Witam,
mój Grande Punto zachowuje się dziwnie a ja nie chcę uszkodzić silnika, dlatego proszę Kolegów o pomoc.
Otóż w czasie silnego mrozu samochód nie chciał odpalić. Kręciłem kilka razy aż siadł akumulator. Następnego dnia po naładowaniu akumulatora znowu kręciłem i znowu nie chciał odpalić. Akumulator OK, rozrusznik kręcił, silnik nie odpalał.
Od trzech dni jest tak:
1. montuję doładowany w nocy akumulator
2. kręcę rozrusznikiem (pierwsze próby, około 5 - 7 razy) bez rezultatu
3. za którymś razem zapali na kilka obrotów i zgaśnie
4. następnym kręceniem zapali na 5 sekund i znowu zgaśnie
5. następnie , po ponownych próbach odpali jakby nic i działa normalnie
6. już po pierwszej próbie odpalenia, kiedy nawet nie "kichnie" załącza się wentylator chłodnicy i kręci nawet po wyjęciu kluczyka ze stacyjki
7. od czasu tej awarii ciągle pali się komunikat SPRAWDZIĆ SILNIK.
Mieszkam w Grudziądzu i kiedyś już korzystałem z serwisu z testerem silnika. Niestety poziom usługi jest nienajlepszy.
Dlatego chciałbym najpierw zasięgnąć porady Kolegów.
Bardzo liczę na pomoc i pozdrawiam
mój Grande Punto zachowuje się dziwnie a ja nie chcę uszkodzić silnika, dlatego proszę Kolegów o pomoc.
Otóż w czasie silnego mrozu samochód nie chciał odpalić. Kręciłem kilka razy aż siadł akumulator. Następnego dnia po naładowaniu akumulatora znowu kręciłem i znowu nie chciał odpalić. Akumulator OK, rozrusznik kręcił, silnik nie odpalał.
Od trzech dni jest tak:
1. montuję doładowany w nocy akumulator
2. kręcę rozrusznikiem (pierwsze próby, około 5 - 7 razy) bez rezultatu
3. za którymś razem zapali na kilka obrotów i zgaśnie
4. następnym kręceniem zapali na 5 sekund i znowu zgaśnie
5. następnie , po ponownych próbach odpali jakby nic i działa normalnie
6. już po pierwszej próbie odpalenia, kiedy nawet nie "kichnie" załącza się wentylator chłodnicy i kręci nawet po wyjęciu kluczyka ze stacyjki
7. od czasu tej awarii ciągle pali się komunikat SPRAWDZIĆ SILNIK.
Mieszkam w Grudziądzu i kiedyś już korzystałem z serwisu z testerem silnika. Niestety poziom usługi jest nienajlepszy.
Dlatego chciałbym najpierw zasięgnąć porady Kolegów.
Bardzo liczę na pomoc i pozdrawiam