Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

- Brother DCP-J562DW pasy poziome (ciemne) przy wydruku

ozicool 08 Feb 2021 19:56 756 4
    ozicool
    Level 2  
    PROBLEM:
    - na wydrukach pojawiają się ciemne poziome linie [najmocniej widoczne w dolnej części kartki (zazwyczaj 2 bardziej intensywne)]
    - pojawia się delikatnie jaśniejszy pasek (ok 2cm) pomiędzy tymi liniami - w dolnej części kartki [ najlepiej widoczne na niebieskim]

Działania, które podejmowałem:
    - czyszczenie głowicy
    - narzędzia maitenance drukarki pozycjonujące (usuwające problem białych poziomych linii) chyba kilkadziesiąt razy
    - czyszczenie rolek podajnika papieru
    - czyszczenie rolek prowadzenia papieru
    - czyszczenie enkoderów
    - czyszczenie sączka, itd.

Spostrzeżenia:
    - te najmocniejsze linie są drukowane wówczas, gdy kartka jest prowadzona już tylko przez 1 rolkę (jest rolka podająca i odbierająca; załączam zdjęcia)
    - przy kilku identycznych wydrukach pod rząd mocniejsze linie w dolnej części kartki są w tym samym miejscu
    - przy zmianie obrazka lub kolor /szary linie pojawiają się w innym miejscu, ale zawsze na dole
    - zmiana jakości wydruku czasem trochę poprawia sytuację, ale nie udało mi się uzyskać nawet 1 poprawnego wydruku.

Mogę prosić o podpowiedź co można jeszcze zrobić / co może być przyczyną?

- Brother DCP-J562DW pasy poziome (ciemne) przy wydruku - Brother DCP-J562DW pasy poziome (ciemne) przy wydruku - Brother DCP-J562DW pasy poziome (ciemne) przy wydruku - Brother DCP-J562DW pasy poziome (ciemne) przy wydruku
    SilverGTA
    Level 22  
    Biorąc pod uwagę bardzo duże pokrycie to zacząłbym chociaż używać jakości wyższe/fotograficznej - podkreśla to też fakt nieco bladego wydruku.. Pasy w drukarkach wynikały z nakładania się kolejnych szerokości dysz tj to jak następna szerokość jest nakładana. Podniesienie jakości zmniejsza ten defekt i tusz równomierniej jest nakładany. Ponadto jak chcesz by wydruk był ok to uzyj grubszego papieru.
    ozicool
    Level 2  
    Dziękuję, mam świadomość tego o czym piszesz; zmiana jakości wydruku nie zawsze daje lepszy efekt a na pewno nie usuwa problemu!

Nie ma tu jednak odpowiedzi co jest przyczyną, że zawsze w dolnej cześć pojawiają się 2 mocniejsze (czasem bardzo mocne) ciemne paski;
    Dlaczego tylko na dole? Dlaczego tak mocno widoczne?

Co mogę zrobić, abym mógł swobodnie drukować w trybie normalnym tekst z obrazkami - to robię najczęściej 0 nie czekać kilka razy dłużej (przy wydruku fotograficznym) tylko po to, aby tylko troszeczkę zmniejszyć defekt nie jest dla mnie komfortowe.
    SilverGTA
    Level 22  
    Ok zrobiłeś dużo a nie napisałeś o podstawowych rzeczach. Jedyne co może być to zabrudzona optyka, która potrafi zbliżony defekt powodować. Trzeba by było wykonać kalibrację przesuwu papieru - w Epsonach jest taka dostępna tj kalibracja w pionie i poziomie.
    ozicool
    Level 2  
    SilverGTA wrote:
    może być to zabrudzona optyka,

pisałem, że czyściłem enkodery (to chyba właśnie one odpowiadają za odpowiednie prowadzenie głowicy)
    Przewinięcie kartki, to co najmniej kilka obrotów enkodera a te grubsze paski pojawiają się dopiero na dole kartki; Gdyby był zabrudzony, to niekontrolowany przeskok powinien być powtarzalny przy każdym pełnym obrocie (enkoder po lewej stronie) - Brother DCP-J562DW pasy poziome (ciemne) przy wydruku

SilverGTA wrote:
    wykonać kalibrację przesuwu papieru

Pisałem, że: " narzędzia maitenance drukarki pozycjonujące (usuwające problem białych poziomych linii) chyba kilkadziesiąt razy" pionowe również sprawdzałem.