Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] RTX 3070 VENTUS 3X 8GB - Komputer nie widzi poprawnie kart

marex32 13 Feb 2021 12:00 1905 36
  • Helpful post
    safbot1st
    Level 43  
    @sylweksylwina Kolega jest fachowcem od kryptowalut?
    Koparki prawie nie używają RAM. Nic dziwnego, że autor nie umie wyjaśnić zachowania programu.
    Nie od dziś wiadomo, że w systemie powinno być tyle RAM ile jest VRAM we wszystkich GPU.
    W przypadku 4x8GB na 4 kartach wychodzi 32GB.
    Ale to nie dotyczy kopania walut.
    Wychodzi na to, że potrzebny jest pagefile 32GB.
    Kopanie rządzi się własnymi prawami, nie ma nawet gwarancji, że inny czynnik jest powodem - jak pisał Autor - może być kwestia ustawień w samym programie.
    marex32

Level 15  
    Dodałem Ram dokładnie drugą kość 4GB, dalej ta sama historia, i teraz ciekawa sprawa, walczyłem ze sprzętem do 4 rano, zacząłem odłączać karty, Ram 8GB (było 4), 1 karta działa prawidłowo, 2 karty działają prawidłowo, gdy podłączę 3 i więcej monit brak pamięci, mam dokładać ram żeby wszystkie karty mogły prawidłowo pracować, komunikaty widzę i czytam, analizuję, zwiększyłem plik stronicowania, nadal komunikaty o braku pamięci.
  • Helpful post
    safbot1st
    Level 43  
    Jest to dziwne, gdyż jak pisałem kopanie nie wymaga RAM,
    jest jednak wrażenie, że ten cały Phoenix wymaga 16GB do działania 4x3070GTX. Po 4GB na 1 kartę...
    sylweksylwina
    Moderator of Computers service
    safbot1st wrote:
    Kolega jest fachowcem od kryptowalut?
    Koparki prawie nie używają RAM.

Ciekawe jak nie potrzebują RAM a potrzebują plik stronnicowania? Ale skoro program sugeruje zmianę pliku stronnicowania od tego bym zaczął przed napisaniem posta. Najlepiej właśnie na wartość pamięci wszystkich kart graficznych.
    Do ilu został zwiększony pagefile przez autora?

safbot1st wrote:

Nie od dziś wiadomo, że w systemie powinno być tyle RAM ile jest VRAM we wszystkich GPU.
    W przypadku 4x8GB na 4 kartach wychodzi 32GB.

Rozumiem że czysto hipotetycznie dotyczy to normalnego scenariusza (jak to od dawna jest wiadome) czyli gier, w takim scenariuszu we wszystkich kartach w vRAM będzie to samo przez co zupełnie nie mam pojęcia co ma dać taka reguła i czego się tyczy?
    marex32

Level 15  
    Koledzy sprawę rozwiązałem, oczywiście udział w rozwiązaniu sprawy niewątpliwie mieli koledzy z elektrody, nie dawało mi spokoju że Windows został zaktualizowany do nowej wersji, a nie zainstalowany, zainstalowałem od nowa system, oczywiście 20H2 jak kolega pisał, teraz już wszystko działa, analizując całe zamieszanie, myślę że Windows aktualizowany nie potrafił dać sobie rady z plikami stronicowania, komunikat sypał mi informację że brak pamięci przy 6 kartach RTX 3070 8GB każda brak pamięci 29GB, ustawiłem plik stronicowania na 30GB , lekki zapas, wszystko działa, karty śmigają przy osiągach 60Mh/s każdą, jak widzę mogę podkręcić jeszcze po 5Mh/s co najmniej na kartę, ale nie ma co przesadzać, jak na razie wszystko pracuje stabilnie, podejrzewam że teraz urządzenie pracowało by nawet z 4GB ramu, gdyż jak kolega zaznaczył przy miningu nie jest wymagane tak dużo ramu, jednak zostawiłem te 8 GB, Bardzo wszystkim dziękuję, myślę ze ten temat nie jednej osobie pomoże, dużo zostało zawartych konkretnych informacji i pomocnych podpowiedzi, jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuję i pozdrawiam wszystkich.
    sylweksylwina
    Moderator of Computers service
    Jak masz plik stronnicowania na SSD to może się to odbić na jego żywotności zauważalnie.

Ogólnie użycie RAM przy dużym użyciu pliku stronnicowania pewnie masz spore, możesz to zweryfikować.
    marex32

Level 15  
    Witam, problem rozwiązany, przeinstalowanie systemu na nowszy 20H2 rozwiązało problem, bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.