Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Liebherr ICS31130 zamrażalnik po wymianie czujnika mroził 20 godzin

Eugeniusz Kann-Bogomilski 09 Feb 2021 02:37 288 1
    Eugeniusz Kann-Bogomilski
    Level 9  
    Zamrażarka po kilku dniach od alarmów przestała mrozić; lodówka działa normalnie. Zakupiłem dedykowany zestaw naprawczy zawierający czujnik temperatury i wymieniłem go. Po prawie dwudziestu godzinach od uruchomienia sprzętu lampka alarmu zgasła, a zamrażalnik zamroził! Obniżyłem temperaturę mrożenia o jeden próg i po dwu godzinach pojawił się alarm, a po 12-tu zamrażalnik się rozmroził. Lodówka nadal działa normalnie, alarm się wyświetla, sprężarka pracuje ciągle.

Obdzwoniłem dwa duże serwisy (Warszawa) ale żądają 350 za diagnozę i 50/150 za dojazd + najpewniej części +naprawa... Podejrzewam, że uszkodzony jest jakiś kondensator lub potencjometr; niestety nie mam miernika i nie wiem co zmierzyć; wolałbym zgłoszenia się kogoś kto by to naprawił, a nie wymieniał "w ciemno" całego panelu elektroniki, co podejrzewam ze strony dużego serwisu po poczytaniu na forach. Zatem: ktokolwiek widział, ktokolwiek wie... Może jakieś pomysły co jest najbardziej podejrzanym elementem? Co mogło spowodować, że po wymianie czujnika temperatury zamrażalnik zadziałał, ale potem znowu przestał mrozić?
    Eugeniusz Kann-Bogomilski
    Level 9  
    Polecony dobrze specjalista stwierdził ubytek czynnika chłodniczego w miejscu ukrytym w warstwie izolacyjnej na "plecach" lodówki, wobec czego naprawa jest całkowicie nieopłacalna, tym bardziej, że sprzęt ma 11 lat. Ta wiedza kosztowała mnie 90 zł; serwis autoryzowany chciał 350 za diagnozę + 50 za dojazd w tej samej miejscowości...

Po ustawieniu mrożenia na pierwszy poziom sprzęt nadal działa, ale cały czas włączony jest alarm, a sprężąrka sie nie wyłącza więc intensywnie szukam nowego sprzetu o tych samych parametrach "szafkowych". Zamykam temat