Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Brak obrazu program 1 i 2 TVP ,sygnał testowy DVBT2,gdzie jest problem ?

asteroida12 07 Feb 2021 16:29 4128 30
    asteroida12
    Level 6  
    Witam
    mam antenę szerokopasmową ,ma z 20 lat ,czy do odbioru dvbt2 muszę wymienić antenę ?
    wyczytałem że DVBT2 ma pasma VHF 117,5-226,5 MHz i UHF 474-858 MHz ,większość anten na allegro ma pasmo UHF do 790 MHz jak to jest z tym zkresem ?
    telewizory też nie będą odbierały (mam MPEG4) dlatego kupiłem tuner DVBT2 Dexxer JN8833HD ale nie odkodował mi sygnału testowego,programu TVP 1 i 2 (Zielona Góra , Jemiołów)
    czy to wina tego tunera Dexxer czy antena szerokopasmowa (antena obecnie odbiera wszystkie MUXY z Jemiołowa oczywiście te w MPEG4)?
    Proszę o ewentualne podpowiedzi,pozdrawiam.
    MOSFET - Serwis
    Level 33  
    Ten tuner wyraźnie ma zabezpieczenie antypropagandowe. A inne kanały działają?
    Moderated By Olek II:

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

asteroida12
    Level 6  
    Ten tuner wyraźnie ma zabezpieczenie antypropagandowe. A inne kanały działają?

testowo nadają na razie TVP 1 i 2 ,tuner kupiony by odkodować DVBT2 ale nie odkodowuje,nie wiem gdzie leży przyczyna czy to wina tunera (ewentualnych ustawień ) czy anteny ?
    adamjk
    Level 28  
    W opisie na stronie producenta nie ma słowa o obsłudze H265 lub HEVC, więc nic na nim nie odbierzesz. Póki się da, zwracaj i poszukaj odpowiedniego.
    asteroida12
    Level 6  
    MOSFET - Serwis wrote:
    Jeszcze po drodze masz wzmacniacz antenowy. Działa?

jak pisałem wcześniej odbieram wszystkie programy ,na wszystkich MUXACH ,problem jest tylko z emisją testową w DVBT2 TVP 1 i 2

obstawiałem antenę (brak jakiegoś pasma) albo tuner DEXXER ,może on jest nic nie wart i nie działa w DVBT2?????
    adamjk
    Level 28  
    adamjk wrote:
    W opisie na stronie producenta nie ma słowa o obsłudze H265 lub HEVC, więc nic na nim nie odbierzesz. Póki się da, zwracaj i poszukaj odpowiedniego.

Powiedz mi proszę, co w moim poście jest dla ciebie niezrozumiałe?
    _kli_
    Level 40  
    asteroida12 wrote:
    mam antenę szerokopasmową ,ma z 20 lat ,czy do odbioru dvbt2 muszę wymienić antenę ?

Dla anteny, standard nadawania nie ma żadnego znaczenia. Do odbioru tv cyfrowej (DVB-T/T2) używa się takich samych anten, jak dawniej do odbioru tv analogowej.
    asteroida12 wrote:
    wyczytałem że DVBT2 ma pasma VHF 117,5-226,5 MHz i UHF 474-858 MHz ,większość anten na allegro ma pasmo UHF do 790 MHz jak to jest z tym zkresem ?

Tv naziemna używa w Polsce pasm 174-230 MHz (VHF) i 470-790 MHz (UHF). Po przejściu na DVB-T2 emisja w paśmie UHF będzie odbywać się w zakresie 470-694 MHz.
    asteroida12 wrote:
    kupiłem tuner DVBT2 Dexxer JN8833HD ale nie odkodował mi sygnału testowego,programu TVP 1 i 2 (Zielona Góra , Jemiołów)

Po pierwsze w specyfikacji tego dekodera nie ma informacji o kodeku H.265/HEVC, który jest niezbędny do odbioru tv naziemnej od przyszłego roku. Gdyby nawet on był, to z Jemiołowa nic w standardzie DVB-T2 nie odbierzesz, bo emisja testowa stamtąd jeszcze nie ruszyła. Wydane jest tylko pozwolenie. Na mux testowym są programy TVP, ale nie TVP1 i TVP2 - https://radiopolska.pl/wykaz/mux/190
    Najbliższy nadajnik który nadaje ten test, to Śrem. Czy jesteś w zasięgu nadajników niemieckich?
    asteroida12
    Level 6  
    Powiedz mi proszę, co w moim poście jest dla ciebie niezrozumiałe?[/quote]

w twoim poście wszystko jest dla mnie zrozumiałe ,odpowiadałem koledze MOSFET

dziękuję ci za podpowiedż ,wszystko jest dla mnie teraz oczywiste ,moje pytania dotyczą instalacji antenowej u rodziców ,nie mieszkam z nimi więc bazuję na tym co mi przekaże ojciec ,a on koniecznie chciał nową antenę kupować i cisnął temat anteny ,broniąc tunera DEXXER ,który niedawno kupił.

Dodano po 7 [minuty]:

Najbliższy nadajnik który nadaje ten test, to Śrem. Czy jesteś w zasięgu nadajników niemieckich?[/quote]

dzięki za podpowiedzi
    jak pisałem bazuję na danych przekazanych od ojca ,on twierdzi że okresowo znika sygnał na tvp 1 i 2 i wtedy jest transmisja testowa w nowym standardzie
    antena skierowana w stronę Zielonej Góry,Jemiołowa ale jest pod dachem na strychu więc może jakieś odbicia łapać
    niemieckich nadajników antena chyba nie odbiera
    _kli_
    Level 40  
    asteroida12 wrote:
    bazuję na danych przekazanych od ojca ,on twierdzi że okresowo znika sygnał na tvp 1 i 2 i wtedy jest transmisja testowa w nowym standardzie

TVP1 i TVP2 nadawane są w mux-3 https://radiopolska.pl/wykaz/mux/143
    Zaniki odbioru mux-3 i równoczesna możliwość odbioru w tym czasie mux-a testowego DVB-T2 nie mają ze sobą nic wspólnego.
    Skoro są zaniki mux-3, to znaczy ze instalacja wymaga poprawy. Być może powodem jest to, że antena zamontowana jest na strychu. Jest także taka możliwość, że jeżeli antena odbiera sygnał z dwóch nadajników, to dekoder jest zestrojony na niewłaściwe kanały.
    asteroida12
    Level 6  
    Skoro są zaniki mux-3, to znaczy ze instalacja wymaga poprawy. Być może powodem jest to, że antena zamontowana jest na strychu. Jest także taka możliwość, że jeżeli antena odbiera sygnał z dwóch nadajników, to dekoder jest zestrojony na niewłaściwe kanały.[/quote]

problem pojawił się w styczniu tego roku ,a do tej pory wszystko działało ,antena na nstrychu jest ponad 20 lat
    z MUX 3 problem jest tylko z TVP 1 i 2 reszta programów z tego MUXa działa
    andpol 33
    Level 38  
    Jeśli inne programy z tego mux-a działają to winny jest dekoder.
    _kli_
    Level 40  
    asteroida12 wrote:
    antena na nstrychu jest ponad 20 lat

Strych to nie jest dobre środowisko dla anteny odbiorczej - szczególnie jeżeli dach pokryty jest blachą. W takich warunkach do anteny dociera sygnał zniekształcony i niejednokrotnie odbity.
    asteroida12 wrote:
    z MUX 3 problem jest tylko z TVP 1 i 2 reszta programów z tego MUXa działa

Raczej nie ma takiej możliwości. Jeżeli sygnał na danej częstotliwości jest zakłócany lub ma słabe parametry, jest to widoczne ma wszystkich kanałach tam nadawanych.
    Sprawdź czy mux-3 nie jest zdublowany i w odbiorniku nie ma wersji lubuskiej (z TVP3 Gorzów) i wielkopolskiej (z TVP3 Poznań). Jeden odbiera z lepszymi parametrami, a drugi z gorszymi.
    asteroida12
    Level 6  
    Nie ma takiej możliwości. Jeżeli sygnał na danej częstotliwości jest zakłócany lub ma słabe parametry, jest to widoczne ma wszystkich kanałach tam nadawanych.
    Sprawdź czy mux-3 nie jest zdublowany i w odbiorniku nie ma wersji lubuskiej (z TVP3 Gorzów) i wielkopolskiej (z TVP3 Poznań). Jeden odbiera z lepszymi parametrami, a drugi z gorszymi.[/quote]

dach pokryty dachówką
    spytam ojca jak to jest z tym znikaniem programów ?
    jak odwiedzę rodziców to cała instalacja do sprawdzenia ,bo na jednej antenie odbierają 4 telewizory,może rozgałęzniki (pasywne) już przestają działać ,albo wzmacniacz w antenie ??
    może kondensatory w zasilaczu padają (20 lat) i wzmacniacz okresowo nie dostaje 12V i stąd te zaniki kanałów ?
    _kli_
    Level 40  
    asteroida12 wrote:
    może kondensatory w zasilaczu padają (20 lat)

Jest to bardzo prawdopodobne.
    asteroida12
    Level 6  
    podpowiedzcie koledzy jakie ewentualnie rozgałęzniki kupić żeby wymienić ,pasywne na "F"
    jeśli potrzebna będzie wymiana przewodu to triset wystarczy ?
    zasilacz jakiś znajdę
    ewentualny wzmacniacz jaki polecicie ?
    _kli_
    Level 40  
    asteroida12 wrote:
    jakie ewentualnie rozgałęzniki kupić żeby wymienić ,pasywne na "F

A co z używanymi obecnie jest nie tak? Jakich używasz? Mają mieć przejście napięcia?
    asteroida12 wrote:
    triset wystarczy ?

Będzie OK.
    asteroida12 wrote:
    ewentualny wzmacniacz jaki polecicie ?

Jeżeli sygnał dzielony na 4 odbiorniki, może wystarczy antena pasywna i rozgałęźnik aktywny 1/4 z regulacją?
    https://dvbsklep.pl/pl/p/Rozgaleznik-RTV-Aktywny-TELMOR-RTA-140-/336
    https://www.mezon.eu/product/Wzmacniacz-Rozdzielacz-MEZON-DVBT-R14R-1-4-s21?CategoryId=85124&OfferPage=2&
    asteroida12
    Level 6  
    rozgałęzniki nie puszczają napięcia
    chodziło mi o wzmacniacz (płytka w antenie)
    instalacja wygląda jak na zdjęciu
    antena siatka ze wzmacniaczem ,rozgałęzniki pasywne (nie puszczają napięcia) , zasilacz 12v
    asteroida12
    Level 6  
    _kli_ wrote:
    Na schemacie masz 3 odbiorniki.

nie pamiętam czy są trzy odbiorniki czy cztery ,ale wygląda to tak jak na zdjęciu
    poleć jeszcze jakąś płytkę do anteny (wzmacniacz)
    _kli_
    Level 40  
    Po pierwsze - czy wzmacniacz na pewno jest potrzebny? Sprawdzałeś kiedykolwiek odbiór na antenie pasywnej? Jak daleko do nadajnika?
    Po drugie - nie da się anteny zamontować na zewnątrz? Na pewno ułatwiłoby to odbiór bez wzmacniacza.
    Po trzecie - jak na tej siatce wygląda odbiór mux-8 z Jemiołowa? Nadawany jest w polaryzacji pionowej, chociaż są plany przełączania na poziomą.
    asteroida12
    Level 6  
    _kli_ wrote:
    Po pierwsze - czy wzmacniacz na pewno jest potrzebny?
    tak ,bez wzmacniacza nie działa

Po drugie - nie da się anteny zamontować na zewnątrz?
    nie da się

Po trzecie - jak na tej siatce wygląda odbiór mux-8 z Jemiołowa?
    do tej pory działało dobrze od kilku tygodni programy znikają

do nadajnika w Jemiołowie antena ma 78 km
    do nadajnika Żagań Wichów 24 km
    chyba czas obrócić antenę i spróbować na Żagań ,może się uda i budynki nie będą zasłaniać (teren osiedla idzie pod górkę od odry do końca osiedla )
    _kli_
    Level 40  
    asteroida12 wrote:
    do nadajnika w Jemiołowie antena ma 78 km
    do nadajnika Żagań Wichów 24 km
    chyba czas obrócić antenę i spróbować na Żagań ,może się uda i budynki nie będą zasłaniać (teren osiedla idzie pod górkę od odry do końca osiedla )

Wydaje się to być logiczne. Jest duża szansa na uproszczenie instalacji i pozbycie się wzmacniacza.
    Odbiorniki skanuj ręcznie na k.8, 21, 32, 45.
    asteroida12
    Level 6  
    Wydaje się to być logiczne. Jest duża szansa na uproszczenie instalacji i pozbycie się wzmacniacza.
    w tym momencie będę musiał zastąpić wzmacniacz w antenie symetryzatorem i zrezygnować z zasilacza ?

sprawdziłem że nadajnik Żagań Wichów ukończono w 2003 roku ,antena u rodziców została jeszcze po analogu ,więc nikt nią nie obracał przez ponad 20 lat
    zacznę od obrócenia anteny i zobaczę ,może zmiana nadajnika rozwiąże problem bo wg. mapki zasięgu Jemiołowa to antena rodziców jest poza jego zasięgiem
    _kli_
    Level 40  
    asteroida12 wrote:
    w tym momencie będę musiał zastąpić wzmacniacz w antenie symetryzatorem i zrezygnować z zasilacza ?

Tak - symetryzator na k. 6-60 i demontaż zasilacza z instalacji.
    asteroida12
    Level 6  
    Tak - symetryzator na k. 6-60 i demontaż zasilacza z instalacji.[/quote]

gdybym wymieniał całość na nowe elementy to jaką antenę kupić ?

Dodano po 7 [minuty]:

asteroida12 wrote:
    Tak - symetryzator na k. 6-60 i demontaż zasilacza z instalacji.

może być k. 1-60 ?

gdybym wymieniał całość na nowe elementy to jaką antenę kupić ?[/quote]
    _kli_
    Level 40  
    asteroida12 wrote:
    gdybym wymieniał całość na nowe elementy to jaką antenę kupić ?

Akurat do odbioru na strychu siatka dosyć dobrze się nadaje. Być może warto wymienić ją na taką z diolem VHF do odbioru polaryzacji pionowej - https://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_szerokopasmowa_z_polaryzacja_h-v_asp-8_pm_dvb-t-t2_A0060.htm . A być może sygnał z Wichowa jest tak mocny, że nie będzie takiej potrzeby.
    Tak jest na razie, a czy ta siatka poradzi sobie z poprawnym odbiorem DVB-T2 - okaże się w I kwartale 2022.
    Natomiast problem z odbiorem mux-3 może wynikać z tego, że antena ustawiona na Jemiołów może równocześnie odbierać sygnał na k.32 z trzech nadajników - Jemiołów, Zielona Góra, Wichów.
    I jeszcze kwestia techniczna - nie cytuj posta pod postem, a dla lepszej przejrzystości używaj ikony cytowania selektywnego ["] - zaznacz tekst i kliknij w ikonę.
    asteroida12
    Level 6  
    Jemiołów MUX 8 nadaje w pionie ,ojciec sprawdzał to antena odbiera wszystkie kanały ,które Jemiołów nadaje ,okresowo kilka programów znika (nie wiadomo dlaczego)
    też zastanawiałem się raczej nad siatką (myślałem o Telmor Asr) bo pod dachem dużo odbić sygnału i kierunkowa może nie działać jak należy ,ale najpierw zmienię nadajnik
    _kli_
    Level 40  
    asteroida12 wrote:
    antena odbiera wszystkie kanały ,które Jemiołów nadaje

Nie wiadomo czy to z Jemiołowa, czy Wichów z odbicia. :?: Obydwa nadajniki nadają wszystkie mux-y na tych samych kanałach.
    asteroida12
    Level 6  
    witam
    dopiero w Niedzielę pogrzebałem przy antenie i tak finalnie to wymieniłem wzmacniacz na słabszy bo tylko taki miałem,antenę skierowałem w okolice Żagania i wszystko działa,
    po drodze robiłem próby z kablem 10 m do najbliższego telewizora i na samym kablu już odbierał program 1 i 2
    wygląda na to że sygnał z nadajnika od jakiegoś czasu jest za silny i to było problemem ,ojciec mi jeszcze powiedział że od dłuższego czasu sporo ludzi u nich na osiedlu nie odbierało programów i wymieniali anteny