Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Traktorek kosiarka Karsit - Nie odpala z kluczyka, cisza

tomek4x4 08 Feb 2021 20:26 7941 8
Automation24
    tomek4x4
    Level 8  
    Witam, traktorek Karsit, silnik B&S, silnik 17,5 km, jednocylindrowy, skrzynia hydro. Sprzęt posiadam od 8 lat, do tej pory bez żadnych problemów, z racji tego że służy mi także do odśnieżania pilnie potrzebuje pomocy. Problem jest taki, że po przekręceniu stacyjki jest cisza, słychać jedynie ciche cykanie z okolic centralki, przy zwarciu, "na krótko" na przekaźniku rozrusznika odpala. Kupiłem nowa stacyjkę, ale jest to samo, sprawdziłem czujnik pod siedzeniem oraz przy hamulcu, są sprawne. Postanowiłem wyjąć tą centralkę, ale nie znam się za bardzo na elektronice więc tylko dokonałem oględzin czy coś nie jest spalone, zauważyłem przerwę na jednej ze ścieżek (brak przejścia), ale to naprawiłem specjalnym lakierem i jest ok., są na niej 2 bezpieczniki, oczywiście sprawdzone.
    Dzisiaj pojawił się nowy problem, wcześniej kosiarka odpalała po zwarciu, teraz kręci i nic, wykręciłam świecę i nie ma iskry. Nie wiem co robić dalej, ktoś pomoże?
  • Automation24
    sq7fbr
    Level 16  
    Naprawa przerwanej ścieżki prawdopodobnie spowodowała brak iskry. Mogłeś coś popsuć wyjmując płytkę. Rozrusznik nie kręci bo stycznik/przekaźnik (to taka duża kostka z dwoma grubymi kablami przykręconymi nakrętkami na klucz i dwoma cienkim przewodami) nie załącza prądu do rozrusznika. Nie załącza bo: ma wypalone styki, uszkodzoną cewkę, nie dochodzi do niego napięcie. Znajdź, sprawdź i napisz co się dzieje.
  • Automation24
    michal_rybka
    Level 34  
    Styczniki rozrusznika w tych traktorkach padają bardzo często, najlepiej od razu wymień na porządniejszy np taki:
    https://allegro.pl/oferta/cewka-elektromagnes-stycznik-pomocniczy-12v-200a-9025561849

A co do iskry to teraz pewnie zeskrob to co pomalowałeś tym lakierem przewodzącym i może pomoże

Poza tym ten silnik powinien odpalić jak odłączysz od niego taki cienki kabelek (zwykle czarny) idący do cewki zapłonowej - to jest kabelek gaszenia, robiąc nim zwarcie do masy gasisz silnik, jak wisi w powietrzu to zapłon odblokowany.
    tomek4x4
    Level 8  
    Na płytce była jeszcze jedna przerwa w ścieżce, której nie zauważyłem wcześniej, delikatnie okopcona, bez przejścia, połączyłem do tym klejem elektroprzewodzącym, JEST PRZEJŚCIE - JEST ISKRA, odpaliłem traktorek przez zwarcie i co najważniejsze odśnieżyłem. :oops:
    Jeżeli chodzi o ten stycznik i pomiary które wykonałem, oprócz dwóch grubych kabli są tam jeszcze dwie wsuwki, jedna żółta, druga podwójna pomarańczowa. Przy włączonym zapłonie na wtyczce podwójnej pomarańczowej pojawia się napięcie ok. 12,5 V, po przekręceniu kluczyka w pozycję rozruchu (start) dodatkowo pojawia się napięcie na żółtej wtyczce, ale mniejsze ok. 7 V. Czy to oznacza że stycznik jest do wymiany?
    michal_rybka
    Level 34  
    Na jednej wsuwce powinna być masa a na drugiej +12 podczas rozruchu.
    jeśli na tej drugiej jest 7 V to znaczy, że masa gdzieś zgniła albo nie łączy któraś krańcówka od fotela, neutralna itp.
    możesz to olać i wziąć kabelek ze wsuwką (jakiś inny np. ze starej pralki - tam pełno takich kabli) i wpiąć wsuwką na jeden konektor elektromagnesu i przykręcić kabelek do masy (najlepiej gdzieś do silnika, albo do klemy minusowej).
    Ja zawsze tak robię bo wkurzają mnie te wszystkie głupie zabezpieczenia dźwigniowo-fotelowo-wajchowe żeby można było odpalić
    tomek4x4
    Level 8  
    Pomierzyłem jeszcze raz, dokładnie, pomiędzy wsuwkami pojawia się napięcie 12,5 V przy próbie rozruchu z kluczyka i tylko wtedy, wniosek taki że winny jest stycznik (pewnie korozja) i tak wytrzymał 8 lat. Zamierzam kupić taki.

https://allegro.pl/oferta/wlacznik-solenoid-mtd-murray-stycznik-traktor-2-p-10112913338

Będzie ok, mój wygląda identycznie? Jak wytrzyma chociaż połowę tego co stary to będzie dobrze.
  • Helpful post
    sq7fbr
    Level 16  
    Podłącz do przewodów sterujących stycznikiem żarówkę 12V 55W, naciśnij starter. Zobacz czy żarówka się zapala. Miernik ma dużą rezystancję i może nie wykazać rezystancji na połączeniach. Jeżeli żarówka zaświeci normalną jasnością, stycznik do wymiany.
    Stycznik z aukcji nie ma parametrów, szczególnie prądu styków roboczych oraz napięcia cewki. Jeżeli wygląda tak samo jak Twój, jest nadzieja że jest podobny. Styczniki stosowane w quadach i motocyklach są podobne i lepiej wykonane. Może poszukaj takiego.
  • Helpful post
    michal_rybka
    Level 34  
    dokładnie też miałem napisać o żarówce - to najpewniejszy sposób
    możesz kupić sobie stycznik "taki jak orginalny" i niedługo znów Ci się wypali, nie lepiej kupić 2x lepszy i mieć go do końca?
    tomek4x4
    Level 8  
    Panowie stycznik jest sprawny, podłączyłem zewnętrzne zasilanie do do tych wsuwek - rozrusznik kręci, okazało się, że kabel zasilający stycznik wychodzi z włącznika sprzęgła eletromagnetycznego napędu noży, rozebrałem ten włącznik, przeczyściłem, złożyłem, traktorek odpala z kluczyka. :spoko:
    Dzięki za wszystkie podpowiedzi i sugestie, bez Was bym sobie nie poradził. Temat można zamknąć.