Witam,
Z oryginału bardzo słabo coś wyczytać (pod lupą) ale prawdopodobnie oznaczenie 81 210 W 82. Obudowa KTY. Termistor z czujnika pogodowego do kotła gazowego.
Gdzie taki kupić?
Cytat:
Jesteś pewien, że to ma być 12 kΩ? I na pewno NTC?
Jestem pewien. Powyżej masz tabelkę.
Chyba, że producent kotła (ACV) nie wie co pisze.
Jeśli to jest tabela dostarczona przez producenta, to OK, myślałem, że ściągnąłeś gdzieś z sieci.
NTC mają swoją określoną stałą B "Beta(25/85) Constant" więc nie zawsze 12 kΩ będzie miał potrzebną charakterystykę. Warto wiedzieć jaki jest współczynnik B, albo mieć tabelkę.
Ten, który podałem w linku, jak widzę powinien pasować. Obudowa inna, ale ze zdjęcia widać, że nie jest krytyczna.
Jednak wartości średnie "MEAN" są bardzo podobne jak w Twojej tabeli. Duży plus dla producenta za jej udostępnienie.
I całe szczęście, że producent kotła zastosował w miarę "normalny" element, bo z tym współczynnikiem B może czasem być kłopot:
Poniżej wykresy dla kilku zmierzonych i kilku wyliczonych NTC.
Miałem NTC 10 kΩ o nieznanych parametrach, a takie kupione w sklepie oszukiwały przy wyższych temperaturach. Przeprowadziłem sporo pomiarów i wyszło mi, że mój nieznany NTC miał B=3550, a takie typowo dostępne w handlu przeważnie ok B=3990. Dopiero po długich poszukiwaniach znalazłem właściwy.
Na wykresie widać, że mój 10 kΩ (fioletowa krzywa opisana "Alstom") w temp. powyżej 60°C bardziej przypominał 12 kΩ...