05 Feb 2021 23:51 1095 27
Tespol
  • #1
    star4you
    Level 12  
    Witam zainteresowanych.
    Jak w tytule, zmywarka od jakiegoś czasu przestała domywać górny kosz, zostaje nalot na szklankach. Pompa myjąca pozornie daje ciśnienie, czujnik ciśnieniowy załącza grzałkę, kondensator 3 mikro pompy myjącej ma pojemność. Ramiona myjące nie są pozapychane ani nie są rozwarstwione. Kanały doprowadzające wodę do ramion nie są popękane, wyglądają na szczelne. Jeśli zmywarka chodzi na programie i otworzymy nagle drzwi to woda leci przez dysze ale słabo. Początkowo myślałem że zablokowany rozdzielacz wody ale nie jest zablokowany. Mierząc napięcie do silniczka rozdzielacza to jest tu coś dziwnego; pokazuje się co jakiś czas 230V na chwilkę i zanika, ta chwila kiedy napięcie jest trwa 0,5 do 1 sekundy, nieraz 2 sekundy. Wykluczam zerwaną ciągłość przewodów ponieważ nie są one narażone na zagięcia bo moduł jest na spodzie zmywarki. Nie sprawdziłem jeszcze turbiny pompy myjącej tzn. czy nie ma w niej obcych ciał typu pestki, ziarenka lub kawałki foli które ograniczają wydajność pompy myjącej.
    Proszę o naprowadzenie mnie na co jeszcze zwrócić uwagę.
  • Tespol
  • #2
    stiff12
    Level 22  
    Napisz ile lat ma zmywarka. Prawdopodobne pompa myjąca jest na wykończeniu i pompuje tylko do dolnego ramienia.
    Ja blokuję zamek w drzwiach i uruchamiam cykl patrząc co się dzieje na lekko uchylonych drzwiach.
    Kiedyś używałem wziernika z kamerą do smartfona.
  • #3
    star4you
    Level 12  
    Nie wiem dokładnie z którego roku, ponad pięć lat pewnie ma, nie potrafię z nr seryjnego 110011660240385 odczytać daty prod.
    Piszesz że pompa myjąca jest na wykończeniu, możliwe. Ta pompa nie przecieka, chodzi moim zdaniem tak jak powinna w miarę cicho. Ciśnienie jakieś robi bo grzałka się uruchamia. Co by w takim razie w tej pompie się zużyło? łopatki turbiny? Nie chcę pompy w ciemno kupować bo nie jest najtańsza.
    Jak drzwi zmywarki otwierałem kilkukrotnie na programie to górne ramię tak jak ustawiłem tak było, czyli się nie obraca, dolnym jakoś ta woda leci. Zatkałem na chwilę kanał górny ten którym woda jest podawana na najwyższy poziom tj. do tego malutkiego najwyższego zraszacza, myślałem że będzie wtedy ciśnienie wyższe ale niewiele to pomogło.
  • #4
    cezet
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Może być zablokowany rozdzielacz wody .
  • Tespol
  • #5
    machefi
    Home appliances specialist
    stiff12 wrote:
    Prawdopodobne pompa myjąca jest na wykończeniu i pompuje tylko do dolnego ramienia.

    Zastosowana tam pompa myjąca indukcyjna jest nie do zajechania, z tulejkami ślizgowymi z fosforobrązu B101. Ewentualnie może stracić częściowo pojemność kondensator rozruchowy i pompa może nie mieć obrotów takich jak trzeba. Kolega moderator cezet powyżej też może mieć rację, chociaż autor tematu w pierwszym poście pisze że sprawdzał rozdzielacz.
    Autorze tematu, wymień najpierw wspomniany kondensator rozruchowy pompy, kosztuje grosze.
    To że sprawdzałeś pojemność o niczym nie świadczy, w pracy dynamicznej może nie wyrabiać.
  • #6
    star4you
    Level 12  
    Kondensator ma pojemność, mierzony dwoma miernikami, oprócz tego sprawdzany łopatologicznie tzn. dwa kabelki i do gniazdka i potem zwarcie - iskrzy przy rozładowaniu, za każdym razem z tą samą intensywnością. A oprócz tego wymieniany był kilka miesięcy temu na nowy. Podmienię go bo mam na stanie 3µF choć nie wierzę aby to pomogło. Rozdzielacz ramion nie jest zablokowany bo sprawdzałem, bardziej jednak te napięcia, które przychodzą do rozdzielacza mi się nie podobają, a to pisałem w pierwszym poście o tym.
  • #7
    stiff12
    Level 22  
    Ja podpatrzyłbym jakie jest ciśnienie na górnym ramieniu podczas cyklu zmywania.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • #8
    star4you
    Level 12  
    No właśnie że słabe jest ciśnienie na górne ramię. Interesuje mnie ten mikroprzełącznik przy rozdzielaczu ramion, jeśli silniczek się kręci to powoduje, że on przełącza się na chwilę... To ta chwila kiedy on jest zwarty trwa nie dłużej jak sekundę. Czy on daje tylko impuls do procka i procek czasowo załącza silnik na jakiś tam czas?
    Edit:

    Teraz podłączyłem równolegle żaróweczkę do silniczka rozdzielacza ramion - uruchomiłem zmywarkę na cykl 30 minut z grzaniem i co dziwne żarówka nie zaświeciła się nawet na chwilę. Czyli znaczy, że silniczek nie dostaje napięcia i tym samym nie obraca rozdzielacza. Wymontowałem moduł w celu sprawdzenia. Silniczkiem rozdzielacza steruje przekaźnik. Wylutowałem przekaźniki i sprawdziłem i są ok. Sprawdziłem zimne luty - brak. Port procka steruje scalakiem 2003 (16-pin), ten z kolei bezpośrednio przekaźnikiem. Nie wiem co jeszcze mogę w tym temacie sprawdzić, czyżby moduł był do wymiany? Zastanawiam się czy w ostateczności nie podłączyć silniczka rozdzielacza równolegle np. z pompą myjącą aby był z niej zasilony i obracał tym rozdzielaczem? Jeśli silniczek się nie obraca to nie pracuje ten mikroprzełącznik przy rozdzielaczu i zmywarka powinna wyświetlić jakiś błąd, a nie wyświetla.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • #9
    cezet
    VIP Meritorious for electroda.pl
    star4you wrote:
    Zastanawiam się czy w ostateczności nie podłączyć silniczka rozdzielacza równolegle np. z pompą myjącą aby był z niej zasilony i obracał tym rozdzielaczem?

    Tak nie można podłączać bo silniczek będzie pracował cały czas, woda nawet nie zdąży "dolecieć" do jednego śmigła a rozdzielacz już zmieni pozycję.
    star4you wrote:
    Port procka steruje scalakiem 2003

    Może warto wymienić ULN 2003 , chociaż mało prawdopodobne ....
    Sprawdź przewody od modułu do samego rozdzielacza , czy nie ma gdzieś przerwy.
    Spróbuj ustawić tak rozdzielacz aby dawał wodę na oba śmigła jednocześnie. Ale czy taka pompa "wydoli " z wydajnością...
  • #10
    esem
    Level 17  
    machefi wrote:
    Autorze tematu, wymień najpierw wspomniany kondensator rozruchowy pompy, kosztuje grosze.

    Szkoda każdego grosza. Kondensator rozruchowy albo działa albo nie. To jak z ciążą: albo jest albo nie.
  • #11
    machefi
    Home appliances specialist
    esem wrote:

    Szkoda każdego grosza. Kondensator rozruchowy albo działa albo nie. To jak z ciążą: albo jest albo nie.

    No to mam pytanie- jak się o tym przekonać jeśli pomiar miernikiem pojemności wykazuje prawidłową wartość a silnik po kilku minutach pracy traci na mocy?
    Miałeś takie przypadki?
  • #12
    esem
    Level 17  
    Ale jaki to ma związek z kondensatorem? Silnik ruszył Czyli rozruch się dokonał. Zadanie wykonane.
  • #13
    stiff12
    Level 22  
    Gdy sam silniczek rozdzielacza podłączyłeś to przytrzymaj go czymś czy ma siłę kręcić?
  • #14
    machefi
    Home appliances specialist
    esem wrote:
    Ale jaki to ma związek z kondensatorem? Silnik ruszył Czyli rozruch się dokonał. Zadanie wykonane.

    Kolego, doucz się o rozruchu silników indukcyjnych jednofazowych klatkowych i do czego służy tam kondensator wpięty w fazę rozruchową. Słyszał może o przesunięciu fazowym prądu między uzwojeniami?
  • #15
    4jerry
    Level 26  
    A czy przypadkiem funkcja mycia strefowego nie jest włączona tylko na dół?
  • #16
    star4you
    Level 12  
    Funkcja mycia dwustrefowego nie jest włączona na sam dół, zmywarka ma taką opcję ale nie jest wlączona.
    Moduł w tej zmywarce jest na dole, przewody łączące moduł z rozdzielaczem są krótkie, nie są poprowadzone przez zgięcie drzwi i wykluczam aby straciły ciąglość.
  • #17
    mrice
    Home appliances specialist
    Coś mi się zdaje, że będzie padniety silnik rozdzielacza, a pomiary były niewłaściwie wykonane...
  • #18
    star4you
    Level 12  
    W tym momencie wykluczam kondensator rozruchowy bo silniczek rozdzielacza nie dostaje żadnego napięcia i tym samym nie będzie rozdzielał wody. Jeśli rozdzielacz ustawię tak aby podawał wodę na oba ramiona jednocześnie to wtedy ani dół ani góra nie ma odpowiedniego ciśnienia. Tylko że silniczek rozdzielacza jak się mu zapoda 230V to bryka, palcami ciężko zatrzymać... Silniczek nie dostaje napięcia z modułu i dlatego się nie kręci.
  • #19
    mrice
    Home appliances specialist
    Jeśli jesteś przekonany to walczysz na torze zasilania zaworu 3W na module.
  • #20
    star4you
    Level 12  
    Pisałem, że podłączyłem równolegle do silniczka rozdzielacza żarówkę i jak on dostaje napięcie to żarówka powinna się wtedy zapalić. Jak się dostawi multimetr do zacisków tego silniczka to pokazuje czasami przez sekundę albo krócej 230V.
    :arrow: do kolegi ''mrice'' o co walczę bo nie zrozumiałem?

    Tak do końca nie wiem czy przyczyna leży w module czy gdzieś indziej bo bym poszukał używanego sprawnego modułu.
  • #21
    mrice
    Home appliances specialist
    Wlaczysz z elektroniką na tzw torze, czyli linii zasilającej zawór trójdrożny. Przyjrzyj się, czy na nie było wycieku na uszczelnieniu wałka rozdzielacza, czy nie zalało silniczka i nie uszkodziło elektroniki.
  • #22
    star4you
    Level 12  
    Konstrukcja wygląda tak, że jeśli by był przeciek z rozdzielacza to woda nie za bardzo ma jak zalać ten silniczek, ale wszystko jest możliwe. Elektronikę oglądałem, nie widać śladów zalania albo jakiś optycznych śladów uszkodzonych elementów. Powylutowywałem wszystkie przekaźniki i posprawdzałem ich poza płytką. Tam przekaźnikiem bezpośrednio steruje układ scalony, a nim chyba port procka.

    Jeszcze ciekawostka; nie potrafiłem wymontować z misy rozdzielacza, gdzieś jest jakaś zapadka, którą trzeba podgiąć aby rozdzielacz przekręcić i wyjąć bo nie wierzę aby całą miskę trzeba było zdemontować.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • #23
    mrice
    Home appliances specialist
    O ile nie mylę modeli, to dostęp do jednej z srubek jest dopiero po wyjęciu pojemnika na sól.
  • #24
    esem
    Level 17  
    machefi wrote:
    Kolego, doucz się o rozruchu silników indukcyjnych jednofazowych klatkowych i do czego służy tam kondensator wpięty w fazę rozruchową. Słyszał może o przesunięciu fazowym prądu między uzwojeniami?

    Co Ty nie powiesz? Jeszcze napisz że kondensator rozruch owy pracuje non-stop i dlatego coś Ci tu i ówdzie słabnie. Typowe na elektrodzie: coś nie działa to zaczynamy od wymiany kondensator.
    Moderated By Topolski Mirosław:

    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
    3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.
    3.1.13. Publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Ostrzeżenie#1

  • #25
    machefi
    Home appliances specialist
    esem wrote:

    Co Ty nie powiesz? Jeszcze napisz że kondensator rozruch owy pracuje non-stop i dlatego coś Ci tu i ówdzie słabnie. Typowe na elektrodzie: coś nie działa to zaczynamy od wymiany kondensator.

    Nie ironizuj kolego, nie ironizuj. Masz tu silnik o dwu uzwojeniach- roboczym i rozruchowo- pomocniczym, gdzie po rozruchu kondensator przejmuje rolę z rozruchowego na pomocniczy, co wraz z uzwojeniem pomocniczym służy do poprawy współczynnika mocy cos fi.
    Jeśli czegoś tu nie rozumiesz to sorry Gregory.
  • #26
    stiff12
    Level 22  
    Nie próbowałem, ale czy nie możnaby odłączyć rozdzielacz od modułu i połączyć równolegle do silnika pompy obiegowej?
  • #27
    cezet
    VIP Meritorious for electroda.pl
    cezet wrote:
    Tak nie można podłączać bo silniczek będzie pracował cały czas, woda nawet nie zdąży "dolecieć" do jednego śmigła a rozdzielacz już zmieni pozycję.
  • #28
    star4you
    Level 12  
    Witam ponownie
    po dzisiejszych zmaganiach ze zmywarką zauważyłem np. na programie 30 min z grzaniem pobiera wodę i w tym czasie silniczek rozdzielacza dostaje napięcie przez jakiś czas- ustawia się czy tam pozycjonuje, mikroprzełaącznik rozdzielacza pstryka, później już przez cały cykl nie dostaje napięcia wcale i tym samym nie przestawia się i nie rozdziela wody. Na dłuższych programach jest podobnie. Po ustawieniu na panelu tylko na górne ramię także się nie przełączy. Dolne jakoś tam się obraca. Zastanawiam się czy wsad pamięci się wysypał czy coś z mikrokontlorerem jest nie halo ..
    Rozdzielacz rozebrałem i nie widać uszkodzeń, tam nie ma za bardzo się co w nim popsuć, mikroprzełącznik jest ok. Silniczek rozdzielacza działa poprawnie.