Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pomoc w doborze zasilacza do lampy LED (28V, max. 33.5 W)

krazik1 06 Feb 2021 17:33 426 7
    krazik1
    Level 2  
    Witam.

Chciałbym prosić o pomoc w doborze zasilacza do lampy LED. Nazwa lampy to "LED-DECKENFLUTER 0080".

Parametry lampy
    Adapter napięcia przyłączeniowego: 220-240 V ~ / 50/60 Hz / MAKS. 1,0 A,
    Adapter napięcia wyjściowego: 28 VDC / 0,01-1,28 A.
    Kontrolka napięcia przyłączeniowego: 28 VDC / 0,01-1,28 A.
    Typ źródła światła: 77 x maks. 0,3 W LED (do lamp sufitowych)
    20 x maks. 0,3 W LED (do lampki do czytania)
    Moc w watach (kompletny zestaw): maks. 33,5 W.

Specyfikacja wzięta z dokumentu: <niestety nie powiodło się wstawienie linku, ponieważ jestem nowym użytkownikiem forum>

Oryginalny zasilacz wygląda w ten sposób:

Parametry oryginalnego zasilacza
    Model: YHA-36B-24FEU280128
    Wejście: 220-240V ~50/60Hz, Max 1.0A
    Wyjście: 28V, 0.01-1.28A (stałe napięcie)
    Moc: max 36W

Niestety nie posiadam oryginalne zasilacza, ani nie mogę go znaleźć w ofercie sprzedaży. Szukałem zamienników i znalazłem kilka modeli, ale nie chcę czegoś zawalić, dlatego proszę o potwierdzenie/zaprzeczenie czy któryś z podanych zasilaczy nada się do ww. lampy:
    * <niestety nie powiodło się wstawienie linku, ponieważ jestem nowym użytkownikiem forum>
    *<niestety nie powiodło się wstawienie linku, ponieważ jestem nowym użytkownikiem forum>

Nie za bardzo rozumiem też fragmentu opisu z drugiej aukcji:
    Quote:

Zasilacze Stałoprądowe (drivery led) nie współpracują ze ściemniaczami i kontrolerami led i nie nadają się do zasilania taśm led,do zasilania taśm led stosuje się zasilacze stałonapięciowe 12v

Z tego co się orientuje to ww. lampa posiada ściemniacz (ma pokrętła sterujące siłą światła), a oryginalny zasilacz jest zasilaczem stałoprądowym (driverem led), z czego wynika, że drivery LED mogą współpracować ze ściemniaczami. Czy popełniam tu jakiś błąd logiczny?

Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki
  • Helpful post
    elktrod
    Level 34  
    Witam nowego użytkownika...
    Powinien Ci styknąć TATAREK 28V 1,5A DC:
    https://allegro.pl/oferta/zasilacz-tatarek-50wzn-28v-1-5a-novitus-10196184220
    A ten TATAREK 28V 3,4A DC z zapasem styknie:
    https://allegro.pl/oferta/zasilacz-stabilizowany-28v-3-4a-10201264764
    Nie ryzykowałbym zakupu zasilaczy stało prądowych z Twoich linków skoro dają ponad 30 i ponad 40 V, chociażby ze względu na kontrolkę napięcia przyłączeniowego w Twojej lampie, która mogłaby nie wytrzymać takiego napięcia...
    Twój oryginalny zasilacz jest stało napięciowy, a nie stało prądowy, sam to napisałeś w parametrach pod fotką a ponadto pisze na tabliczce znamionowej: constant voltage (napięcie jest w Voltach) a nie constant amperage (prąd jest w Amperach)...
    A potem sam się trochę zaplątałeś w pułapkę pisząc:
    krazik1 wrote:
    a oryginalny zasilacz jest zasilaczem stałoprądowym (driverem led)
    Myślę, że to wszystko wyprostujesz sobie i jakoś poukładasz?
    krazik1 wrote:
    Zasilacze Stałoprądowe (drivery led)
    Zwrot "zasilacz stało prądowy" nie jest tłumaczeniem ani synonimem zwrotu "driver led"...
    krazik1
    Level 2  
    @elktrod, dzięki wielkie za odpowiedź.

Z tego co rozumiem:
    * powinienem poszukać zasilacza stałonapięciowego - 28V
    * jeżeli chcę, aby działał ściemniacz, powinienem poszukać zasilacza zmiennoprądowego - o zakresie do co najmniej 1.28A (zakres oryginalnego zasilacza), ale nic się nie stanie jeżeli zakres będzie większy.
    * powinienem poszukać zasilacza o mocy maksymalnej wynoszącej co najmniej 36W (oryginalny zasilacz), ale nic się nie stanie jeżeli maksymalna moc będzie większa

Czy moje zrozumienie jest poprawne?

Dziękuję także za linki z propozycjami. Czy powyższe zasilacze będą współpracować ze ściemniaczem? (czyli, z tego co rozumiem, czy są one zmiennoprądowe?). Po czym to poznać?

Pozdrawiam
  • Helpful post
    elktrod
    Level 34  
    krazik1 wrote:
    * powinienem poszukać zasilacza stałonapięciowego - 28V
    Tak 28 V DC
    krazik1 wrote:
    * jeżeli chcę, aby działał ściemniacz, powinienem poszukać zasilacza zmiennoprądowego - o zakresie do co najmniej 1.28A (zakres oryginalnego zasilacza), ale nic się nie stanie jeżeli zakres będzie większy.
    Jeżeli ściemniacz działał Ci na zasilaczu stało napięciowym to na takich zasilaczach jak w moich linkach powinien Ci działać ściemniacz ale nikt Ci nie zagwarantuje tego bo producent nie jest równy producentowi ani zasilacz zasilaczowi a współpraca ściemniaczy z różnymi zasilaczami, nieoryginalnymi bywa różna... Nic się nie powinno stać przy większym zakresie prądowym zasilacza bo przecież nie zmieniasz wielkości odbiornika prądu dla tego ściemniacza bo on już przecież współpracował z tym samym odbiornikiem...
    krazik1 wrote:
    * powinienem poszukać zasilacza o mocy maksymalnej wynoszącej co najmniej 36W (oryginalny zasilacz), ale nic się nie stanie jeżeli maksymalna moc będzie większa
    Nic się nie stanie...

Jeżeli zasilacze są stało napięciowe to na wyjściu OUTPUT mają podaną jedną wartość napięcia np. 12V (w domyśle są one zmienno prądowe) a czasami jak u Ciebie mają podane dwie wartości prądu np. 00,1 do 1,28A stąd są zmienno prądowe, jeżeli zasilacze są zmienno napięciowe to na wyjściu OUTPUT mają przeważnie podany zakres napięcia od -do czyli dwie wartości napięcia np 20-42V ( w domyśle są one przeważnie stało-prądowe i dla pewności domysłu mają podany jeden zakres prądu np 1450 mA) - po tym poznajesz rodzaj zasilaczy... Do takich zasilaczy stało prądowych) nie możesz dołożyć ani odjąć żadnego dodatkowego źródła światła bez konsekwencji w jasności świecenia czy w wartości prądu w obwodzie bo po jego przekroczeniu spalisz LEDY o czym Ci pisałem skoro masz kontrolkę obecności konkretnego napięcia (12V)... Przy zasilaczach stało napięciowych możesz dokładać i odejmować równolegle LEDY bez zauważalnych skutków oczywiście w granicach obciążalności zasilacza ale LEDa nigdy nie spalisz, najwyżej zasilacz spalisz jak przesadzisz z liczbą LEDów. Kupując nieoryginalny zasilacz to zawsze loteria przy współpracy ze ściemniaczami...
    Najlepiej gdybyś znalazł taki jak miałeś:
    Ale nie wiem czy znajdziesz....
    elktrod
    Level 34  
    Ok - napisz czy zadziałało po zakupie...
    bratHanki
    Level 35  
    elktrod wrote:
    Kupując nieoryginalny zasilacz to zawsze loteria przy współpracy ze ściemniaczami....

Nie w tym przypadku. Ten zasilacz to transformator, prostownik i kondensator.
    krazik1
    Level 2  
    Wygląda na to, że zasilacz współpracuje zarówno z lampą, jak i ze ściemniaczem.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.