Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zanikanie sygnału telewizyjnego

06 Feb 2021 19:18 339 13
  • Level 8  
    Witam,

    Mam problem z sygnałem w telewizji naziemnej. Po podłączeniu anteny, sygnał na telewizorze pojawia się i działa przez kilka chwil po czym trwale zanika i nie odbiera. Dziwna sprawa. Gdyby było to złe ustawienie anteny, sygnału nie było by wcale. Ten natomiast zanika po chwili działania i już nie powraca. Sprawdzane było na dwóch różnych antenach i wynik jest taki sam. Macie jakieś pomysły, gdzie szukać problemu?

    Dodam, że długość instalowanego kabla to 20m. Wykorzystany kabel to:
    KABEL KONCENTRYCZNY YWDX-0.59/3.7.

    CO myślicie o tego typu kablu na taką długość?
  • Level 38  
    Ganemi wrote:
    długość instalowanego kabla to 20m. Wykorzystany kabel to:
    KABEL KONCENTRYCZNY YWDX-0.59/3.7

    Zgłaszając na forum problem z odbiorem sygnału tv, należy przede wszystkim dokładnie opisać instalację, parametry odbieranego sygnału, oraz skąd i gdzie jest on odbierany.
    Sam typ przewodu i jego długość nie wystarczy. A tak na marginesie - szału nie ma. Na rynku jest sporo lepszych przewodów.
  • Network and Internet specialist
    Ganemi wrote:
    CO myślicie o tego typu kablu na taką długość?

    Prehistoria z czasów telewizji analogowej. Ale to nie tu problem leży, jak sądzę.

    Ganemi wrote:
    Sprawdzane było na dwóch różnych antenach i wynik jest taki sam.

    A na innym odbiorniku?

    Dokładniej poprosimy.

    * jaka antena?
    * jaki odbiornik?
    * który nadajnik odbierasz?
    * lokalizacja?
    * zanikają wszystkie programy (mux-y)?
    * poziomy i jakości sygnałów odbieranych mux-ów - może zdążysz, kiedy działa.
  • Level 8  
    Już się poprawiam. Zamontowana jest tradycyjna antena siatkowa. Nie znam niestety dokładnego modelu. Przypomina antenę ASP-8. Moje miejsce zamieszkania to Wieliszew. Sygnał odbierany z nadajnika Warszawa PKiN (24KM). Problem również występuje szczególnie na kanałach MUX-8. Kanały wcale nie działają. W kwestii MUX 1/2/3 tak jak napisałem - zaraz po podłączeniu i ustawieniu anteny w kierunku nadajnika, sygnał przez chwilę odbiera, jednak po chwili traci sygnał i już całkowicie nie wraca.

    W jaki sposób mógłbym sprawdzić jakość odbieranego sygnału?
  • Network and Internet specialist
    Chyba przeciążasz odbiornik sygnałem z anteny z uwagi na wzmacniacz, który w niej na pewno siedzi. Siatka nie jest anteną przeznaczoną do odbioru mux-8 (wbrew bredniom, kto są w necie), choć w sprzyjających warunkach odbiór może być. Powtarzam - może.

    Czy ten problem był zawsze, czy coś się porobiło?

    Odbiornik powinien pokazywać poziom i jakość odbieranych mux-ów. Różnie to się odbywa w różnych sprzętach - po naciśnięciu klawisza Info (czasami przez kilka sekund), albo jest specjalna pozycja w menu ("Diagnostyka" lub podobnie) albo w Strojeniu Ręcznym. Jaki to odbiornik?
  • Level 8  
    Poziom błędów w diagnostyce w telewizorze był na poziomie 2000 i poziom sygnału 9%. Sprawdziłem moją teorię z kablem i po prostu go skróciłem o 2 metry, które mogłem. Diagnostyka wykazuje teraz 1100 błędów i siłę sygnału na poziomie 15%. Czasami stację zaskakują na kilka chwil a później tracą sygnał. Myśli Pan, że może to być wyłącznie wina kabla? Antena z tego co się orientuję nie posiada wzmacniacza. Jest tam tylko symetryzator i podpięty do tego zasilacz 12V.

    Oraz moje pytanie dodatkowe. Czy MUX-8 mogły nie działać tylko i wyłącznie z powodu kabla? Ponieważ wcześniej działały na podobnej antenie, jednak musieliśmy wydłużyć kabel wraz ze zmianą anteny. Myślałem, że przyczyną była antena od samego początku.
  • Network and Internet specialist
    Ganemi wrote:
    Antena z tego co się orientuję nie posiada wzmacniacza. Jest tam tylko symetryzator i podpięty do tego zasilacz 12V.

    Skoro jest zasilacz antenowy, to powinien być i wzmacniacz w antenie. O ile zasilacz jest włączony "do rądu", a dioda LED się w nim świeci.

    9% poziomu sygnału oznacza w praktyce brak odbioru, co potwierdza bardzo duża ilość błędów. W zależności od odbiornika wskazanie poziomu sygnału powinno być na wysokości kilkudziesięciu do 100%, ilość błędów 0 (zero).

    Ten kabel ma bardzo duże tłumienie, więc przy tak niskich poziomach sygnałów dwa metry może (i robi) różnicę. Taki kabel tłumi na metrze około 0.5dB, więc na dwu metrach będzie około 1dB.

    Źle spojrzałem - to jest faktycznie kabel prehistoryczny, ale on nie był nigdy przeznaczony do TV, a do rozprowadzania Video w instalacjach monitoringu.

    Więc, tak czy inaczej - na początek wymiana kabla na nowożytny, o ekranowaniu >90dB, np. coś w stylu Triset-113. Na zewnątrz kabel w kolorze czrnym.
  • Level 22  
    Zasilacz = wzmacniacz + separator .
    Symetryzator = zwykła wtyczka antenowa bez zasilacza i separatora . Setki a chyba nawet tysiące razy opisane . Łatwiej zapytać niż poszukać ?
  • Moderator
    W Legionowie masz nadajnik MUX4 z mocą 5 kW, do Wieliszewa to rzut beretem a polaryzacja przy tak małych odległościach nie ma już znaczenia. Zapewne wzmacniacz jest totalnie zatkany. O ile dobrze pamiętam to z większości terenu Wieliszewa ten komin jest doskonale widoczny.
    Wzmacniacz do usunięcia - razem z zasilaczem i kabel do wymiany, tak jak koledzy wyżej piszą. Sygnały w Wieliszewie są wystarczająco o silne i na prostej pasywnej antenie KIERUNKOWEJ odbiór jest bez problemu. Jak przekręcisz antenę na kierunek Nowego Dworu to powinieneś odbierać sygnał z Rachocina k.Sierpca.

    Celowo zaznaczam KIERUNKOWEJ, a dokładnie silnie kierunkowej, gdyż za rok nastąpią zmiany kanałowe przy wprowadzaniu DVB-T2 i niektóre kanały nadawane z Raszyna/PKiN będą także emitowane synchronicznie i na tym samym kanale przez nadajniki w Ostrołęce i Różanie, dośc dobrze odbierane w Zegrzu. Oznaczać to będzie kłopoty przy odbiorze z anteny o słabych właściwościach kierunkowych.
    Jak już wchodzić na dach to nie z instalacja antenopodobną.
  • Level 38  
    Ganemi wrote:
    Jest tam tylko symetryzator i podpięty do tego zasilacz 12V

    "Zasilanie" symetryzatora to jeden błąd. Ale - jak to często bywa - samo odłączenie zasilacza i pozostawienie separatora na przewodzie - to drugi błąd.
    Wymiana przewodu i zamontowanie na jego końcu wtyku antenowego, powinny radykalnie poprawić odbiór.
    irekr wrote:
    Zapewne wzmacniacz jest totalnie zatkany

    Wg cytatu powyżej - nie ma wzmacniacza.
  • Moderator
    Przypuszczam, że omawiana antena siatkowa ma jednak wzmacniacz, niekoniecznie sprawny.
  • Level 43  
    Pokaż jak to masz podłączone w puszce antenowej i w separatorze(zdjęcia) bo tak to można zgadywać w nieskończoność.
    Mam antenę siatkową i odbiera i VHF i UHF i to pasywna z odległości 65km porównywalną siłą.
    Przewodowi daj spokój.
  • Level 8  
    Problem nareszcie rozwiązany. Problemem był stary, zleżały zasilacz najprawdopodobniej, który robił zwarcie. Wymieniony został na nowy, wraz z nowym kablem. Wszystkie kanały działają, włącznie z MUX - 8. W sklepie dowiedziałem się, że mogły to być wyschnięte w nim kondensatory. Choć nie wiem czy faktycznie tak było
  • Level 43  
    Kondensator jest przyczyną większości niesprawności zasilacza.