Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Olbrzymi pobór energi po założeniu paneli. Pomocy!

panelator 13 Feb 2021 14:13 14166 69
Automation24.pl
    panelator
    Level 4  
    Koledzy, potrzebuję pilnie pomocy bo zbankrutuję - drastyczne zwiększenie poboru prądu.
    We wrześniu zamontowałem panele o mocy 7,9kW. Mam pompę ciepła, serwisowaną.
    Do września pobór mocy wyglądała następująco - poniżej lista miesiące, pobór i rachunek.
    Dziś przyszła mi faktura za okres - połowa września do grudnia z informacją, że pobrałem ponad 5000 kWh i mam do zapłaty 2800 zł!!!
    Skok poboru energii za miesiące jest jakiś kolosalny:
    październik 2020 - 1168 kWh
    listopad 2020 - 1360 kWh
    grudzień 2020 - 2393 kWh!!
    styczeń 2021 (uwaga) - 2705 kWh
    w lutym mam średnio ponad 100 kWh dziennie!
    To jest jakiś kosmos.
    Nie zostały zakupione nowe urządzenia, które generowałyby taki pobór mocy. Pompa działa, ogrzewa dom i wodę (nie mam klimatyzacji etc).
    Licznik montował Tauron - model AM550.

Czy jest możliwe, że licznik został źle zamontowany? Albo coś sie dzieje na linii przesyłowej? Problem jest ewidentnie związany terminowo z montażem paneli i wymianą licznika. W międzyczasie (w czerwcu) pod pompą ciepła wymieniany był stelaż na dworze. Pompa nie pokazuje błędów. Serwis nie widzi problemu w działaniu. Panele wg produkcji prądu jest wszystko ok. Jakieś pomysły?

Od wczoraj zacząłem robić także zdjęcia licznikowi - ale są takie jak wskazania. Co się dzieje? Sugestie, rady?

Czytałem, że może licznik podłączyli odwrotnie albo coś innego. W tym samym czasie u rodziców były montowane panele i jest u nich wszystko ok - pobór mocy taki jak był wcześniej.

Czy jakieś urządzenia mogą pobierać nagle taką moc? Albo czy może to być wina pompy ciepły (serwis jak pisałem nie widzi problemów, inny serwis będzie dopiero za kilka dni a to +100kWh dziennie do przyjazdu)

Pobór mocy w latach 2018-2020
    09 2020 (do 18.09) - 81 kWh - 47,93 zł
    08 2020 - 246 kWh - 177,37
    07 2020 - 189 kWh - 143,63 zł
    06 2020 - 192 kWh - 145,41 zł
    05 2020 - 432 kWh - 268,34 zł
    04 2020 - 1179 kWh - 647,28 zł
    03 2020 - 1023 kWh - 564,45 zł
    02 2020 - 1242 kWh - 680,73 zł
    01 2020 - 1512 kWh - 815,51 zł
    12 2019 - 1020 kWh - 554,45 zł
    11 2019 - 781 kWh - 429,36 zł
    10 2019 - 574 kWh - 321,04 zł
    9 2019 - 258 kWh - 155,67 zł
    8 2019 - 227 kWh - 139,43 zł
    7 2019 - 243 kWh - 147,80 zł
    6 2019 - 423 kWh - 242,01 zł
    5 2019 - 872 kWh - 476,99 zł
    4 2019 - 1282 kWh - 690,63 zł
    3 2019 - 1273 kWh - 684,84 zł
    2 2019 - 1537 kWh - 821,33 zł
    1 2019 - 1601 kWh - 853,18 zł
    12 2018 - 971 kWh - 532,68 zł
    11 2018 - 613 kWh - 346,23 zł
    10 2018 - 476 kWh - 269,23 zł
    9 2018 - 257 kWh - 153,41 zł
  • Automation24.pl
    Magister_123
    Level 36  
    Skoro zaczęło się od paneli to wyłącz na dobę całą fotowoltaikę i będziesz miał porównanie.
    Falownik też odłącz.
    sq9fmc
    Level 28  
    Z zestawienia miesięcy wstecz widać sezonowość zużycia więc wygląda pompę.
    Trzeba mieć na uwadze, że mamy mroźniejszą zimę niż dwóch poprzednie.
    Jakiej mocy masz pompę?
    panelator
    Level 4  
    W sumie to najprostsza rzecz, o której nie pomyślałem. Falownik mam po prostu odłączyć od prądu czy wyłączyć w nim wszystkie bezpieczniki? Bo nawet nie wiem jak on jest podłączony.
  • Automation24.pl
    sq9fmc
    Level 28  
    Dodam, że po tym zestawieniu widać niskie zużycie w okresie letnim więc fotowoltaika pracuje.
    Odwrotnie podłączony licznik w nocy będzie wskazywał produkcję więc wiesz jak go sprawdzić.
    Zwróć uwagę aby testowo obciążyć poszczególne fazy.
    Wyniki w przedstawionym wykazie miesięcy z lat poprzednich nie wskazują aby był problem z prawidłowym podłączeniem licznika.
    panelator
    Level 4  
    sq9fmc wrote:
    Dodam, że po tym zestawieniu widać niskie zużycie w okresie letnim więc fotowoltaika pracuje.
    Odwrotnie podłączony licznik w nocy będzie wskazywał produkcję więc wiesz jak go sprawdzić.
    Zwróć uwagę aby testowo obciążyć poszczególne fazy.
    Wyniki w przedstawionym wykazie miesięcy z lat poprzednich nie wskazują aby był problem z prawidłowym podłączeniem licznika.

Ale licznik był zamontowany we wrześniu nowy - czyli gdy panele zostały zamontowane, Tauron wymienił licznik na dwukierunkowy. I od tego momentu widać nagły wzrost poboru energi (nawet we wrześniu, gdy pompa ciepła tylko grzała wodę i we listopadzie, który był ciepły więc też nie ogrzewała domu a wzrost jest z 321kWh w 2019 i 269kWh w 2018 na 1168 kWh w 2020 (pierwszy miesiąc zamontowania paneli i nowego licznika). To wzrost o prawie 300%!!! Grudzień to wzrost o 350%!!!

Dodano po 4 [minuty]:

sq9fmc wrote:
    Z zestawienia miesięcy wstecz widać sezonowość zużycia więc wygląda pompę.
    Trzeba mieć na uwadze, że mamy mroźniejszą zimę niż dwóch poprzednie.
    Jakiej mocy masz pompę?

Mam pompę Panasonic:
    Olbrzymi pobór energi po założeniu paneli. Pomocy! Olbrzymi pobór energi po założeniu paneli. Pomocy! Olbrzymi pobór energi po założeniu paneli. Pomocy!

Już była zamontowana jak kupowałem dom. Nie było problemów. Pompa jest serwisowana (ostatni raz maj 2020) a stelaż pod pompa był wymieniany na nowy w czerwcu/lipcu 2020
    sq9fmc
    Level 28  
    Wprowadziłem się w błąd myśląc, że całość wskazanych miesięcy obejmuje okres funkcjonowania fotowoltaiki.
    To jeszcze inaczej. Czy masz możliwość podejrzeć na stronie OSD Twojej produkcji i zużycia?
    Czy odśnieżasz panele czy też są przykryte śniegiem i prawie nie produkują?Jeśli nie produkowały to licznik liczy tylko zużycie w tym okresie.
    panelator
    Level 4  
    sq9fmc wrote:
    Wprowadziłem się w błąd myśląc, że całość wskazanych miesięcy obejmuje okres funkcjonowania fotowoltaiki.
    To jeszcze inaczej. Czy masz możliwość podejrzeć na stronie OSD Twojej produkcji i zużycia?
    Czy odśnieżasz panele czy też są przykryte śniegiem i prawie nie produkują?Jeśli nie produkowały to licznik liczy tylko zużycie w tym okresie.

Mam dostęp do elicznika i do SAJ (portal do mierzenia ile wyprodukowałem). Nie odśnieżam (nie ma jak za bardzo). Wiem, że dom nie produkuje energii np w styczniu (wyprodukował tylko 132 kWh) ale pobrał wg Tauronu 2700! Czyli o ponad 1000kWh więcej niż w 2018 i 2019 roku.

Wg elicznika pobrałem 2705 kWh a oddałem 12,4kWh (wg saj wyprodukowałem 132 kWh ale pobieram energię z tego)
    sq9fmc
    Level 28  
    Przy takim wzroście i kosztach zużytej energii zdecyduj się reklamację działania licznika. Przy demontażu licznika nagraj film aby było jasne, że był podłączony prawidłowo i nowy został podłączony identycznie.
    W niekorzystnym wariancie zapłacisz za ekspertyzę.
    strucel
    Level 34  
    Cóż pompa im niższa temperatura tym COP mniejszy a przy tych temperaturach co były ostatnio to ma efektywność 8kW grzałki + dodatkowa kilku kW grzałka w hydroboxie wewnętrznym.
    Z tego co widzę to model z 2012r, od tego czasu technologia trochę poszła do przodu.
    panelator
    Level 4  
    Ale we wrześniu, październiku i listopadzie było ciepło a wzrost energii jest o 300%....
    slawo12311
    Level 18  
    Ja bym sprawdził poprawność działania licznika w ten sposób:
    1. wyłącz wszystkie bezpieczniki lub odbiorniki w domu
    2. spisz stan licznika pobór/produkcja
    3. włącz na pół godziny grzejnik np. 1000W
    4. wyłącz grzejnik i spisz licznik ponownie
    5. zweryfikuj czy licznik poprawnie zliczył kWh (przez pół godziny grzejnik o mocy 1kW zużyje 0,5 kWh)

Jeśli dobrze zliczył to włącz wszystkie odbiorniki w domu i wyłącz pompę całkowicie i dokonaj pomiaru przez minimum godzinę żeby wykluczyć że coś innego zjada prąd.

Obstawiam jednak że coś z działaniem pompy ciepła jest nie tak
    studniarz
    Level 19  
    panelator wrote:
    styczeń 2021 (uwaga) - 2705 kWh

Witam kolegę.
    W zeszłym roku nie było w ogóle zimy a kolega wyssał z sieci tylko cyt.: 01 2020 - 1512 kWh - 815,51 zł a wtym styczeń 2021 (uwaga) - 2705 kWh
    Jest wszystko dobrze..... jest zima i musi być zimno :) U mnie też potrafi 80kWh dziennie wyssać z sieci (T-Cap 12kw i 300m2 domciu) .... Oj tam zapomnieli niektórzy że w zimie trzeba ogrzewać chałupki. Grzałki w pompie masz włączone :)
    A czy kolega zwrócił uwagę że w zeszłym roku w kwietniu też zużył mnóstwo energii? Cyt: 04 2020 - 1179 kWh - 647,28 zł a przecież to nie była zima :) a raczej zaawansowana wiosna :)
    Pozdrawiam.
    Olbrzymi pobór energi po założeniu paneli. Pomocy!
    theo33
    Level 27  
    Masz dostęp do elicznika to wrzuć wykres pobranej i oddanej np. z grudnia, stycznia i jeszcze dodatkowo z pojedynczego dnia gdy instalacja pracowała. A ta pompa nie ma czasem licznika energii który rejestruje pobraną energię przez sprężarkę? ilość godzin jak i czas pracy a dodatkowo też grzałek bo może grzałki się załączają niepotrzebnie, ale serwis by to raczej zauważył
    A z ciekawości to jaki metraż grzejesz
    strucel
    Level 34  
    I jak temperatury na pompie ustawione.
    panelator
    Level 4  
    Sprawdzam wszystko po kolei. Podszedlem do pompy ciepła bo najgorsze że mimo rachunków w domu zimno jest. Po wyłączeniu pompy ciepła i sprawdzeniu poprzez check pokazuje coś, czego nie widać na głównym ekranie (bo pompa chodzi normalnie ). Err h62. H20 34 stopnie i ranka 46 stopni. Err to error zapewne - ale na ekranie głównym tego nie pokazuje dopiero przez check. Może to wina zimna i rachunków? We wtorek będzie serwis pompy
    elezibi
    Level 18  
    H20 - nieprawidłowość pracy pompy wody .
    Warunki stwierdzenia usterki:Podczas uruchomienia i pracy w trybie grzania/chłodzenia, prędkość obrotowa podczas pracy pompy obiegowej wykazuje nieprawidłowość działania (obroty > 6000 obr/min lub <1000 obr/min)Przyczyny usterki:1.Zatrzymanie pracy spowodowane uszkodzeniem pompy obiegowej.2.Zatrzymanie pracy spowodowane uszkodzeniem okablowania pompy obiegowej.3.Zatrzymanie pracy spowodowane zanieczyszczeniami z instalacji.4.Błąd pracy spowodowany wadliwą płytą główną sterującą j.wewnętrznej.5.Zblokowanie wirnika pompy obiegowej spowodowane długim postojem pompy obiegowej.

H62 – nieprawidłowy przepływ wody
    Warunki stwierdzenia usterki:Podczas operacji chłodzenia lub grzania, czujnik przepływu wody w jednostce wewnętrznej wskazuje na niewłaściwy przepływ wody. Przyczyny usterki:1.Uszkodzona pompa wody. 2.Zamknięty zawór (lub nieprawidłowo zamontowany zawór 3D)3.Wyciek wody w układzie lub zaburzony przepływ (rotametry wskazują niski przepływ, pozamykane głowice itp.)4.Uszkodzone połączenia na zaciskach (wtyczka).5.Usterka czujnika przepływu wody.6.Usterka płyty głównej (PCB) jednostki wewnętrznej.Uznanie stanu za nieprawidłowy:Jeżeli trwa 10 sekund (nie dotyczy pierwszych 9 minut po włączeniu lub ponownym uruchomieniu sprężarki)
    panelator
    Level 4  
    elezibi wrote:
    H20 - nieprawidłowość pracy pompy wody .
    Warunki stwierdzenia usterki:Podczas uruchomienia i pracy w trybie grzania/chłodzenia, prędkość obrotowa podczas pracy pompy obiegowej wykazuje nieprawidłowość działania (obroty > 6000 obr/min lub <1000 obr/min)Przyczyny usterki:1.Zatrzymanie pracy spowodowane uszkodzeniem pompy obiegowej.2.Zatrzymanie pracy spowodowane uszkodzeniem okablowania pompy obiegowej.3.Zatrzymanie pracy spowodowane zanieczyszczeniami z instalacji.4.Błąd pracy spowodowany wadliwą płytą główną sterującą j.wewnętrznej.5.Zblokowanie wirnika pompy obiegowej spowodowane długim postojem pompy obiegowej.

H62 – nieprawidłowy przepływ wody
    Warunki stwierdzenia usterki:Podczas operacji chłodzenia lub grzania, czujnik przepływu wody w jednostce wewnętrznej wskazuje na niewłaściwy przepływ wody. Przyczyny usterki:1.Uszkodzona pompa wody. 2.Zamknięty zawór (lub nieprawidłowo zamontowany zawór 3D)3.Wyciek wody w układzie lub zaburzony przepływ (rotametry wskazują niski przepływ, pozamykane głowice itp.)4.Uszkodzone połączenia na zaciskach (wtyczka).5.Usterka czujnika przepływu wody.6.Usterka płyty głównej (PCB) jednostki wewnętrznej.Uznanie stanu za nieprawidłowy:Jeżeli trwa 10 sekund (nie dotyczy pierwszych 9 minut po włączeniu lub ponownym uruchomieniu sprężarki)

Dziękuję. Już zgłosiłem do serwisanta. Dziwne jest że pompa normalnie działa. Tylko ewidentnie p***** w domu, a na ekranie głównym nie wywala błędów, dopiero przy check. Może to też powoduje takie wysokie rachunki. Pompa była serwisowana w maju 2020 roku.
    Moderated By krzysiek7:

Proszę używać właściwego słownictwa.
    3.1.7 Nie wysyłaj treści, naruszają dobre obyczaje.

AT PRO
    Level 19  
    Napisz coś więcej o instalacji PV, jaki falownik i jakie panele.
    Tu jest podobny wątek https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3777159.html ale kolega też nic nie napisał jakie ma zamontowane panele i falownik.
    Może jest jakiś problem i instalacje w dzień produkują a w nocy pobierają energię?
    Tak jak ktoś pisał wyżej wyłącz instalację PV na jakiś czas, jeśli nic się nie zmieni to problemem jest pompa ciepła.
    100 kWh dziennie w styczniu to około 4 kWh na godzinę, więc jeśli pompa ciepła tylko pracuje bez wydajności i grzeje grzałkami to i tak łagodnie cię traktuje zużyciem energii.
    reaven22
    Level 30  
    Mamy wyjątkowo niskie temperatury w tym sezonie.

Założył bym podlicznik na pompę ciepła jeśli sama nie pokazuje zużycia energii, obstawiam duże zużycie spowodowane niskimi temperaturami.
    Kolega ma pompę LG 16kW, i spory kawał chałupy, potrafi przy obecnych mrozach dojść do 130kWh/doba.
    Ja mam pompę z wymiennikiem gruntowym, zazwyczaj zamyka się w 20-30kWh na dobę.
    panelator
    Level 4  
    AT PRO wrote:
    Napisz coś więcej o instalacji PV, jaki falownik i jakie panele.
    Tu jest podobny wątek https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3777159.html ale kolega też nic nie napisał jakie ma zamontowane panele i falownik.
    Może jest jakiś problem i instalacje w dzień produkują a w nocy pobierają energię?
    Tak jak ktoś pisał wyżej wyłącz instalację PV na jakiś czas, jeśli nic się nie zmieni to problemem jest pompa ciepła.
    100 kWh dziennie w styczniu to około 4 kWh na godzinę, więc jeśli pompa ciepła tylko pracuje bez wydajności i grzeje grzałkami to i tak łagodnie cię traktuje zużyciem energii.

A jak sprawdzic czy pompa ciepła grzeje tylko grzałkami? Na zewnątrz jednostka chodzi cały czas (wyłącza się standardowo). Teraz np zresetowalem pompę, nagrzania dom i nagle grzejniki są zimne.
    Rezystor240
    Level 41  
    reaven22 wrote:
    Kolega ma pompę LG 16kW, i spory kawał chałupy, potrafi przy obecnych mrozach dojść do 130kWh/doba.

Przecież z takiej ilości energii to można było się grzać farelką i było by równie ekonomicznie.
    strucel
    Level 34  
    panelator wrote:

A jak sprawdzic czy pompa ciepła grzeje tylko grzałkami? Na zewnątrz jednostka chodzi cały czas (wyłącza się standardowo). Teraz np zresetowalem pompę, nagrzania dom i nagle grzejniki są zimne.

Czyli grzejesz grzejnikami a nie podłogówką?
    studniarz
    Level 19  
    reaven22 wrote:

Witam.
    To twój kolega ma chyba 350-400metrów powierzchni domu skoro ma pompę 16kW.... a jeśli porównujesz to również przy takiej samej powierzchni domu zużywasz 20-30kWh energii na dobę??? a jaką kolega ma chatkę skoro takie malutkie zużycie?
    Już pisałem że mam 300metrów chaty do ogrzania i T-cap 12kW z zapasem sobie pracuje zużywając max. 80kwh/dobę przy -22stopni, od wczoraj temp.zewn ok.-2,-4 stopnie i zużycie spadło do ok.30kWh/dobę
    Pozdrawiam.
    marekj31
    Level 22  
    Na grzejniki pewnie 43 st ustawione czyli wysoki parametr dla pompy i niski cop x 2 to na dobę pobierze sporo prądu a jak jeszcze włączone wspomaganie grzałkami to licznik kreci pewnie jak szalony . W T-CAP ie grzałki wyłączyć poradzi sobie bez nich.
    brofran
    Level 40  
    panelator wrote:
    ogrzewa dom i wodę
    Podaj jakie temperatury na CO masz ustawione , no i zrób próbę :
    slawo12311 wrote:
    1. wyłącz wszystkie bezpieczniki lub odbiorniki w domu
    2. spisz stan licznika pobór/produkcja
    3. włącz na pół godziny grzejnik np. 1000W
    4. wyłącz grzejnik i spisz licznik ponownie

Zapodaj co wyszło.
    reaven22
    Level 30  
    studniarz wrote:
    a jeśli porównujesz to również przy takiej samej powierzchni domu zużywasz 20-30 kWh energii na dobę??? a jaką kolega ma chatkę skoro takie malutkie zużycie?

Nie porównuje bo nie ma co porównywać, kolega ma 300m², mieszane grzejniki z podłogówką, więc ładuje zasobnik do temperatury potrzebnej grzejnikom. Stąd tak duże zużycie energii. Podałem dla kontrastu jak skrajnie może różnić się zużycie energii w zależności od realizacji instalacji.

U mnie 150m², dobrze docieplony kanadyjczyk z ogrzewaniem 100% podłogówka, z rekuperacją i pompą ciepła gruntową o mocy 6 kW.

Wniosek taki, że grzanie pompą ciepła jest tanie pod warunkiem dobrze dobranej i wykonanej całej instalacji. Każda niedoróbka spowodowane brakiem wiedzy o działaniu pompy ciepła mści się srogo w zużyciu energii.
    andrzej20001
    Level 43  
    Pompa leci na grzałkach , złe ustawienia opcji. U mnie do -20 bez grzałki potem grzałki wchodzą. w te mrozy po 16-19st.c pompa na dobę zuzywała pradu za 23zł. Pompa 7kW.