Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przerobienie instalacji gazowej lub jej usunięcie

13V13 09 Feb 2021 07:50 5898 23
    13V13
    Level 5  
    Witam, zastanawiam się nad przerobieniem instalacji gazowej w mieszkaniu lub całkowitym jej usunięciu.
    1. Czy w obu przypadkach potrzebuję pozwolenie na budowę, projekt itp, lub czy przy całkowitym usunięciu będę musiał zgłosić się tylko do PGNiG i oni zdejmą licznik i rurki będę mógł usunąć.
    2. Jaki jest koszt takiej przyjemności i czas oczekiwania w przypadku gdybym zostawił gaz i chciał przerobić instalację.

Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
    stanislaw1954
    Level 43  
    Zrezygnować z gazu pewnie możesz, a wtedy wystarczy zgłosić do PGNiG, zdejmują licznik zakładają zabezpieczenie i plombę na zaworze przedlicznikowym, a instalacja może zostać, lub ją usuwasz, bo i tak nie korzystasz. Tylko czy wspólnota mieszkaniowa nie ma nic do tego? nie wiem. Jeśli chodzi o koszty, to trzeba spytać kogoś, kto miałby to robić..
    palmus
    Level 33  
    Jak usuniesz rury w mieszkaniu- wspólnocie nic do tego.Chodzi wyłącznie o części wspólne budynku.Tutaj takich nie będzie, chyba ze naruszysz ścianę na korytarzu podczas usuwania rur.
    Wowczas musisz wcześniej wystąpić o zgodę wspólnoty.Reszta do załatwienia wyłącznie z gazownikami.
    stanislaw1954
    Level 43  
    A czy jesteś właścicielem mieszkania, czy tylko lokatorem?
    13V13
    Level 5  
    Jestem właścicielem mieszkanie. Słyszałem że wszelkie przeróbki gazu wymagają projektu i pozwolenia na budowę. Zastanawia mnie jaki to jest koszt i ile czasu to zajmuję
    palmus
    Level 33  
    Przy budowaniu nowej pewnie tak.
    ewoo
    Level 30  
    Chcesz zrezygnować zgłoś do gazowni. Zabiorą gazomierz i zaplombują rurę. Potem jeśli będziesz chciał zamontować gazomierz musisz mieć protokół szczelności instalacji gazowej i protokół kominiarski, płacisz w gazowni i montują. Jeśli chcesz zrobić niewielką przeróbkę instalacji to ta sama droga, zdjęcie gazomierza, przeróbka przez instalatora z uprawnieniami, protokoły i do gazowni.
    Jeśli chcesz zmienić całą instalację wraz ze zmianą trasy położenia instalacji warto zrobić projekt co wiąże się z wydaniem pozwoleń.
    13V13
    Level 5  
    Jeśli uda mi się dopiąć temat 3faz, to demontuje licznik i po sprawie, ale jeśli nie to będę musiał przebudować instalacje gazową w mieszkaniu, a nie wiem jakie to są koszty i czas związany z ogarnianiem pozwoleń
    13V13
    Level 5  
    Jeśli ktoś wie, jak przeprowadzić sprawne ten proces krok po kroku, i jaki to jest koszt, będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam
    palmus
    Level 33  
    Najpierw zdecyduj:
    1.Przerabiasz- jaki zakres robót?
    2.Likwidujesz.
    Wojewoda82
    Level 28  
    13V13 wrote:
    Jeśli uda mi się dopiąć temat 3faz, to demontuje licznik i po sprawie, ale jeśli nie to będę musiał przebudować instalacje gazową w mieszkaniu, a nie wiem jakie to są koszty i czas związany z ogarnianiem pozwoleń

Rozumiem, że wszystko sobie dobrze policzyłeś, bo widzę że chyba zmierzasz do ogrzewania prądem.
    stanislaw1954
    Level 43  
    Jeśli grzanie potraw, gotowanie wyjdzie podobnie na kuchence indukcyjnej i bez kopcenia garnków, to już grzanie wody będzie znacznie droższe.
    13V13
    Level 5  
    Chce zrobić remont mieszkania, a piecyk gazwy mi przeszkadza i rurki od gazu. Więc chce zmienić trasę rureak, ale to się wiąże z pozwoleniem na budowę itp. Pomyśl jest więc taki żeby wywalić gaz i podgrzewać wodę z piecyka elektrycznego lub innego urządzenia a w kuchni założyć indukcję. Ogrzewanie jest miejskie.
    stanislaw1954
    Level 43  
    13V13 wrote:
    Pomyśl jest więc taki żeby wywalić gaz i podgrzewać wodę z piecyka elektrycznego lub innego urządzenia a w kuchni założyć indukcję.
    A za kilka miesięcy będziesz pisał, że strasznie dużo płacisz za "prąd", bo jednak grzanie wody gazem jest znacznie tańsze.
    PchlaW81
    Level 23  
    13V13 wrote:
    Chce zrobić remont mieszkania, a piecyk gazwy mi przeszkadza i rurki od gazu. Więc chce zmienić trasę rureak, ale to się wiąże z pozwoleniem na budowę itp. Pomyśl jest więc taki żeby wywalić gaz i podgrzewać wodę z piecyka elektrycznego lub innego urządzenia a w kuchni założyć indukcję. Ogrzewanie jest miejskie.

Najlepiej to sprowadź jakiegoś bystrego hydraulika, co i ma uprawnienia gazowe może co doradzi, bo najlepsza nie raz przy takich wątpliwościach jest wizja lokalna, ludzie po prostu nie zajmują się na co dzień wszystkim, więc mogą się dużo mylić w kwestii możliwości puszczania rur wodnych, gazowych itp ....
    karolark
    Level 42  
    C.W. na prąd ok ale przepływowy czy bojler?
    stanislaw1954
    Level 43  
    karolark wrote:
    Przepływowy w instalacji blokowej, raczej nie polecam. Mała moc, kiepskie osiągi. Duża moc-wiąże się z załatwieniem (kupnem) większej mocy umownej i przeróbką instalacji elektr.
    karolark
    Level 42  
    stanislaw1954 wrote:
    karolark wrote:
    Przepływowy w instalacji blokowej, raczej nie polecam. Mała moc, kiepskie osiągi. Duża moc-wiąże się z załatwieniem (kupnem) większej mocy umownej i przeróbką instalacji elektr.

Wiem ale do tego autor sam musi dojrzeć :D
    A bojler zajmie dużo więcej miejsca niż piecyk gazowy
    palmus
    Level 33  
    13V13 wrote:

Weź na konsultacje gościa który zaciska rurki miedziane lub lutuje lutem twardym powie co i jak.Zmiana przebiegu, bez ruszania pionu, żaden problem.Nie robiłbym żadnego pozwolenia. I w 300- max 400zł sie zmieścisz.
    ewoo
    Level 30  
    palmus wrote:
    I w 300- max 400zł sie zmieścisz.

Taa, chyba za zaciśnięcie dwóch kolan.
    palmus
    Level 33  
    No chyba,ze Warszawka.
    Wymiana stalówek na zaciskane Cu około 6mb plus montaż gazomierza zapłaciłem bez faktury 500.W tamtym roku.
    PchlaW81
    Level 23  
    palmus wrote:
    No chyba,ze Warszawka.
    Wymiana stalówek na zaciskane Cu około 6mb plus montaż gazomierza zapłaciłem bez faktury 500.W tamtym roku.

ale to musi mieć wielkie szczęście żeby trafić na kumatego i robotnego, najprędzej przyjdzie mu taki co nic nie doradzi tylko po najmniejszej linii oporu jak najdrożej
    ewoo
    Level 30  
    palmus wrote:
    Cu około 6mb plus montaż gazomierza

Monterzy z gazowni na fuchę w godzinach pracy?

Rura to ok 150zł, jedna złączka to 15-20zł a min. 3 potrzebne, do tego jakiś uchwyt to choćby się skichał to min 200zł kosztów, czyli max 300z do kieszeni za 6 mb instalacji.

Nie ma siły, trafiłeś na
    Przerobienie instalacji gazowej lub jej usunięcie
    PchlaW81
    Level 23  
    Kolega przesadził z tymi 300zł po prostu : ) , a Ty masz racje, na fuche z gazowni najlepiej niech weźmie po godzinach.