Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

długi dobry kurs na dozór elektryczny

Rudder 08 Feb 2021 18:57 324 13
    Rudder
    Level 18  
    Cześć,
    Szukam dobrego kursu na dozór elektryczny. kurs ma być przeprowadzony w ten sposób jak szkolenie we wojsku. To znaczy, że mam po tym kursie umieć wszystko związane z elektryką. Potrzebny mi jest ten kurs na stanowsiko specjalista do spraw serwisu automatyki kolejowej.
    ta_tar
    Level 40  
    Rudder wrote:
    że mam po tym kursie umieć wszystko związane z elektryką
    Sorry ale nie spotkałem się jeszcze z żadnym kursem po którym ktoś umie wszystko z elektryki.
    Drugi problem to zapewne specyfika stanowiska.
    Rudder wrote:
    specjalista do spraw serwisu automatyki kolejowej.

Zapewne nie do końca jest to dział elektryki ale bardziej automatyki i sterowania. Chcąc być specjalistą to za mało ukończyć tylko kurs, należało by mieć choćby trochę praktyki.
    Musisz szukać w okolicy zamieszkania bo trudno chyba na taki dłuższy kurs dojeżdżać.
    sosarek

Level 43  
    Nie ma takich kursów - tym bardziej gdzie będziesz potrafił cokolwiek w praktyce.
    ta_tar
    Level 40  
    A wystarczyło wpisać "kursy Poznań" i wychodzi Centrum Doskonalenia Zawodowego Poznań. Czytaj, szukaj.
    Rudder
    Level 18  
    ta_tar wrote:
    A wystarczyło wpisać "kursy Poznań" i wychodzi Centrum Doskonalenia Zawodowego Poznań. Czytaj, szukaj.

Nie miałem zamiaru szukać informacji w google. Chciałem informacji konkretnej a poza tym takie ''Centra Doskonalenia Zawodowego" uczą od razu pod egzamin na uprawnienia a ja chciałem się czegoś nauczyć, nie chodziło mi o egzaminy. Chodzi mi o kurs podobny do kursu na prawo jazdy.
    ta_tar
    Level 40  
    Rudder wrote:
    Nie miałem zamiaru szukać informacji w google.
    A sądzisz że tutaj osoby są specjalistami po takich krótkim kursie? Raczej jeżeli jest już specjalistą to zapewne dużo wkładu pracy w to włożył i nie wiem czy aby uważa że umie wszystko, tak ja ty byś chciał.
    Rudder wrote:
    mam po tym kursie umieć wszystko związane z elektryką
    ta_tar
    Level 40  
    Rudder wrote:
    aby móc zczytywać dane o prawidłowym działaniu rogatek na przejazdach kolejowych
    Niesety nie znam się na kolei ale ty możesz sobie coś poczytać w tym temacie: Trochę wiedzy o pociągach.
    Nie wiem czy ci coś to pomoże ale zarezerwuj sobie dużo czasu na czytanie.
    Rudder
    Level 18  
    ta_tar wrote:
    ta_tar

Czy w temacie który podałes są informacje o systemach sterowania ruchem kolejowym(automatyki kolejowej) w tym rogatek kolejowych ? Mi nie chodzi o pociągi tylko o ruch i łączność z nimi. Dotychczas byłem monterem światłowodów teraz chciałbym się zająć łącznością infrastruktury kolejowej, a na początku samymi rogatkami.
    ta_tar
    Level 40  
    Rudder wrote:
    Czy w temacie który podałes są informacje o systemach sterowania ruchem kolejowym
    Ja tematu nie śledzę, ale Ciebie powinno interesować nie tylko same rogatki ale i trochę szerzej na temat kolei. To tak jak ja, jako elektryk, nie interesował bym się zabezpieczeniami tyko "jak podłączyć lampę".
    ta_tar
    Level 40  
    Rudder wrote:
    specjalista do spraw serwisu automatyki
    Ale ty od razu chcesz wystartować jako specjalista a do tego potrzeba praktyki.
    A skoro chcesz pracować na kolei to może tam sprawdź gdzie oni szkolą swoich pracowników.
    Rudder
    Level 18  
    ta_tar wrote:
    Ale ty od razu chcesz wystartować jako specjalista a do tego potrzeba praktyki.

Nie chcę. Ogłoszenie jest tak skonstruowane aby podać co można osiągnąć po latach pracy, ale jako stanowisko podaje serwisanta dlatego taką nazwę podaję. Jednak na początek w tej pracy robi się "Pflege" przy rogatkach.
    ta_tar wrote:
    A skoro chcesz pracować na kolei to może tam sprawdź gdzie oni szkolą swoich pracowników.

Nie chcę pracować na kolei. Nigdy!!! Na początek chcę pracować w firmie prywatnej przy elementach Bezpieczeństwa ruchu drogowego takimi jak rogatki co zalicza się do automatyki kolejowej.

Na tej stronie masz podane czym chce się zajmować:
    https://automatykaonline.pl/Artykuly/Inne/Automatyka-w-branzy-kolejowej