Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Nagrzewnica DEDRA 9952 30kW kopci

bobi70 13 Feb 2021 19:25 7605 6
    bobi70
    Level 14  
    Witam.
    Nowy nabytek. Nagrzewnica olejowa DEDRA9952 30kW. To sprzęt z pompą powietrzną.
    Miałem duży problem z odpaleniem po pierwszym zalaniu. Błąd E1.
    Masa dymu chwila pracy i stop.
    Jako, że to druga nagrzewnica w gospodasrwie, postanowiłem zajrzeć. Wewnątrz wszystko wydaje się OK. Czujka płomienia na miejscu i prawidłowo.
    Odpaliłem na zdjętej pokrywie. O dziwo zaskoczyła i poszła.
    Pracowała do nagrzania pomieszczenia i kilka startów w cyklu termostatycznym.
    Jednak zauważyłem u wylotu powietrza z przodu niewielką ilość nie spalonego oleju opałowego.
    Wyłączyłem urządzenie.
    Temperatura spadła do 2stC.
    Włączyłem ponownie. Te same problemy ze startem.
    Nagrzewnica odpala się w 2 cyklach. Po pierwszym nie udanym, próbuje drugi raz. Potem błąd E1.
    Zrobiłem eksperyment. Po pierwszym nie udanym wyłączałem i włączałem urządzenie. Zaskoczyła za 3 razem i pracowała.
    Nie mam koncepcji. Strużka paliwa z przodu wskazywała by na....? Zbyt duże ciśnienie powietrza? Podobnie odpalenie przy zdjętej pokrywie?
    Czy ktoś wie jakie ciśnienie powinno być przy tej mocy palnika?
    I teraz zasadnicza rzecz. Czy pokręcając delikatnie kryzą na tyle pompy w lewo (zakładając zmniejszanie), da się to ustawić na czuja? Jak czuła jest ta regulacja, pokręcać minimalnie i próbować czy 1/4 obrotu?
    bobi70
    Level 14  
    kierbedz4 wrote:
    Prawdopodobnie przytkana dysza Brak dobrego rozpylania i część paliwa odkłada się na dolnej obudowie nagrzewnicy.

Jest to może jakaś koncepcja.
    Ale w nowym zupełnie nowym, nigdy nie odpalanym sprzęcie przytkana dysza?

Co ciekawe. Od momentu wpisu zrobiłem pewne testy.
    W czasie odpalania zakrywam dłonią wlot. Zgodnie z tym co kiedyś wyśledziłem w Twoich wpisach kierbedz4
    Startuje na opałowym 10/10.

Kiedy się rozgrzeje i dociągnie do temperatury zadanej, potem kiedy jest cieplejsza także odpalała się bez kopcenia. Ale mimo to cały czas na wylocie jest może 1mililitr widocznego paliwa.
    piracik
    Moderator of Heating systems
    bobi70 wrote:
    Ale mimo to cały czas na wylocie jest może 1mililitr widocznego paliwa.

Każde włączenie i wyłączenie nagrzewnicy powoduje, że część niespalonego paliwa słynie.
    bobi70
    Level 14  
    piracik wrote:
    Każde włączenie i wyłączenie nagrzewnicy powoduje, że część niespalonego paliwa słynie.

To rozumiem. I mogę potraktować jako rzecz akceptowalną i nie będącą żadnym objawem.
    Jednak co z odpalaniem. I testem z dławieniem powietrza przy odpalaniu, które spowodowało działanie w odpalaniu za każdym razem.
    Co to oznacza?

Jutro będę miał manometr do nagrzewnicy i sprawdzę ciśnienie na pompie.
    Korci podregulować. Ale zupełnie nie wiem jaka powinna być prawidłowa wartość.
    Źródła dla palnika 30kW podają różnie w zakresie 4-6 PSI.
    Serwisant tego typu nagrzewnic twierdzi, że próbował by kręcić w prawo śrubą regulacyjną, czyli zwiększać ciśnienie.
    bobi70
    Level 14  
    A więc dla podobnych problemów.
    Parskanie
    Dymienie
    Błąd E1
    Problemy z uruchomieniem.
    Lepszy start przy przydławieniu dolotu powietrza do wentylatora.
    (Zapewne przy założeniu że filtry powietrzne i dysza są czyste !!!)

Przekręcenie regulacją pompy powietrznej przy moim palniku 30kW o 1/3 obrotu (w prawo) spowodowało, że nagrzewnica startuje bezproblemowo.
    Zdecydowanie mniej czuć paliwem w pomieszczeniu - mniej spalin.
    Ciśnienie na pompie zmierzone przed regulacją - 5Psi. Ciśnienie zmierzone po regulacji - 5,9 Psi.

Będziemy obserwować.
    Ale na ten moment temat zamykam.
    Dziękuję uczestnikom dyskusji.
    bobi70
    Level 14  
    rozwiązano, jak wyżej.
    pracuje bez zastrzeżeń